worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

“E-ticarette farklı vadelendirme çözümlerine ihtiyaç duyuluyor”

vadelendirme

Hepsiburada Finansal Hizmetler Grubu CEO’su Erkin Aydın, “Günümüzde tabii kredi kartları tek başına alışveriş yapmak için yeterli değil ve satış anında farklı vadelendirme çözümlerine ihtiyaç duyuluyor.” dedi.

Erkin Aydın, Dünya gazetesinden Özlem Ermiş Beyhan’a konuştu. Aydın, “Tüketici uygun koşullu alma fırsatına bakıyor. Tabii ki uygun fiyatlı olacak ama aynı zamanda uygun ödemeli olacak. Elbette uygun fiyatlı olacak ama aynı zamanda kaç taksit sunuyorsunuz, hangi ödeme koşullarını sunuyorsunuz? Vadeye yayabilirsem daha rahat edeceğim diye bakıyorlar.” diye konuştu.

Hepsiburada Finansal Hizmetler Grubu olarak ana misyonlarının ticaretin, perakendecilerin dijitalleşmesine öncülük etmek olduğunu belirten Erkin Aydın, Hepsiburada’da bugüne kadar 100 bini aşkın satıcıya satış yapma imkanı verdiklerini; finansal hizmetler şirketi olarak da satışlara destek olmaya çalıştıklarını ifade etti. Satıcıların ana dertlerinden birinin müşteri kazanmak olduğuna işaret eden Aydın, “Hepsipay ile çalışan perakendeciler, Hepsipay’in 14 milyonu aşkın müşterisine ulaşma fırsatı elde ediyor.” dedi.

“Müşterinin güvenini kazanmanız lazım”

“Online perakendedeki sıkıntılardan bir tanesi de, müşteri ürün beğenip ödeme noktasına geldiğinde eğer ki sizle o güne kadar kredi kartı bilgilerini, şahsi bilgilerini paylaşmadıysa önemli bir bariyer ile karşı karşıyasınız.” diyen Erkin Aydın, “Müşterinin güvenini kazanmanız lazım. Müşteri Hepsipay’de sakladığı kredi kartı bilgileriyle o bilgileri kimseyle paylaşmadan alışveriş yapabilir hale geliyor. Üçüncüsü, yine alışverişlerin sık, tekrar eden alışverişler olması için bir sadakat programı lazım ve bunu da her perakendecinin sunması kolay değil. Hepsipay ile bunu da veriyoruz.” sözlerini kaydetti.

“Farklı vadelendirme çözümlerine ihtiyaç duyuluyor”

Online tüketicilerin kart numaralarını vermekte imtina ettiklerini vurgulayan Erkin Aydın, şöyle devam etti: “Bizim yaptığımız araştırmalarda, sadece Türkiye’de değil, dünya çapında da kabaca yüzde 40’a yakın satış kaybına yol açtığını görüyoruz. Hepsipay’de ise tüketicinin kart bilgisi kayıtlı olduğu için bu sıkıntı yaşanmıyor. Diğer nokta da, günümüzde tabii kredi kartları tek başına alışveriş yapmak için yeterli değil ve satış anında farklı vadelendirme çözümlerine ihtiyaç duyuluyor. Bunu da yine bizimle çalışan perakendecilere farklı fırsatlar olarak götürüyoruz.”

Aydın, “Tüketici finansman şirketimiz ocak başından beri faaliyette ve henüz çok limitli müşteriye açık olmasına rağmen çok iyi sonuçlar alıyoruz. Şimdi yavaş yavaş önce Hepsiburada bünyesinde bütün müşterileri açıp ondan sonra diğer perakendecilere götürmeye başlıyoruz. O da yine hani bir nevi Türkiye’de belki tek değil ama türünün birkaç örneğinden biri olacak.”

