worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

Bakan Bolat: Dijitalleşme, yapay zeka ve e-ticaret küresel ticareti artıracak

bolat

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 8. Uluslararası Genç İş Adamları Kongresi’ne katıldı. Genç MÜSİAD tarafından “Global Harmony” temasıyla düzenlenen kongrede konuşan Bolat, katılımcı ve girişimci gençlere seslenerek, şunları söyledi;

“Türkiye’nin geleceği eşittir girişimcilerimiz ve gençlerimiz”

“Sizler, Türkiye’nin girişimci ruhunu ve ekonomik dinamizmini temsil ediyorsunuz. Benim 3G sloganım vardı: ‘Türkiye’nin geleceği eşittir girişimcilerimiz ve gençlerimiz’. Az önce stantlarını ziyaret ettiğimiz genç girişimcilerimizin ne kadar başarılı işler yaptığını görmekten memnuniyet duydum. Ticaret Bakanlığı olarak gençlerimizin ve girişimcilerimizin potansiyelini azami düzeye çıkarmayı ve uluslararası rekabet güçlerini artırmayı hedefleyerek, sürdürülebilir girişimleri desteklemek için çalışmalarımıza devam ediyoruz.”

“Güçlü ihracat yapabilmek ve sürdürülebilir olmak açısından inovatif, yenilikçi, katma değeri ve markalaşma değeri yüksek ürünlerle ancak bunu başarabiliriz.” diyen Bolat, “2002 yılında kilogramı 0,55 dolar olan ihracatımız bugün 1,37 dolar konumunda ve biz bunu daha da yukarılara, katma değeri ve marka değeri yüksek ürünlerle çıkarabileceğiz.” diye konuştu.

Bolat: Mutlaka küresel pazarları hedeflemek zorundasınız

Bolat, şöyle devam etti: “Artık sizin için pazar sadece kendi köyünüz, kasabanız, ilçeniz, şehriniz, bölgeniz, ülkeniz değil ve yetmeyecek. Mutlaka dünyayı da küresel pazarları da hedeflemek zorundasınız. Siz hedeflemezseniz küresel pazardaki rakipler gelecek, sizi ülkenizde rekabete zorlayacak. Siz onların evine gitmediğiniz takdirde onlar sizin kapınızı çalacaktır.” şeklinde konuştu.

“E-ihracatın payını yüzde 10’a çıkarma hedefimiz var”

Bakan Bolat, “1990’da dünyadaki ihracat toplamı 1 trilyon dolardı, 2022’de 32 trilyon dolara yükseldi. Bunun 25 trilyon doları mal ihracatı, 7 trilyon doları hizmetler ihracatı idi. 2023’te bu rakam 31 trilyon dolara geriledi, zor bir yıldı. Dijitalleşme süreci, yapay zeka ve e-ticaret küresel ticareti artıracak. Bizim de bugün toplam ihracatımızda yüzde 1,5 pay oluşturan e-ticaretin, e-ihracatın payını 2028’e kadar yüzde 10’a çıkarma hedefimiz var.” ifadelerini kullandı.

Bakan Bolat: Türkiye E-İhracat Platformunu birkaç ay içinde hizmete alacağız

Bolat, gençlerin ihracata katkısıyla kilogram başı ihracat değerini önce 2 dolara, sonra 3 dolarlara çıkarma azim ve kararlılığında olduklarının altını çizerek, katılımcılara bakanlık bünyesinde devam eden projeler hakkında bilgi verdi.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

fiyat karşılaştırma
Markalar

E-ticarette fiyat karşılaştırma trend haline geldi

İnternet üzerinden alışverişin yaygınlaşması sebebiyle tüketiciler aradıkları ürünlere alternatif satış kanallarından ulaşabiliyor. E-ticaret sitelerinden ya da online pazaryerlerinden aradığı ürünü kolayca bulan tüketiciler hem zamandan