worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

Hasan Önal: 1 Eylül itibariyle 2,72 milyar dolarlık bir e-ihracatımız var

e-ihracat
e-ihracat

WORLDEF’in İş Bankası ana iş ortaklığı ile düzenlenen WORLD E-COMMERCE FORUM’da, Ticaret Bakanlığı E-İhracat, Dijital Pazarlama ve Yeni Nesil Teknolojiler Daire Başkanı Hasan Önal moderatörlüğünde “Türkiye’nin E-İhracat Kalkınma Stratejisi” paneli gerçekleştirildi. Panele; Güney Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Abdullah Güç, İstanbul Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri İsmail Erkam Tüzgen, Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Memişoğlu, Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Zandar ve UPS Türkiye Ülke Müdürü Burak Kılıç konuşmacı olarak katıldı.

Hasan Önal: E-ihracatta Çin ve ABD politikası olmadan yol kat edemeyiz

E-İhracat Daire Başkanı Hasan Önal, panelin açılış konuşmasında, “E-ihracatta gelişeceksek, Çin ve ABD politikası olmadan hızlı yol kat etmemiz mümkün değil. Herkes AB odaklı; ama Çin ve ABD olarak strateji belirlenmeli. Bu Bakanlığımızın stratejileri arasında yer alan bir husus. Sayın Bakanımız buna önem veriyor. Sınır ötesi ticaret, e-ihracat şu an Türkiye de mikro ihracat olarak adlandırdığımız ETGB ile bedelli gönderiler çıkışların toplamını oluşturuyor. 1 Eylül itibariyle 2,72 milyar dolarlık bir e-ihracatımız var. Rakamlara baktığımızda gerek kendi e-ihracatımızda gerek dünya ortalamasında yok denecek bir paydada. Bu rakamları arttırmamız işten değil. Bakanlık olarak e-ihracat yönelik destek programları konusunda çalışmalar yürüyor.” ifadelerini kullandı.

Abdullah Güç: Dijitalleşme, dijital dönüşüm, e-ihracat gündemimizde

Güney Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Abdullah Güç ise; dijitalleşme, dijital dönüşüm, e-ihracat konularının kalkınma ajanslarının gündeminde olduğunu belirterek, şunları söyledi;

“Biz de burada iki tür destekleme yapabiliyoruz. Birincisi; teknik destek. Kastettiğimiz şey, ajansların bölgelerinde bir ihtiyaca göre eğitim desteği, danışmanlık, lobi faaliyetlerini desteklemek olabilir. Dijitalleşme ve e-ihracat konusunda Türkiye’nin tüm bölgelerinde farklı şekillerde o bölgenin özelliğine uygun bir şekilde bu başlıklarını ele alıyoruz. Bu anlamda da diyelim ki bir firmamızın, ihracatla ilgili bir yapının ihtiyaç duyduğu şey eğitim eksikliği ise eğitimi kendisine sağlıyoruz. İhtiyaç duyduğu şey danışmanlık ise onu alması için aracı oluyoruz. Lobi çalışmaları da desteklediğimiz diğer alan. Burada da ticaret bakanlığımız ile yurt dışında lobi faaliyetleri düzenliyor. Bunun için teknik destekler verebiliyoruz.”

Erkan Tüzgen: Geleneksel ticaret, e-ticarete geçiş yapıyor

İstanbul Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri İsmail Erkam Tüzgen de, İstanbul’un e-ticaretteki öneminin altını çizerek, “İstanbul, Türkiye’nin e-ticaretinin yüzde 35’ini oluşturuyor. Geleneksel ticaret, e-ticarete geçiş yapıyor. Covid ile bu daha da hızlandı. 2020’de 226 milyar liralık e-ticaret gerçekleşti. Bu sene daha da artmasını bekliyoruz.” dedi.

“E-ihracat ve e-ticaretle ihracat çok kolaylaştı. E-ihracat, e-ticaret ekosistemini geliştirecek faaliyetler yapmaya çalışıyoruz.” diyen Tüzgen, şöyle devam etti: “Son yaptığımız projelerden biri ile Anadolu Yakası OSB bünyesinde dış ticaret istihbarat birimi kuruldu. GTIP kodları ile hangi ülkede ne ticareti yapılıyor, nokta atışı ihracat danışmanlığı sağlıyor. Hedef pazar seçimi, hedef ülke pazar araştırması, rakip firma istihbaratı, rakip firma istihbaratı, hedef ülkedeki pazarlama stratejileri, o ülkedeki gümrük problemleri, vergileri vb. Geçtiğimiz 15 ayda 56 firmaya destek verildi ve bunların içinden ilk kez ihracat yapan firmalar oldu.”

Hüseyin Memişoğlu: Türkiye’nin marka değeri var

Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Memişoğlu ise, e-ticarette eğitimin önemli bir yer tuttuğuna işaret ederek, “ABD ve diğer pazarlarda e-ticarette eğitim önemli. Bütün ihracatçı birlikler e-ihracat üzerine sürekli eğitim veriyorlar. DENİB Akademi var, eğitim veriyoruz. WORLDEF ile 3 defa program yaptık. Önümüzdeki günlerde devam edeceğiz. Hap şeklinde bilgiler veriyorlar.” dedi. Memişoğlu, “ABD en büyük tüketim pazarı. Burada kuralına göre oynarsanız mal satmak mümkün. Denizli ihracatçısı bunu keşfetmiş durumda. Bin 400’e yakın aktif ihracatçımız var. Marka olmak ve katma değerli ihracat konusunda büyük katkı sağlıyor.” ifadelerini kullandı.

