worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

Amazon’un piyasa değeri ilk kez 2 trilyon doları aştı

ABD merkezli e-ticaret devi Amazon’un piyasa değeri ilk kez 2 trilyon doları aştı. Böylece Amazon 2 trilyon dolarlık şirketler kulübünde yerini alarak, Microsoft, Nvidia, Apple ve Alphabet’in ardından en değerli beşinci ABD’li şirket oldu. Amazon’un piyasa değerindeki artışın sebebi olarak yapay zekaya ve yaptığı yatırımlar ve maliyetleri düşürücü önlemler gösteriliyor.

Amazon'un piyasa değeri

Amazon hisseleri, Wall Street’te çarşamba günü (dün) yüzde 3,9 artışla 193,61 dolara yükseldi. Böylece Amazon’un piyasa değeri tarihinde ilk kez 2 trilyon doları aştı. Amazon piyasa değeri 2 trilyon 14 milyar dolara ulaştı.

Amazon’un piyasa değeri 2020’de 1 trilyon dolara ulaşmıştı

Amazon hisseleri, 2024 yılı içinde yaklaşık yüzde 30 arttı. Aynı dönemde Nasdaq yaklaşık yüzde 18 oranında artış gösterdi. Amazon’un 2 trilyon dolarlık dönüm noktasını aşması dört yıldan fazla sürdü. Amazon’un piyasa değeri, 2018′de ilk kez referans noktasına ulaştıktan sonra, tarihinde ikinci kez 2020′de 1 trilyon dolara ulaştı. Böylece Amazon 2 trilyon dolarlık şirketler kulübünde yerini alarak, Microsoft, Nvidia, Apple ve Alphabet’in ardından en değerli beşinci ABD’li şirket oldu.

Nvidia piyasa değeri 3 ayda 2 trilyondan 3 trilyon dolara ulaştı

Yapay zeka çılgınlığı, yatırımcıların fonlarını en büyük teknoloji devlerine yeniden tahsis etmesiyle haziran ayında Wall Street’teki yükselişi körüklemeye devam etti. Bu şirketler, pazar payı kazanmak için yapay zeka geliştirmelerinde rekabet ediyor. Nvidia’nın piyasa değeri haziran başında 3 trilyon doları aştı. Böylece şirket, artan yapay zeka çip satışları nedeniyle kısa süreliğine dünyanın en değerli şirketi oldu. Apple’ın hisseleri, iPhone üreticisinin yapay zeka benimsemesini ve OpenAI ile ortaklığını duyurmasının ardından yükseldi.

Google’ın ana şirketi Alphabet’in piyasa değeri de Nisan 2024’te 2 trilyon dolara ulaşmıştı. ABD’li çip devi Nvidia’nın piyasa değeri ve teknoloji devi Apple’ın piyasa değeri de 3 trilyon doları aştı. Nvidia, üç ay gibi kısa bir sürede piyasa değerinin 2 trilyon dolardan 3 trilyon dolara yükseltmişti. Bu arada, Microsoft, Apple ve Nvidia dünyanın en değerli halka açık üç şirketi olmaya devam ediyor.

Amazon piyasa değerinde yapay zeka etkisi

Amazon hisseleri, şirketin maliyetleri azaltması ve yapay zekaya yapılan yatırımlar sonrası 2023’te yükselişe geçmişti. Bu durum Amazon’un piyasa değeri üzerinde olumlu etki yaptı. Üretken yapay zekaya yönelik yeniden yapılanma, yatırımcıları Amazon hisselerine yöneltti. Amazon, yapay zeka modellerini ve araçlarını destekleyen ve bu yöne yapılan şirketler arasında ilk sıralarda yer alıyor.

Amazon Web Hizmetleri (AWS), bulut harcamalarını azaltan işletmelerin neden olduğu son yavaşlamanın ardından toparlanmaya devam ettiğini gösteren ilk çeyrek kazançlarını bildirmişti. Amazon yöneticileri ayrıca AWS’nin üretken yapay zeka hizmetlerine olan talepteki artıştan nasıl yararlanabileceği hakkında açıklamalarda bulundu.

