worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

Avrupa’da ‘Geleceğin Unicornu’ adaylarından biri Türkiye’den

Geleceğin Unicornu

Türkiye’nin son yıllarda yazılım ve teknolojide kaydettiği ilerlemeyle birlikte Türk bilişim şirketleri Çin’den ABD’ye kadar birçok ülkede önemli ortaklıklar ve yatırımlar aldı. Unicorn yani milyar dolarlık değere ulaşan bu şirketler arasında oyun ve e-ticaret en fazla dikkat çekenler oldu.

Getir, Trendyol, Peak Games, Dream Games gibi değerli markaların yanı sıra birçok mühendis listeye yenilerini eklemekle meşgul. Koç Holding, Sabancı Grubu, Yıldız Holding, Eczacıbaşı Holding gibi Türk ekonomisinin öncü gruplarının da eşlik ettiği bu alan, yeni Unicorn’lara gebe.

Dünya’da yer alan habere göre, DigitalEurope, bu konuda kıtanın genelinde özel bir yarışma olan ‘Geleceğin Unicornu (Future Unicorn)’ yarışmasını düzenliyor. Her yıl farklı ülkelerden firmaların yarıştığı DigitalEurope  ‘Geleceğin Unicornu’ Ödülü, Avrupa’nın en umut verici yeşil teknoloji, siber güvenlik, e-ticaret ve daha pek çok alanda yenilikçi genç şirketlerin arasından en parlak olanları açıklıyor. Bu yıl yarışmada 9 aday var. Adaylardan biri de Türk bir şirket.

‘Geleceğin Unicornu’ ödülü 6 yıldır düzenleniyor

‘Geleceğin Unicornu’ Ödülü DigitalEurope’a bağlı ulusal ticaret birlikleri arasındaki bir işbirliği. Her ulusal dernek, kendi ülkelerinden Avrupa’nın bir sonraki teknoloji devi olma potansiyeline sahip küçük bir şirketi aday gösteriyor. 2023 edisyonunda risk sermayesi, inovasyon ve yatırım uzmanlarından oluşan 5 kişilik bir jüri yer alıyor. 6 yıldır düzenlenen yarışma, Avrupa’daki KOBİ’lerin ve daha geniş dijital ekosistemin hayati öneminin bir kanıtı olarak gösteriliyor.

Kazanan aday, DigitalEurope’un yıllık konferansı olan 8 ve 9 Mart 2023 tarihlerinde Brüksel’de düzenlenen Masters of Digital’de duyurulacak. Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola, Avrupa İç Pazar Komiseri Thierry Breton ve Japonya Dijital Bakanı Taro Kono da dahil olmak üzere etkinlikte şimdiden üst düzey AB liderleri onaylanmış konuşmacılar olarak yer alacak. Avrupa inovasyon manzarasının çeşitliliğini gösteren 2023’ün aday gösterilen şirketlerinin yüzde 60’ı kadınlar tarafından yönetiliyor.

Koç ve Sabancı da destek veriyor

Geleceğin Unicornu olmak için yarışılacak bu ödülün Türkiye açısından önemi olan aday AREYLight adlı şirket. İstanbul merkezli AREYLight, şehirlerde ve sokak, park, sanayi ve üniversite bölgeleri dış mekanları aydınlatma için harcanan yüksek enerji ve bakım maliyetlerini, yapay zeka teknolojisiyle azaltarak yüzde 60’a kadar tasarruf ve verimlilik sağlıyor. Sistem, kurulduğu bölgeleri “akıllı şehir” konseptine taşıyan, çevre dostu ileri teknoloji çözümler sunuyor. Bu uygulama geçen yıl Sabancı Grubu’na ait Enerjisa’nın İvme Hızlandırma Programı’na kabul edilen girişimler listesinde yer almıştı. Şirkete yatırım yapan şirketler arasında Koçsistem de var.

Diğer adaylar kim?

Yarışmada diğer 8 adaylardan biri olan Belçika’dan DeltaQ, gayrimenkul profesyonellerinin CO2 emisyonlarını önemli ölçüde azaltmasına yardımcı olan bulut tabanlı bir enerji optimizasyonu çözümünü sunuyor. Norveç’ten Easee ise şarj ve güç yönetimi teknolojisi için yenilikçi çözümler geliştiren, elektriğin geleceğini şekillendirmeye çalışan bir şirket. İspanya’dan Libelium, 2006 yılında Zaragoza’daki bir üniversite projesinden doğan bir uygulama. İspanyol şirket, sürdürülebilirlik, akıllı şehirler ve altyapı ve tarım-gıda konularında uzmanlaşmış durumda. Almanya’dan Plan A adlı şirket, önde gelen bir kurumsal karbon muhasebesi, dekarbonizasyon ve ESG raporlama yazılımı sağlayıcısı.

Polonya’dan Planet Heroes, ekolojik faaliyetleri teşvik etmek ve gezegeni temizleyen insanlara mali bir ödül sağlamak için oluşturulmuş küresel, topluluk temelli platform. İspanya’dan Red Points platformu, şirketlerin kalpazanlık, kimlik avı, kimlik bilgilerinin yeniden satışı ve hileli çevrimiçi dağıtımla mücadele etmesini sağlıyor. Estonya’dan Timbeter, şeffaflığı, izlenebilirliği ve verimliliği artırarak sektörü dijital olarak dönüştüren hassas bir ormancılık çözüm uygulaması. Finlandiya’dan Wolt ise müşterilerin ihtiyaç duydukları her şeyi tek bir uygulama üzerinden sipariş etmelerini kolaylaştıran, yerel ticaret platformlarıyla tanınan bir teknoloji şirketi.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

hepsiburada
Markalar

“2024, Hepsiburada için tavsiye yılı olacak”

Hepsiburada CEO’su Nilhan Onal Gökçetekin, Hepsiburada için 2024 yılının “tavsiye yılı” olacağını söyledi. Gökçetekin, “2024 yılında en önemli değişim online ödemelerde yaşanacak.” dedi.