Memişoğlu, gençlere şunları tavsiye etti: “Çin’de büyük bir pazar var, online üzerinden girmek mümkün. Orada bir depo ve lojistik ağı oluşturmak gerekiyor. Orada olmak ve orada stok tutmak e-ihracat için çok önemli. Bakanlığımızın bu konuyla ilgili destekleri var. Kolaydestek.gov.tr, bakanlığımızın hangi konularda destek verdiğini pazarlama, reklam, elaman gibi. Çin ile ilgili konuda da sadece Çin’i değil, yanında Hindistan var, nüfus çok kalabalık. Yaklaşık 3 milyardan bahsediyoruz. Her ülkede harcama limiti kısıtlı insanlar ve yüksek insanlar var. Türkiye olarak bir marka değerimiz var. Sadece Çin değil Hindistan’ı da düşünmeleri gerekli.”

Erkan Zandar: WORLDEF ile deri sektörüne e-ticaret eğitimi verdik

Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Zandar da, ihracatçı birliklerinin dijital dünya ile tanışmasının yeni olmadığını belirterek, “Biz erken davrandık, 2019 yılında bu düşünce yapısıyla WORLD E-COMMERCE FORUM ailesiyle İzmir’de iki tane e-ihracat eğitimi düzenledik. İkincisinde bin kişi üzerinde katılımcı oldu. Ege Deri Mamulleri Yönetim Kurulu olarak bir mobil aplikasyon geliştirdik. Pandemi başladı, fuarlar iptal oldu. 40 gün içinde bakanlığın da desteği ile Türkiye’nin ilk sanal fuarını açtık. 2020 yılında 7 tane, 2021 yılında 6 tane olmak üzere sanal fuarlara imza atıldı; 6 bin 317 ziyaretçiye ulaşıldı ve 14 binin üzerinde ikili görüşme sağladık.” dedi.

Deri sektöründe e-ticaret eğitimi için WORLDEF ile organizasyon yaptıklarını söyleyen Erkan Zandar, “Bunun yanında gıda sektörüne yönelik de eğitimler yaptık. 360 derece fotoğraf çekmeye yönelik stüdyo kurduk. Dijital dönüşüm çalışma grubunu oluşturduk. Web sitemizi yeniledik, kullanıcı dostu forma dönüştürdük. Şu anda şirketlerimizi geliştirdik. Bundan sonra milli online platform eksiğimiz ortaya çıkıyor. TİM çatısı altında platform oluşturuldu. Bakanlığımızın Kolay İhracat programına entegre olarak çalışıyor. B2B ve B2C alanlarda destek verilmesi gerekiyor.” diye konuştu.

Burak Kılıç: E-ticaret şu anda bambaşka bir yerde

UPS Türkiye Ülke Müdürü Burak Kılıç ise, Türkiye’de e-ticaretin geldiği noktayı işaret ederek, “E-ticaret şu anda bambaşka bir yerde. ETGB ile çok ciddi gümrük tarafında ciddi bir adım atıldı. Buna tek pencere sistemi ile Maliye Bakanlığı’nın da bağlanması ile birlikte e-ihracatçılar için kazanç oldu. Kamudan en önemli beklentimiz, e-ihracat konusunda bugünkü konuları çözmek üzerine yaklaşım sergilenmesi. En önemli konu dijital dünyaya adaptasyon. ETGB’yi dijital olarak açıyorsunuz ama düzeltme yapmak için daireye imza vermek zorundayız. Ama çok fazla işlem hacmi olduğu için bu mümkün değil. Daire’nin de kendini adapte etmesi gerekli.” ifadelerini kullandı.

Gümrük Birliği’nin e-ticaret özelinde güncellenmesi hem bizim için hem Avrupa için bir zaruret diyen Kılıç, “Çünkü Gümrük Birliğini imzaladığında Google yoktu. O günden bu güne ihtiyaçlar çok değişti. Brexit sonrasında Birleşik Krallık ile serbest ticaret anlaşması yapıldı ve Birleşik Krallık ile çok büyük e-ticaret pazarı var.” dedi.

Yeşil mutabakata dikkat çeken Burak Kılıç, şunları kaydetti: “Bunun birinci boyutu artık yeşil mutabakatla birlikte hem AB de hem ABD de yeni regülasyonlar gelecek. Tabii ki e-ticaret bunun ikinci üçüncü fazında ama buna Türkiye’nin hazır olması gerekli ki fark yaratalım. Bunun tüketici ayağında alıcı paketi açtığında daha sürdürülebilir ve çevreci paketleme gördüğünde rekabetçi olacağız. E-ticaretin çok ciddi bir tarafı da atık yönetimi, bu konuyu bizim şimdiden öne almamız yeşil mutabakat çerçevesinde lojistik ve kamu olarak birleştirmek gerekiyor.”

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

hepsiburada
Markalar

“2024, Hepsiburada için tavsiye yılı olacak”

Hepsiburada CEO’su Nilhan Onal Gökçetekin, Hepsiburada için 2024 yılının “tavsiye yılı” olacağını söyledi. Gökçetekin, “2024 yılında en önemli değişim online ödemelerde yaşanacak.” dedi.

yemeksepeti
Markalar

Yemeksepeti vaktinde teslimata odaklandı

Yemeksepeti, vaktinde teslimat deneyimini en iyi seçenek haline getirmeye odaklandı. Buna göre, Yemeksepeti Express hizmetleri genişletilerek, sipariş süreçleri geliştirilecek.