worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

‘E-ticaret, kadın istihdamında lokomotif sektör haline geldi’

kadın

WORLDEF Başkanı Ömer Nart, e-ticaretin son 10 yıl içinde büyük bir gelişme kaydettiğini söyledi. Nart, “Pandemide elde ettiği ivmeyi her geçen yıl artırarak devam ettiren e-ticaret ekosistemindeki istihdamda kadınların önemli bir yeri bulunuyor. E-ticaret markalarında yüz binlerce kadın istihdam edilirken, kadın e-ticaret girişimcisi sayısı da giderek artıyor. E-ticaret ile kadınların yüzü gülüyor. Sektörler bazında en fazla kadının direkt, dolaylı ya da ek iş olarak istihdam edildiği sektörler arasında ilk sıralarda yer alıyor. E-ticaret, kadın istihdamında lokomotif sektör haline geldi” dedi.

Ticaret Bakanlığı’nın 2022 yılının ilk 6 ayındaki e-ticaret verilerinden yola çıkarak tahminlerde bulunan sektör uzmanları, 2022 e-ticaret hacminin 700 milyar liraya ulaştığını öngörüyor. Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETBS) verilerine göre, 2021 yılında 312 bin 523 olan e-ticaret işletme sayısı, 2022 yılının ilk 6 ayında yüzde 51 artış göstererek, 472 bin 840’a ulaştı. E-ticaret işletmesi sayısının, 2022 yılının ikinci ayı verilerinin de eklenmesi ile 500 bini aşacağı tahmin ediliyor.

‘Sanayici de, ev hanımları da e-ticaret yapıyor’

Sektörde kadın istihdamına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Nart, “E-ticaret ev hanımlarından kurumsal kariyeri olan kadınlara kadar her seviyedeki kadına istihdam olanağı sunuyor. E-ticaret sektöründe birçok iş kolundan marka var; sanayici de esnaflar da ev hanımları da zanaatkâr da e-ticaret yapıyor. Bu sebeple e-ticaret, geleneksel iş modellerinin üzerinde bir yerde konumlanıyor. E-ticaret bir sanayi değil; çünkü bir üretim mekanizması değil; ama hem üretici hem tüketici hem de farklı hizmet alanlarını bir araya getiren ekosistem olarak iş gücü istihdamında önemli bir rol üstleniyor” diye konuştu.

‘Köydeki kadın, ürettiği pekmezi İtalya’ya satıyor’

Kadınların e-ticaret ile kendilerine uçsuz bucaksız bir istihdam alanı bulduğuna işaret eden Nart, “Bir bakıyoruz bir köy kadını, torunlarının bir e-ticaret platformunda açtığı satıcı hesabı ile köyde ürettiği pekmezi İtalya’ya satıyor. Rizeli genç girişimci kadın, yaylarda ürettiği Anzer balını Körfez’e satıyor. Bir ev hanımı el emeği örgülerini Etsy ile Amerika’ya satıyor. Bunlar sadece satıcı örnekleri… Bir de e-ticaretin hizmet ve operasyonel süreçlerinde aktif rol alan kadınlar var. E-ticaret kuryelerinden yazılımcılara, web tasarımcıdan dijital pazarlamaya kadar e-ticaretin temas ettiği birçok alanda kadınların istihdam edildiğini görüyoruz” ifadelerini kullandı.

‘E-ticaret ile kadınların yüzü gülüyor’

“E-ticaret ile kadınların yüzü gülüyor. Sektörler bazında en fazla kadının direkt, dolaylı ya da ek iş olarak istihdam edildiği sektörler arasında ilk sıralarda yer alıyor. E-ticaret, kadın istihdamında lokomotif sektör haline geldi” diyen Nart, “E-ticaret girişimcisi kadınların sayısı çok fazla. WORLDEF’ten eğitim alan ve etkinliklerimize katılarak e-ticarette iş alanları arayan birçok kadın var. Sektör, direkt ya da dolaylı olarak kadın girişimcilere kapılarını açıyor. Kendi işinin yanında ek iş olarak e-ticaret yapan kadınlar da var. Hızla büyüyen sektörde kadın girişimci ve kadın çalışan sayısı daha da artacaktır. Türkiye’de kadınların e-ticaret ile global pazarlarda büyük başarılara imza atabileceğine inanıyorum” dedi.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

allegro
Markalar

Allegro, Slovakya pazarına açıldı

Polonya merkezli online pazaryeri Allegro, Slovakya’da özel bir web sitesiyle hizmete girdi. Şirket, geçen yıl Çek Cumhuriyeti pazarına da açılmıştı.

yemeksepeti
Markalar

Yemeksepeti’ne rekabet soruşturması

Rekabet Kurumu bünyesindeki Rekabet Kurulu Yemek Sepeti Elektronik İletişim Perakende Gıda A.Ş’ye soruşturma açılmasını kararlaştırdı.