worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

Microsoft etik değerlere odaklanan yapay zeka ekibini kovdu

Microsoft

Microsoft, yapay zekayı ana iş gruplarına entegre etmeye çalışırken yaptığı bir işten çıkarma soru işaretlerine neden oldu. Yazılım devi, etik ve sorumlu yapay zeka inovasyonuna rehberlik etmeye adanmış bir ekibi tümüyle işte çıkardı. Platformer tarafından bildirildiği üzere bu işten çıkarma, yılın başında duyurulan 10.000 çalışanı etkileyen işten çıkarmaların bir parçası.

Etik değerleri olmayan bir yapay zeka mı?

Bu hamle, Microsoft‘un tartışmalı yapay zeka araçlarını ana akımın kullanımına sunduğu bir dönemde, ürün tasarımı ve yapay zeka ilkelerinin iç içe geçmesini sağlama niyetini sorgulatıyor. Microsoft ChatGPT ve DALL-E 2 araçlarının arkasındaki girişim olan OpenAI ile ortaklığına milyarlarca dolar daha yatırım yapmıştı. Firmanın yapay zeka teknolojileri Bing arama motoru ile Edge web tarayıcısına entegre edilmişti. Bing’in Sohbet botu bazı agresif söylemleriyle de gündeme gelmişti.

Açığı AI Ofisi kapatabilir

Microsoft, sorumlu yapay zeka için çalışan ekibi tasfiye etse de Sorumlu AI Ofisi ile bu alandaki boşluğu kapatabilir. Platformer’a konuşan çalışanlara göre işten çıkarılan ekip, OpenAI teknolojilerinin Microsoft’un ürünlerine eklenmesi haline yol açabileceği riskleri üzerinde çalışıyordu. Öte yandan işten çıkartılan ekibin halka sunulan ürünlerin yapay zeka tasarımında önemli katkıları bulunduğu belirtiliyor.

Microsoft, Google ve Apple gibi şirketlerde yer alan “etik ve toplum” departmanları genellikle büyük teknoloji kuruluşlarını potansiyel toplumsal sonuçlara işaret ederek dizginlemeye çalışır. Kararın arkasında Microsoft’un “Hayır” cevabını duymak istememesi yatıyor olabilir. Zira Microsoft, Google’dan koparabileceği her yüzde 1’lik pazar payının yıllık 2 milyar dolar gelir getireceğini açıklamıştı.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

allegro
Markalar

Allegro, Slovakya pazarına açıldı

Polonya merkezli online pazaryeri Allegro, Slovakya’da özel bir web sitesiyle hizmete girdi. Şirket, geçen yıl Çek Cumhuriyeti pazarına da açılmıştı.

yemeksepeti
Markalar

Yemeksepeti’ne rekabet soruşturması

Rekabet Kurumu bünyesindeki Rekabet Kurulu Yemek Sepeti Elektronik İletişim Perakende Gıda A.Ş’ye soruşturma açılmasını kararlaştırdı.