“Pürüzsüz akışlar”

Hepsifinansman’dan da bahseden Aydın, şu bilgileri verdi; “Biz buna “pürüzsüz akışlar” diyoruz. Aslında sürtünmesiz akışlar bizim zaten e ticaret şirketi olarak da ana misyonumuz. Bütün alışveriş anındaki sürtünmeleri, pürüzleri ortadan kaldıralım ki müşteri alışverişini kolaylıkla tamamlasın. Biz şimdi bunu ödeme çözümleri ve kredilendirme çözümlerinde tekrar etmeye çalışıyoruz ve kendi uyguladığımız çözümlerde de piyasadaki diğer finansal kurum çözümlerine göre çok daha yüksek satışa dönüşüm oranları alabiliyoruz. Böylece satışa dönüşüm oranlarımız yüzde 80’ler seviyesini bulabiliyor.”

“Tüketici taksite bakıyor”

Aydın, tüketicilerin son dönemde alışveriş kararlarında en çok dikkat ettikleri hususları da şöyle anlattı; “Tüketici uygun koşullu alma fırsatına bakıyor. Tabii ki uygun fiyatlı olacak ama aynı zamanda uygun ödemeli olacak. Elbette uygun fiyatlı olacak ama aynı zamanda kaç taksit sunuyorsunuz, hangi ödeme koşullarını sunuyorsunuz? Bireysel tüketici kendi cüzdanına, kendi bütçesine bu ay gelecek yüke bakıyor. Onu yönetebilme fırsatını verebilmek önemli. Çocuğun okul ödemesi, kira var, o var, bu var; bir anda o harcamayı yaparsam belki bunları riske edeceğim ama onu biraz vadeye yayabilirsem daha rahat edeceğim diye bakıyorlar.”

Dijital cüzdan düzenlemesi

Yeni dijital cüzdan düzenlemesinden de bahseden Aydın, şunları söyledi: “Yeni gelen düzenleme şunu söylüyor; üçüncü taraf cüzdanlar artık herhangi bir kredi veya banka kartından ödeme başlatabiliyor olacaklar ve ilk 10 bankaya da bu sisteme entegre olma zorunluluğu getirildi. Bu sayede ne olacak? Tüketici olarak siz, ben bu ödemeyi şu bankanın kartıyla mı, bu bankanın kartıyla mı yapayım diye düşünmek zorunda değilsiniz. Yanınızda da bir sürü fiziksel kart taşıyarak alışveriş yapmak zorunda değilsiniz. Hepsipay uygulamasında sakladığınız bütün kredi kartlarınızla -ki bugün 10 milyon civarında müşterinin kredi kartı bilgileri zaten Hepsipay’de var- gidip ödemenizi yapabileceksiniz.”

“Perakendeciler, vadelendirme çözümleri sunabilen şirketlere baksın”

Erkin Aydın, kredi kartlarıyla ilgili beklenen düzenleme hakkında da şunları kaydetti; “Bizim ayağını yorganına göre uzatmayan bir müşterinin yorganını uzunmuşçasına gösteren bir uygulamamız yok. Tam tersine kredi kartına bunu 36 taksitle alacağına, istiyorsan 12 veya 24 ayda kredi ile al diyebiliyoruz. Gelebilecek düzenlemelerin bize direkt etkisi olacağını düşünmüyorum. Perakendecilere ise, hazırlık olarak bizim gibi farklı vadelendirme çözümlerini sunabilen şirketlere yakinen bakmalarını öneriyorum. Bu alternatifleri oluşturmak önemli. Çünkü gerçekten buna ihtiyacı olan müşteri de var.”

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

fiyat karşılaştırma
Markalar

E-ticarette fiyat karşılaştırma trend haline geldi

İnternet üzerinden alışverişin yaygınlaşması sebebiyle tüketiciler aradıkları ürünlere alternatif satış kanallarından ulaşabiliyor. E-ticaret sitelerinden ya da online pazaryerlerinden aradığı ürünü kolayca bulan tüketiciler hem zamandan