worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

Fuat Oktay: Türk e-ticaret şirketleri, uluslararası alanda Türkiye’deki girişimcilik ve teknoloji ekosistemini başarıyla temsil ediyor

e-ticaret
e-ticaret
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay

E-Ticaret Sektör Temsilcileri ile İstişare Toplantısı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirildi. Toplantıda önemli açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, istihdam ve ihracat rakamlarında online ticaret katkısının katlanarak büyümesi ve sektörün dengeli şekilde çalışması için tüm paydaşların hakkını gözetmeye kararlı olduklarını söyledi.

Fuat Oktay: Web 3.0 teknolojilerinde e-ticaret adımlarının atıldığı günümüzde hızla dönüşen bu alana uygun mevzuat çalışmaları yapmak kaçınılmazdır

Türkiye’nin elektronik ticaret hacminin, 2021 yılında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 69’luk artışla 381,5 milyar liraya ulaştığını belirten Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, “E-ticaret hacmi en çok artan sektörler; konaklama, gıda ve süpermarket, seyahat, taşımacılık, depolama ve havayolları sektörüdür. Dijital dönüşümün etkisiyle Web 3,0 teknolojilerinde online ticaret adımlarının atıldığı günümüzde hızla dönüşen bu alana uygun mevzuat çalışmaları yapmak kaçınılmazdır. İstihdam ve ihracat rakamlarında online ticaret katkısının katlanarak büyümesi ve sektörün dengeli şekilde çalışması için tüm paydaşların hakkını gözetmeye kararlıyız.” ifadelerini kullandı.

“İşin mutfağında olan sektör temsilcilerinin görüşleriyle çok daha faydalı düzenlemelere imza atacağımıza inanıyorum.” diyen Oktay, son yıllarda istikrarlı şekilde büyüyen elektronik ticaretin, COVID-19 salgınıyla birlikte rekor seviyelere ulaştığını belirterek, “Günümüzde online pazar yerleri, önemli bir satış kanalı haline geldi.2021 yılında dünyada perakende e-ticaret satışları 5 trilyon Dolara yaklaşmış durumda. Bu rakamın 2025 yılına gelindiğinde 7 trilyon Doların üzerine çıkacağı tahmin ediliyor.” sözlerini kaydetti.

” Bugün 6 unicorn, bizim tabirimizle 6 Turcorn’umuz var “

Türkiye’de elektronik ticaret hacminin 2021 yılında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 69’luk artışla 381,5 milyar liraya ulaştığını hatırlatan Oktay,” Online ticaret hacmi en çok artan sektörler; konaklama, gıda ve süpermarket, seyahat, taşımacılık, depolama ve havayolları sektörüdür. 2 yıl öncesine kadar 1 milyar dolar değerlemeyi geçen Türkiye’den tek bir girişim yokken bugün 6 UNICORN, bizim tabirimizle 6 TURCORN’umuz var.” dedi.

Bu şirketlerden 3’ünün e-ticaret ve yine birisinin de e-ticaret sitelerine yönelik satışı artırma araçları sunan bir yazılım şirketi olduğunu vurgulayan Oktay, sözlerini şöyle sürdürdü: “ Türk e-ticaret şirketleri, uluslararası alanda Türkiye’deki girişimcilik ve teknoloji ekosistemini başarıyla temsil ediyor. Elektronik ticaret alanında Avrupa’daki UNICORN şirketler listesinde 4. Sırada yer alan ve yine SimilarWeb’in tüm dünyada en çok ziyaret edilen alışveriş siteleri listesinde ilk 20’de yer bulan şirketlerimiz mevcuttur.”

“Adil ve iyi işleyen bir e-ticaret ekosistemi oluşturmak yönünde çalışmalarımızı sürdürüyoruz”

Yaşanan teknolojik gelişmelerin ve artan girişim sayısının mevzuatta gerçekleştirilecek düzenlemeleri bir zorunluluk haline getirdiğini ifade eden Oktay, “Tüm dünyada kamu otoriteleri, elektronik ticaret alanında uygun piyasa düzenleme rejiminin tesisi için reformlar yapıyorlar. Ülkemizde de, e-ticarette haksız rekabetin ve tekelleşmenin önüne geçilmesi ve online pazaryerlerindeki satıcı haklarının güvence altına alınması için hukuki düzenleme ihtiyaçlarını tespit ediyoruz. Sektörün gereksinimlerini göz önünde bulundurarak, adil ve iyi işleyen bir elektronik ticaret ekosistemi oluşturmak yönünde çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” diye konuştu.

Mevzuatta yapılacak değişikliklerde sektörle beraber hareket etmeyi planladıklarını açıklayan Oktay, açıklamasının son kısmında şu ifadeleri kullandı: “İstihdam ve ihracat rakamlarında online ticaret katkısının katlanarak büyümesi ve sektörün dengeli şekilde çalışması için tüm paydaşların hakkını gözetmeye kararlıyız. Yatırım, üretim, istihdam ve ihracat odaklı büyüme rotamıza; rekabetçi, dengeli ve istikrarlı e-ticaret ekosistemimiz ile yürüyeceğiz.”

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

eczane
Markalar

Amazon, ilk fiziksel eczanesini Milano’da açacak

Amazon, 2024 yılının ikinci çeyreğinde ilk eczanesini Milano’da açacak. Eczane, Milano’nun merkezinde yer alacak ve çok çeşitli güzellik ve kişisel bakım ürünleri sunacak. Ayrıca, Amazon’un