worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

AYM, e-ticaret kanununu bir kez daha tescil etti; Danıştay’ın iptal başvurusu reddedildi!

e-ticaret kanunu

E-Ticaret Kanununda yapılan değişiklikler sonrası CHP’nin iptal başvurusunu reddeden Anayasa Mahkemesi (AYM), Danıştay’ın başvurusunu da reddetti. Kanundaki değişiklikler, e-ticarette tekelleşmeyi önlemek, küçük esnafı ve yerli firmaları korumak amacıyla yapılmıştı. Son karar ile AYM, e-ticaret kanununu bir kez daha tescillemiş oldu.

E-ticaret kanunundaki değişiklikler 1 Ocak 2023’te yürürlüğe girdi

“Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’da Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”, 7 Temmuz 2022 tarihinde değiştirilmiş; 1 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girmişti. Yasa ile e-ticarette haksız rekabetin ve tekelleşmenin önüne geçilmesi, pazara yeni aktörlerin girişinin kolaylaştırılması, pazarın dengeli ve sağlıklı büyümesinin sağlanması hedefleri ile e-ticaret aracı hizmet sağlayıcı ve e-ticaret hizmet sağlayıcılara yönelik düzenlemeler yapılmıştı. E-ticaret ekosistemindeki yerli firmaları ve küçük esnafı korumak için geçtiğimiz yıl sunulan kanun teklifi beş partinin oy birliğiyle kabul edilerek yasalaşmıştı.

E-ticaret platformları kendi markalarını platformlarında satamıyor

E-ticaret kanunu değişiklikleri ekosistemde faaliyet gösteren şirketlere çeşitli yükümlülükler getirdi. Getirilen yükümlülüklerin detayları, Ticaret Bakanlığı’nın yayınladığı Elektronik Ticaret Aracı Hizmet Sağlayıcı ve Elektronik Ticaret Hizmet Sağlayıcılar Hakkında Yönetmeliği’nde açıklandı.

Kanuna göre, Trendyol, Hepsiburada ve n11 gibi büyük e-ticaret platformları kendi markalarını kendi platformlarında satamıyor. Ayrıca, net işlem hacmi 10 milyar TL’nin üzerinde olan platformların elde ettiği veriler sadece aracılık hizmetleri için kullanılabiliyor. E-ticaret kanunuyla net işlem hacmi 10 milyar TL’yi aşan firmalara lisans alma zorunluluğu da getirildi.

Danıştay’ın iptal istediği maddeler

E-ticaret kanunundaki değişikliklerin iptali talebiyle CHP’nin AYM’ye yaptığı başvuru reddedilmişti. Daha sonra Danıştay da tüketicileri ve rekabeti korumayı amaçlayan bu kanunun bazı maddelerin iptali için AYM’ye başvurdu. Danıştay’ın başvurusunda e-ticaret kanunundaki aşağıdaki maddenin iptali istendi;

“Elektronik ticarette haksız ticari uygulamada bulunulamaz. Elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcının, aracılık hizmeti sunduğu elektronik ticaret hizmet sağlayıcının ticari faaliyetlerini önemli ölçüde bozan, makul karar verme yeteneğini azaltan veya belirli bir kararı almaya zorlayarak normal şartlarda taraf olmayacağı bir ticari ilişkinin tarafı olmasına sebep olan uygulamalarının haksız olduğu kabul edilir.”

Danıştay, ayrıca, yıllık net işlem hacmi 10 milyar TL’yi aşan firmalara lisans alma ve 10 milyar TL ile 60 milyar TL’lik yıllık net işlem hacmi arasında kademeli şekilde lisans ücreti ödeme yükümlülüğü getiren maddenin de iptalini istedi. AYM, Danıştay’ın başvurusunu değerlendirerek, ret kararı verdi.

Trendyolmilla farklı bir siteye taşındı

Öte yandan, Trendyol, e-ticaret kanunundaki değişikliklerin yürürlüğe girmesinin ardından 1 Ocak 2024 itibarıyla kendi markası Trendyolmilla ürünlerini kendi platformu üzerinden satamıyor. Trendyolmilla ürünleri, Trendyolmilla uygulaması ve trendyol-milla.com üzerinden satılıyor.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

getir
Markalar

Getir, yurt dışı operasyonlarını sonlandırıyor

Getir, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Avrupa pazarlarından çekileceğini açıkladı. Türkiye’ye odaklanacağını bildiren şirketin yurt dışı gelirleri, toplam gelirlerinin yüzde 7’sini oluşturuyordu.