worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

TikTok Shop, Shopee ve Lazada’yı tehdit ediyor

TikTok

Ana şirketi ByteDance, ABD ve Hindistan dışındaki pazarlarda kısa video uygulaması TikTok’u alternatif gelir kaynakları yaratmak için itiyor.

TikTok Shop, Çin teknoloji devi ByteDance’a ait olan kısa video uygulaması TikTok’un e-ticaret pazarıdır. Bu alışveriş uygulaması, satıcıların, markaların ve yaratıcıların ürünlerini kullanıcılara sergilemesine ve satmasına olanak tanır.

TikTok Shop, 2022 yılında Singapur, Malezya, Endonezya, Filipinler, Vietnam ve Tayland olmak üzere altı Güneydoğu Asya ülkesine genişledi.

“Satışımızın yükselmesini zorluyor”

Shawn Yang, Shopee’nin sahibi Sea Group hakkında bir raporda Blue Lotus Research Institute analisti olarak şunları söyledi: “TikTok, Güneydoğu Asya ülkelerinde hızla büyümeye devam ediyor. TikTok’un 2023 yılındaki brüt ticaret değerinin Shopee’nin %20’sine ulaşacağını tahmin ediyoruz. Bu da Shopee’yi Nisan ayından bu yana savunma amaçlı olarak satış ve pazarlamayı artırmaya zorlamış olabilir.”

TikTok, yorum yapmak veya sayıları açıklamak istemedi.

Bilgi teknolojileri medya kuruluşu The Information tarafından elde edilen iç verilere göre, TikTok Shop‘un Güneydoğu Asya’daki toplam satış değeri (GMV) 2022 yılında dört katından fazla bir artışla 4,4 milyar dolar olarak kaydedildi. TikTok Shop, 2023 yılına kadar 12 milyar dolarlık bir GMV hedefi belirlemiş durumda.

TikTok Shop’un anlık alışveriş yapma özelliği 

İçerik izleyerek anlık alışveriş yapma avantajı TikTok’un sahip olduğu bir avantajdır. TikTok Shop’un mevcut GMV’si Shopee ve Lazada’nın sadece birkaçı.

Shopee’nin 2022 yılındaki GMV’si 73,5 milyar dolar, Lazada’nın ise 2021 yılının Eylül ayına kadar olan GMV’si 21 milyar dolar olarak kaydedildi. Yükselen tehdit TikTok’un sözcüsü CNBC’ye TikTok Shop’un “hızla büyümeye devam ettiğini” ve hem büyük hem de küçük kullanıcıların yeni müşterilere ulaşmak için platformu kullandığını söyledi. TikTok, “TikTok Shop’un Güneydoğu Asya’daki sürekli gelişimine odaklandı.” dedi.

Mayıs ayına göre, yalnızca Güneydoğu Asya’da TikTok kullanıcı sayısı 135 milyondur ve bunu Insider Intelligence pazar araştırma şirketinin verileri ortaya koyuyorg. Statista’ya göre, Endonezya, ABD’den sonra TikTok kullanıcılarının en fazla olduğu ikinci Güneydoğu Asya ülkesidir.

Rakiplerini elimine ediyor

Güneydoğu Asya’nın en kalabalık ülkesi Endonezya, 113 milyon TikTok kullanıcısına sahip olan ve gençlerin %52’si kullanıyor.

DBS Bankası’nın telekom ve internet sektörü araştırma başkanı Sachin Mittal, CNBC’ye konuştu. Sea Group , oyun bölümü Garena’nın güçlü bir oyun hattı ve Hindistan’da ulusal güvenlik tehditleri nedeniyle bayrak gemisi oyunu Free Fire’ın devam eden yasağının devam etmesi nedeniyle gelirinin düşmeye devam ettiği için e-ticaret bölümü Shopee’ye güveniyor.

Shopee, Malezya’da varlığını genişletiyor ve birkaç Avrupa ve Latin Amerika pazarından çıktıktan sonra Brezilya operasyonlarını geliştirmeye devam ediyor. TikTok, şu anda alıcıları ve satıcıları platforma dahil etmek için inanılmaz miktarda para harcıyor, bu sürdürülebilir olmayabilir.

Online perakende bilgileri sağlayan Cube Asia’nın yaptığı bir ankete göre, Endonezya, Tayland ve Filipinler’deki tüketiciler, TikTok Shop’ta harcamalarını Shopee (%51), Lazada (%45) ve fiziksel mağazalar (%38) üzerinde azaltıyor.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

ticari mesaj
Haberler

İstenmeyen ticari mesajlara 398 milyon lira ceza

Ticaret Bakanlığı, istenmeyen ticari mesajlara 398 milyon lira ceza kesti. Bakanlığa 2015-2023 yılları arasında 866 bin şikayet yapıldı. Ticaret Bakanlığı 2023 Yılı Faaliyet Raporundan derlemeye