worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

2023 modern pazarlamanın yılı olacak

Modern pazarlama

2022 İlk Yarıyılı Medya Ve Reklam Yatırımları Raporu’na göre toplam medya ve reklam yatırımları 25 milyar 269 milyon TL olarak açıklandı. Yıl sonunda bu rakamın yaklaşık 28 milyar TL’leri bulması bekleniyor. ‘Modern pazarlamanın yılı’ olarak görülen 2023’de ise sektörün 30 milyar TL’lik bir hacme ulaşacağı tahmin ediliyor.

2022 İlk Yarı Yılı Medya Ve Reklam Yatırımları Raporu’na göre; organize ve direkt medya yatırımları 20 milyar 928 milyon TL, reklam yatırımları da 4 milyar 341 milyon TL olarak gerçekleşti.

Modern pazarlama yılı

Toplam medya ve reklam yatırımları ise 25 milyar 269 milyon TL olarak açıklandı. Yıl sonunda bu rakamın yaklaşık 28 milyar TL’leri bulacağı tahmin ediliyor. Önümüzdeki yılın modern pazarlama yılı olarak görülmesi yanı sıra ekonomik gelişmelere bağlı olarak rakamsal olarak net bir öngörüde bulunamayan sektör temsilcileri, 30 milyar TL’lik bir hacme ulaşılabileceğini belirtiyor.

En büyük katkı dijitalin

Ocak-Haziran 2022 dönemini kapsayan ilk yarıyıl Türkiye tahmini dijital reklam yatırımları 14 milyar 73 bin TL ile 2021 ilk yarı yıl yatırımlarına göre yüzde 78 oranında büyüme gösterdi.

Aynı dönemde yüzde 66 artışla 20 milyar 958 milyon TL’ ulaşan Türkiye medya yatırımlarında büyümeye en büyük katkıyı dijitalin sağladığı görülüyor.

2022’nin ‘değişim’ yılı olduğunu, 2023’ü ise dönüşüm yılı olacağını söyleyen (IAB) Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ayşen Akalın, dijital büyümeyi hızlandıran, yaşam biçimlerimizi ve tüketim alışkanlıklarımızı değiştiren pandemiyle geçen iki yılın ardından, dönüşümün olduğu düzenleyici bir döneme girildiğini belirtiyor.

“Upgrade reklamcılığı başlayacak”

Puck Global Ajans Başkanı Haluk Erkmen, ”2023 yılında online satış ve e-ticaret daha da çok gelişecek, mağazalar daha çok showroom görevi görecek, blockchain bazlı reklamcılık kavramı kişiselleştirilmiş reklamcılığa etki edip büyüyecek. Yapay zeka sürümleri gelişerek reklamcılığın önemli araçlarından biri olacak.

Bir sonraki aşamadaysa belki de insan yerine geçecek. Genel hatlarıyla gelişmeler aslında bir evrime işaret ediyor. Şu an 180’in üzerinde teknoloji şirketi ‘metaverse’ için çalışıyor. İletişim ve reklamcılık da buna doğru evrimleşecek. Bu evrim gerçekleştiğindeyse ise ‘upgrade’ reklamcılığı başlayacak. Para birimi de kripto olacak düşüncesindeyim” dedi.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

eczane
Markalar

Amazon, ilk fiziksel eczanesini Milano’da açacak

Amazon, 2024 yılının ikinci çeyreğinde ilk eczanesini Milano’da açacak. Eczane, Milano’nun merkezinde yer alacak ve çok çeşitli güzellik ve kişisel bakım ürünleri sunacak. Ayrıca, Amazon’un