worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

Türkiye’de B2C ile e-ticaret hacmi 15,7 milyar doları bulacak

Orta ve uzun vadeli büyüme hikayesiyle birlikte, Türkiye’deki B2C e-ticaret endüstrisi cazip görünüyor. Tahmin dönemi boyunca B2C e-ticaretin istikrarlı bir şekilde büyümesi ve 2023-2027 yılları arasında yüzde 7,55 CAGR kaydederek, ülkenin B2C e-ticaret brüt satış değerinin 2022’deki 10,7 milyar dolardan 2027’de 15,7 milyar dolara çıkması bekleniyor.

Türkiye hacmini yüzde 9,26 artıracak

Türkiye’deki B2C e-ticaret pazarı 2023 yılında yıllık bazda yüzde 9,26 oranında büyüyerek 11,7 milyar dolara ulaşacak. PayNXT360’ın raporu, Türkiye’nin B2C e-ticaret endüstrisinde orta ve uzun vadede çekici bir büyüme hikayesi olacağını gösteriyor. Tahmin dönemi boyunca B2C e-ticaretin istikrarlı bir şekilde büyümesi bekleniyor ve 2023-2027 yılları arasında yüzde 7,55 CAGR kaydederek, ülkenin B2C e-ticaret brüt satış değerinin 2022’deki 10,7 milyar dolardan 2027’de 15,7 milyar dolara çıkacağı beklentiler arasında.

PayNXT360 tarafından yayımlanan rapor, Türkiye’deki B2C e-ticaret pazarının 100’den fazla KPI’sını kapsayan veri odaklı bir analiz sunuyor. Perakende alışveriş, seyahat ve konaklama, online yemek servisi, medya ve eğlence, sağlık ve wellness ve teknoloji ürünleri ve hizmetleri gibi ana B2C dikeylerinde pazar fırsatlarını ayrıntılı bir şekilde detaylandırıyor. Ayrıca, ana dikeylerdeki ana oyuncuların pazar payını, satış kanallarını (İşletmeden Tüketiciye, Doğrudan Tüketiciye, Tüketiciden Tüketiciye) ve ödeme araçlarına göre harcama desenlerini sunuyor. Buna ek olarak, Türkiye’deki tüketici davranışlarının bir anlık görüntüsünü de sunuyor. Aynı zamanda Türkiye B2C e-ticaret endüstrisi boyutu ve gelecekteki büyüme dinamikleri, brüt ticari değer trend analizi, işlem başına ortalama değer trend analizi ve brüt ticari hacim trend analizi de bulunuyor. Sunulan rapordaki veriler, Türkiye’deki B2C e-ticaret endüstrisi hakkında önemli bir anlayış sağlıyor ve sektörün gelecekteki büyümesi hakkında fikir veriyor.

E-ticaretteki ana pay sahibi şirketler

Raporda, B2C e-ticaret sektöründe önemli bir büyüme yaşayan Türkiye’de, sektördeki ana oyuncuların payları da araştırıldı. Amazon, Hepsiburada, N11, Sahibinden ve Trendyol gibi şirketler, Türkiye’deki perakende e-ticaret pazarındaki ana pay sahipleri olarak belirlendi. Seyahat e-ticaret pazarında ise Biletall, Enuygun, Marti, oBilet ve Tatilbudur gibi şirketler önemli pay sahipleri arasında yer alıyor. Yiyecek hizmetleri e-ticaret pazarında ise Banabi, Getir Yemek, Macrocenter, Yemeksepeti ve Zomato gibi şirketler pazarda öne çıkıyor.

E-ticaret segmentlerinin büyüklükleri incelendi

Öte yandan perakende alışveriş, seyahat ve konaklama, online yiyecek hizmetleri, medya ve eğlence, sağlık ve wellness, teknoloji ürünleri ve hizmetleri gibi B2C e-ticaret segmentlerinin de büyüklükleri ve gelecek tahminleri incelendi. Perakende alışveriş segmentinde giyim, ayakkabı ve aksesuarlar, sağlık, güzellik ve kişisel bakım, yiyecek ve içecek, ev aletleri ve elektronik, ev iyileştirme, kitap, müzik ve video, oyuncak ve hobi, otomobil alt kategorilerine ayrıldı.

Raporda, seyahat ve konaklama segmentinde ise hava seyahati, tren ve otobüs, taksi hizmetleri ve otel ve tatil köyleri kategorileri yer alıyor. Yiyecek hizmetleri e-ticaret pazarında ise pazar, aracı kurumlar ve doğrudan tüketiciye yönelik hizmetler olarak iki kategoriye ayrılıyor. Medya ve eğlence segmentinde, akış hizmetleri, film ve etkinlikler, tema parkları ve oyunlar alt kategorilerinde inceleniyor. Sağlık ve wellness segmenti ve teknoloji ürünleri ve hizmetleri de raporun diğer segmentleri arasında yer alıyor.

E-ticarette pazar liderleri

Amazon, Hepsiburada, N11, Sahibinden ve Trendyol gibi şirketler, perakende alışveriş, seyahat ve yiyecek-içecek sektörlerinde pazar liderleri arasında yer alıyor.
Türkiye’deki B2C e-ticaret pazarının satış kanallarına göre boyutu ve tahmini, perakende alışveriş satış kanalına göre ayrıntılı olarak inceleniyor. Bu satış kanalları platformdan tüketicilere, doğrudan tüketicilere ve tüketiciden tüketiciye olarak sıralanıyor.
Ayrıca, seyahat ve konaklama satış kanalına göre Türkiye B2C e-ticaret pazar payı da araştırılıyor. Bu satış kanalları arasında, toplayıcı uygulamalar ve doğrudan tüketici satışları yer alıyor. Online yemek hizmeti satış kanalına göre Türkiye B2C e-ticaret pazarının boyutu ve tahmini de veriliyor. Bu satış kanalları arasında toplayıcı uygulamalar ve doğrudan tüketici satışları yer alıyor.

Son olarak, rapor, müşteri etkileşim modeline göre Türkiye B2C e-ticaret pazarının boyutunu ve tahminini de içeriyor. Bu analiz, 2018-2027 yılları arasındaki brüt ticaret hacmi değerleri üzerinden gerçekleştiriliyor.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

hepsiburada
Markalar

“2024, Hepsiburada için tavsiye yılı olacak”

Hepsiburada CEO’su Nilhan Onal Gökçetekin, Hepsiburada için 2024 yılının “tavsiye yılı” olacağını söyledi. Gökçetekin, “2024 yılında en önemli değişim online ödemelerde yaşanacak.” dedi.