worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

İşten çıkarmalar durmuyor

işten çıkarma

Pandemi sırasında çalışan sayılarını yükselten teknoloji şirketleri, yüksek faizler, gelir ve hisse değerlerindeki sert düşüşler gibi sebeplerle son aylarda on binlere çalışanını işten çıkardı.

Bloomberg’in aktardığına göre Spotify, artan maliyetleri düşürmek için 600 kişiyi işten çıkarmayı planlıyor. Bu işten çıkarma, 9 bin 800 civarında çalışanı olan Spotify’ın toplam çalışan sayısının yüzde altısına denk geliyor.

Teknoloji sektöründe işten çıkarılan çalışanlar, bu alandaki tüm deneyim seviyelerini kapsıyor. İşten çıkarılanlar oldukça belirsiz bir istihdam piyasasına giriyorlar. İşten çıkarma dalgasına muhtemelen çok az sayıda şirketin bağışık olabileceği tahmin ediliyor.

Hangi şirketler işten çıkarma yaptı

CNBC teknoloji devlerinin işten çıkarma bilgilerini derledi. CNBC’nin derlediği bilgiler şöyle:

Alphabet

Alphabet CEO’su Sundar Pichai, Google’ın “ürün alanları, işlevleri, seviyeleri ve bölgeleri” genelinde 12.000 çalışanı işten çıkaracağını açıkladı. Pichai, işten çıkarılan ABD çalışanlarının bildirim süresi boyunca ödeme alacaklarını ve Google’daki her istihdam yılı için ek 2 hafta olacak şekilde 16 haftalık bir temel kıdem tazminatı paketi alacaklarını söyledi.

İşten çıkarılan çalışanların ayrıca “en az” 16 haftalık hisse haklarının hızlandırılacağını ve 6 ay boyunca sağlık güvencesi kapsamında kalacakları belirtildi.

Microsoft

Yazılım devi Microsoft 10.000 çalışanı işten çıkaracağını duyurdu. İşten çıkarmalar mart ayının sonuna kadar gerçekleşecek. Microsoft’tan bir yetkili satış ve pazarlama ekiplerinden mühendislik birimlerine kadar derin kesintilerin görüleceğini söyledi.

CEO Satya Nadella, çalışanlarıyla paylaştığı notta işlerini kaybeden bazı çalışanların durumu bu hafta öğreneceklerini söyledi.

Nadella, sosyal güvenlik imkanlarından faydalanmaya yetkin ABD’li çalışanlarının kıdem tazminatı, altı aylık sağlık hizmeti, hisse senedi kazancı ve 60 günlük bildirim alacağını yazdı.

CEO daha önceki bir açıklamasında “Harcamalarımızın gelir artışımızla uyumlu olduğundan emin olmak için kendi operasyonel odağımızı da ele almamız gerekecek ” ifadelerine yer vermişti.

Microsoft, yeniden yapılanma ve işten çıkarma işlemleri için 1,2 milyar dolarlık harcayacak.

Amazon

Amazon, geçtiğimiz yıldan bu yana işçi çıkarıyor. E-ticaret devi öncelikle kasım ayında işe alım, cihazlar ve hizmetler birimlerinde çalışan elemanlarını çıkarmaya başladı. Söz konusu dönemde şirket cihazlar ve hizmetler birimlerinde çalışanlar için ayrılık ödemeleri, geçiş dönemi sağlık sigortası ve yeni işe yerleştirme gibi ayrıcalıkları içeren tazminat paketi veriyordu.

Geçtiğimiz haftanın başlarında ise Amazon en büyük işten çıkarma dalgasını başlattı. Kesintiler perakende ve insan kaynakları bölümlerine odaklandı. Amazon ABD’deki perakende çalışanları için 60 günlük tam ödeme ve sosyal haklar sağlayacak. E-ticaret devi işten ayırılanları bu süre boyunca bordro sağlayacak ancak çalışanların işe gelmesi beklenmeyecek.

Bu sürenin ardından Amazon, işten çıkarılan çalışanlara şirketteki sürelerine, ayrılık ödemesine, geçiş dönemi sağlık hizmetleri ve işe yerleştirmeler gibi ayrıcalıkları içen birkaç haftalık kıdem tazminatı sunacak.

Salesforce

CEO Marc Benioff, 4 Ocak’ta çalışanlara yaptığı açıklamada, Salesforce’un zorlu ekonomik ortama yanıt olarak çalışan sayısını yaklaşık %10 düşüreceğini, diğer bir deyişle 7.000’den fazla çalışanı işten çıkaracağını açıkladı. İşten çıkarılan çalışanlar “neredeyse” en az beş aylık ücret alacaklar. Benioff’un çalışanlara yazdığı mektupta ayrıca, işten çıkarılan çalışanların sağlık sigortası yardımları ve kariyer desteği sağlanacağı belirtildi.

Meta

CEO Mark Zuckerberg 9 Kasım tarihinde 11.000’den fazla kişinin işten çıkarılacağını ve şirketin ‘daha yalın ve daha verimli’ olmayı hedeflediğini belirtmişti. Zuckerberg’in bu dönemde sanal gerçeklik dönüşümü için gerçekleştirdiği pahalı harcamalar yatırımcılar nezdinde eleştirilmeye başlamıştı ve Meta hisselerinin ağır bir şekilde zarar görmüştü.

Twitter

Twitter’daki işten çıkarmalar, Elon Musk’ın Ekim ayında sosyal medya devini devralma anlaşmasını tamamlamasından kısa bir süre sonra başladı. Twitter’ın 3.700’den fazla çalışanını veya işgücünün %50’sinden fazlasını işten çıkarması bekleniyordu. Daha sonraki süreçte Elon Musk’ın sert bir çalışma ortamı istemesi beklenenden çok daha fazla çalışanın istifasına yol açtı.

Musk’ın satın alma anlaşmasının şartlarına göre, mevcut kıdem tazminatı anlaşmaları yeni yönetim tarafından sağlanıyor. Ancak bir grup Twitter çalışanı, işten çıkarmaların gerçekleştirilmesinden kısa bir süre sonra, kasım ayında, Twitter’ı Kaliforniya işten çıkarma bildirim yasasını ihlal ederek işten çıkarmakla suçlayan bir toplu dava açtı.

Musk daha önce işten çıkarılan çalışanların üç aylık kıdem tazminatı alacağını söylemişti. Ancak bazı Twitter çalışanları, kıdem tazminatı mektuplarını aldıklarında ve sadece bir aylık kıdem tazminatı teklif edildiğini söyledi. Çalışanlar tazminatı kabul etmeleri halinde şirkete dava açma haklarından da feragat edeceklerinin anlaşmada yer aldığını belirtiyor.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

eczane
Markalar

Amazon, ilk fiziksel eczanesini Milano’da açacak

Amazon, 2024 yılının ikinci çeyreğinde ilk eczanesini Milano’da açacak. Eczane, Milano’nun merkezinde yer alacak ve çok çeşitli güzellik ve kişisel bakım ürünleri sunacak. Ayrıca, Amazon’un