worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

E-ticarette dijital cüzdan kullanımı artıyor

dijital cüzdan
dijital cüzdan

Dijital cüzdan, e-ticaret trendleri arasında yer alıyor. Bu ödeme teknolojisi, Covid-19 pandemisinin ilk günlerinden itibaren rağbet görmeye başladı. Ödeme alışkanlıkları arasında ilk sıralara yerleşen dijital cüzdanın son yıllarda mobil uygulamalarda kullanımı artıyor. Yenisafak.com’da yer alan habere göre, teknoloji ile desteklenen dijital finansal hizmetler geleneksel ödeme yöntemlerini ikinci plana itiyor. Fiziksel paraların yerini hızlı şekilde dijital ödeme yöntemleri alıyor.

İsveç’te 2025’te nakit para kaldırılıyor

İsveç, dijital ödeme yöntemlerine entegre olan ülkelerin başında geliyor. İsveç hükümeti, geçtiğimiz yıllarda nakit kullanımının neredeyse yok denecek kadar az olması sebebiyle 2025 yılında nakit parayı kaldırmayı planladığını açıklamıştı. Hazine ve Maliye Bakanlığı da geçtiğimiz haftalarda dijital merkez bankası parası üzerine çalışıldığını açıklamıştı.

Çin Merkez Bankası’nın, elektronik cüzdan uygulaması başlatması, devletlerin bu alanı başıboş bırakmak istemediği anlamına geliyor. Dijitalleşmenin baş döndüren hızıyla beraber, banka kartı, kredi kartı ya da ön ödemeli kartların tek bir yerde tanımlandığı elektronik cüzdanlar yaygınlaşıyor.

E-ticarette dijital cüzdan hakimiyeti

E-ticarette dijital cüzdan uygulamaları, giderek popüler ödeme yöntemi haline gelmeye başladı. Hemen her banka sanal kart ve dijital ödeme yöntemi sunuyor. Bu sebeple e-ticaret siteleri de online tüketicilere dijital cüzdan imkanı tanıyor. E-ticaret sitelerinin mobil cüzdanına para yüklenebilir ve bu para e-ticaret alışverişlerinde kullanılabiliyor. Hatta e-ticaret firmaları dijital cüzdan kullanan tüketicilere çeşitli hediyeler ya da indirimler sunabiliyor. Ödeme yöntemlerinde bu ve benzeri teknoloji odaklı gelişmeler, fiziksel cüzdanları arka plana itiyor.

Sadece e-ticarette değil, telekomünikasyon ve fintek şirketleri de dijital cüzdanlara yöneliyor. Çünkü dijital cüzdan teknolojisi sadece ödeme için değil para transferi gibi finansal işlemler için de kullanılabiliyor. Aralarındaki rekabet artışı bankacılık sistemini bile etkilerken, hemen her gün yeni bir ödeme yöntemini hayatımıza dahil ediyor.

Z kuşağının tercihi dijital ödeme yöntemleri

We Are Social verilerine göre, Türkiye’de internet kullanımı yaklaşık yüzde 80 oran ile dünya ortalamasının üzerinde yer alıyor. Küresel mobil ödeme ve dijital cüzdan ödeme yöntemleri kullanımının 2024 yılında yüzde 50’leri aşması bekleniyor. Ayrıca, Z kuşağının dijital ödeme ve mobil ödeme yöntemlerini yaygın olarak tercih etmesi sebebiyle bu teknolojik ödeme yöntemlerinin her sektörde daha fazla yer alacağı öngörülüyor.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

hepsiburada
Markalar

“2024, Hepsiburada için tavsiye yılı olacak”

Hepsiburada CEO’su Nilhan Onal Gökçetekin, Hepsiburada için 2024 yılının “tavsiye yılı” olacağını söyledi. Gökçetekin, “2024 yılında en önemli değişim online ödemelerde yaşanacak.” dedi.