worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

Şubat ayı ihracatında aşağı yönlü deprem etkisi

Şubat

Depremin yaşandığı şubat ayında ihracat gerilerken, dış ticaret açığındaki yüksek seyir de devam etti.

Ticaret Bakanlığı‘nın geçici verilerine göre, şubat ayında ihracat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,4 azalışla 18,6 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Bakanlığın değerlendirmesine göre, aylık tahminlerde yaşanan sapmalar ve il bazlı düşüşler dikkate alındığında, deprem nedeniyle şubat ayı ihracatında doğrudan 1,5 milyar dolarlık bir aşağı yönlü etki olduğu ifade edildi.

Şubat ayında ithalat ise yüzde 10,6 artışla 30,8 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Dış ticaret açığı şubatta yüzde 52,8 artışla 12,2 milyar dolar oldu.

En çok ihracat 9,4 milyar dolarla ara malları grubunda

Şubat ayında en çok ihracat 9,4 milyar dolarla ara malları grubunda yapılırken, bu grubu sırasıyla 6,7 milyar dolarla tüketim malları ve 2,4 milyar dolarla yatırım malları grupları takip etti.

En çok ithalat 23,8 milyar dolarla ara malları grubunda yapılırken, bu grubu 3,6 milyar dolarla sermaye malları izledi.

Şubat ayında tüketim malları ithalatındaki artış da dikkat çekti. Bakanlığın verilerine göre şubatta tüketim malları ithalatı yüzde 64,4 artışla 3,4 milyar dolar oldu.

Parite etkisi 529,2 milyon dolar

Ticaret Bakanlığı verilere ilişkin bültende şubat ayında paritenin de ihracatta aşağı yönlü bir etki yarattığına dikkat çekti.

Bakanlık, “Geçen yılın aynı dönemine göre dış talebin nispeten zayıf seyri ve avro-dolar paritesinin düşük gerçekleşmesi de ihracatımızı aşağı yönlü etkilemiştir. Parite sebebi ile ihracatımız 2023 yılı şubat ayında 529,2 milyon dolar daha az gerçekleşmiştir” ifadelerini kullandı.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

hepsiburada
Markalar

“2024, Hepsiburada için tavsiye yılı olacak”

Hepsiburada CEO’su Nilhan Onal Gökçetekin, Hepsiburada için 2024 yılının “tavsiye yılı” olacağını söyledi. Gökçetekin, “2024 yılında en önemli değişim online ödemelerde yaşanacak.” dedi.

yemeksepeti
Markalar

Yemeksepeti vaktinde teslimata odaklandı

Yemeksepeti, vaktinde teslimat deneyimini en iyi seçenek haline getirmeye odaklandı. Buna göre, Yemeksepeti Express hizmetleri genişletilerek, sipariş süreçleri geliştirilecek.