Amazon’un bulut geliri yüzde 12 arttı

Pazar araştırma şirketi Synergy’ye göre, küresel bulut hizmetleri pazarı ilk çeyrekte 76 milyar dolarlık rekora ulaştı. AWS, Microsoft ve Google Cloud’un birleşik pazar payı yüzde 67’ye ulaşırken, Amazon’un AWS’si istikrarlı bir şekilde tacı elinde tutuyor. Statista’ya göre, AWS’nin tüm pazarın yüzde 31’ini kontrol ediyor. Ardından yüzde 25 ile Microsoft Azure ve yüzde 10 ile Google Cloud’un geliyor.

Amazon CEO’su Andy Jassy, yapay zeka devriminin AWS tarafından destekleneceğini açıklamıştı. Amazon’un bulut geliri yapay zeka talebi nedeniyle yüzde 12 arttı. Amazon’un hisseleri bu yıl süre içinde şu ana kadar yaklaşık yüzde 30 arttı. Nisan ayında şirketin Amazon Web Hizmetleri bölümü, ilk çeyrekte satışlarının önceki yıla göre yüzde 17 artarak, 25 milyar dolara ulaştığını bildirdi.

Jassy, yaptığı bir açıklamada, yapay zekaya vurgu yaparak, “Amazon’un tarihinde, müşterilerimizin hayatlarını daha iyi ve daha kolay hale getirmek için bu kadar çok fırsatın olduğunu hissettiğimiz bir zaman hiç olmadı.” demişti. Bu ve benzeri hamleler Amazon’un piyasa değerinin artmasında etkili oldu.

Yapay zeka girişimi Anthropic’e yatırım

Amazon, Mart 2024’te yapay zeka girişimi Anthropic’e yaptığı 2,75 milyar dolarlık ek yatırımla şimdiye kadar dışarıdan bir şirkete yaptığı en büyük yatırımını tamamladı. Başlangıçta eylül ayında girişime 1,25 milyar dolar yatırım yapmıştı. Anthropic, yapay zeka güvenlik araştırması ve model geliştirme için birincil bulut sağlayıcısı olarak AWS’yi kullanıyor. Amazon, ayrıca, Anthropic’in “gelecekteki modellerini oluşturmak, eğitmek ve dağıtmak için” AWS’nin AI çipleri Trainium ve Inferentia’yı kullanacağını açıkladı.

Maliyet düşürücü önlemler yatırımcıları memnun etti

Ayrıca, yatırımcılar Amazon’un son çeyreklerdeki kazançlarını artıran maliyet düşürücü girişimlerini de memnuniyetle karşıladı. Amazon CEO’su Andy Jassy, ​​27 binden fazla Amazon çalışanını etkileyen yaygın işten çıkarmalar da dahil olmak üzere, şirketin harcamalarını kontrol altına almak için çok yıllık bir arayış içindeydi. Bu yöndeki girişimler e-ticaret devi Amazon’un piyasa değerini arttırdı.

Amazon, Metis üzerine çalışıyor

Öte yandan, Amazon’un, OpenAI’nin ChatGPT’sine rakip olacak “Metis” adı verilen bir yapay zeka sohbet robotu üzerinde çalıştığı bildirildi. Business Insider’ın haberine göre, chatbot’a bir web tarayıcısı aracılığıyla erişilebilecek ve şirketin dahili AI modellerinden biri tarafından desteklenecek. Tüm girişimler ve yatırımlar, Amazon’un piyasa değerini artıran gelişmeler olarak gösteriliyor.

Amazon’un güncel piyasa değeri

Amazon’un piyasa değeri bir günde 190 milyar dolar arttı

Days
Hours
Minutes
Seconds

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

megamerchant
Haberler

MegaMerchant ile Ticimax güçlerini birleştirdi

Ticimax ile MegaMerchant, önemli bir iş birliğine imza attı. İşbirliği kapsamında, Ticimax altyapısını kullanan firmalar MegaMerchant ile ilk 3 ay yüzde 0 komisyon avantajından yararlanabilecek.

Days
Hours
Minutes
Seconds