worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

E-ticarette tedarik zinciri sorunu nasıl çözülür?

Tedarik Zinciri

Tedarik zincirinde karşılaşılan sorunları aşma noktasında nasıl bir yol izlenmesi gerektiğini Kurucan Holding AŞ. / odunconcept.com Kurucu & CEO Faruk Kurucan ile Fulla Moda E-Ticaret Müdürü Eren Şenoğul WORLDEF E-Ticaret’e anlattı.  

Faruk Kurucan: “Alternatifler elinizi güçlendirecektir”

Kurucan Holding AŞ. / odunconcept.com Kurucu & CEO Faruk Kurucan tedarik zincirinde karşılaşılan problemleri açıklayarak, alternatifleri değerlendirmenin önemli olduğunun altını çizdi.

Kurucan:“Gelişerek büyüdüğüne şahit olduğumuz e-ticaret ekosistemi her gün yeni bir ulaştırma açığı ile karşımızda. Lojistikte yaşanan fiyat performans bilinmezi e-ticaret sağlayıcılarının özellikle fiyatı belirlemekte birinci el olmayan ara satıcıların işini giderek zorlaştırdı. Üreticiler ham madde maliyetlerine lojistik maliyetlerini eklediklerinde içinden çıkılmaz bir durum oluşuyor. Lojistik firmalarının haklı savunması elbette yakıt ve personel maliyetleri olacak. Fakat bu içinden çıkılmaz ve sürdürülemez problemin çözülmesi yahut alternatiflerin gelişmesi gerekiyordu.” dedi.

Taşımacılığa ve depolama yöntemlerine son zamanlarda önemli yatırımlar yapıldığını belirten Kurucan, “Amazon modeli ara lojistik yöntemleri ülkemizde de gelişmeye ve örneklendirilmeye başlandı. Bu uygulamalar elbette dünyanın ana damarı olan lojistik sistemlerini geliştirdi. Artık yeni oyuncular farklı oyun yöntemleri ile sahadalar. Bu durumun elbette çok farklı avantajlarını yaşıyoruz farklı fiyatlama politikaları ve farklı ek hizmet ve kalite belirleyicileri ile karşımızda duruyorlar.” şeklinde ifade etti. 

Faruk Kurucan, her şeye ve güncel duruma rağmen işletmeler tedarik süreçlerinde farklı zorluklarla karşılaştığını ve zorluklardan birincisinin fiyat olduğunu söyledi. Kurucan: “Alternatifler elinizi güçlendirecektir. İşletmelerin birinci önceliği mümkün olan en düşük maliyetle ürün ve ham maddenin sisteme dahil edilmesi. Termin sürelerinin uzaması ve teslimatların gecikmesi satıcıların aynı şekilde müşterilerine teslimatta gecikmelerine ve stok sorunlarına yol açıyor. Burada izlenmesi gereken yol elbette alternatif üreticiler.” dedi.

“Alternatif üreticiler ve planlama ile tedarik problemleri ortadan kaldırabilir”

Alternatiflerin tedarik zinciri sorunlarında çeşitli noktalarda değerlendirilmesi gerektiğini belirten Faruk Kurucan: “Alternatif üreticiler ve sağlayıcıların (ki bizde bir üreticiyiz ve tedarik zincirinin hem üretici hem satıcı tarafındayız) ürün için yüklü adette üretim istemesi satıcılar için sorun olabilir. Eğer mümkünse satıcılar sattıkları ürünlerin üreticisi olmaya gayret etmeliler. Hepsi değilse bile ürünlerin tedariğinde zorlandıkları belirli parçaları üretebilirler. Bu bir miktar yatırım isteyebilir ama ellerini ciddi şekilde güçlendirecektir.” şeklinde açıkladı.

Tedarik zinciri sorunlarının çözümünde planlamanın önemini vurgulayan Kurucan, “Önemli bir konu planlama. Yıl içerisinde artık yoğun dönemlerin zamanları biliniyor. Çok satılan ürünler ile ilgili hem yurt içinde hem e-ihracat tarafında en az bir yıl önceden ortalama adetlerde üretimlerin yaptırılması ve yoğun dönemler başlamadan ürünlerin hazır tutulması burada krizleri bir miktar daha çözecektir. Tüm yönleri ile hayatımızda olan e-ticareti büyütmek ve kusursuz hale getirmek bizim elimizde. Bol döviz girdili satışlar dilerim.” dedi.

Eren Şenoğul: “Tedarik zincirinin en önemli yapı taşı planlamadır”

 Ürünlerin müşteriye ulaşmasının bir operasyon gerektirdiğini belirten Fulla Moda E-Ticaret Müdürü Eren Şenoğul, ürünün nakliyesinin, depolanmasının ve stok planlarının yapılmasını içeren tüm organizasyonun tedarik zinciri olarak isimlendirildiğini ve tedarik zincirinin temel amacını, ürünün alıcıya zamanında ulaşmasını sağlamak olarak açıkladı. Şenoğul, zamanında teslim edilen her ürünün tüketici memnuniyetini sağlayacağını söyledi.

Eren Şenoğul, tedarik zincirinde planlamanın önemini vurgulayarak, “Tedarik zincirinin en önemli yapı taşı planlamadır. Ürünün sorunsuz bir şekilde gelmesi, depolanması, hazırlanması ve taşınması gibi süreçlerin en iyi şekilde planlanması gerekiyor. Planlaması doğru yapılmayan herhangi bir süreç, kendisinden sonra gelen süreci sıkıntıya sokacaktır.” dedi.

Tedarik zincirinin diğer bir önemli maddesinin bütçe yönetimi olduğunu açıklayan Şenoğul, “Nakliye ve depolama gibi çözümleri üretirken ihtiyaçların maliyetlere uygun şekilde belirlenmesi gerekir. Ürünün müşteriye ulaşma süreci, bazen tahmin edilenden çok daha maliyetli olabiliyor.” şeklinde açıkladı.

“Depo yönetimi, en yoğun siparişin gelme ihtimalini göz önünde bulundurarak yapılmalı”

Ürünlerin tedarik sürecinde gelebilecek talepleri önceden tahmin etmek ona göre sipariş vermek ve gelen ürünlerin en doğru şekilde depolanması gerektiğini vurgulayan Şenoğul, “Depo yönetimi, en yoğun siparişin gelme ihtimalini göz önünde bulundurarak yapılmalıdır. Raflı sistemler kullanılmalı ve hangi ürünün hangi raflarda olduğu sistem tarafından kayıt altında tutulmalıdır. Sanal stok girmek, tedarik zincirinde karşılaşılacak bir sürü soruna sebep olabilir; bu yüzden mümkün olduğunca fiziki stok kullanmak faydalı olacaktır.” dedi

Tedarik zinciri sorunlarının çözümü için öneriler sunan Şenoğlu, “Tedarik zincirindeki adımların herhangi birisinde karşılaştığımız sorunlarda mümkünse hizmet sağlayıcıları uyarmak, gerekirse değiştirmek gerekebilir. Tedarik zinciri kurulurken, olası tüm süreçlerin ve risklerin planlanması faydalı olacaktır. Böylece aksaklıkları en az seviyeye indirmek mümkündür. şeklinde ifade etti.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

hepsiburada
Markalar

“2024, Hepsiburada için tavsiye yılı olacak”

Hepsiburada CEO’su Nilhan Onal Gökçetekin, Hepsiburada için 2024 yılının “tavsiye yılı” olacağını söyledi. Gökçetekin, “2024 yılında en önemli değişim online ödemelerde yaşanacak.” dedi.