worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

Çin e-ticaret pazarında 2023 trendleri

Çin e-ticaret pazarı

Alibaba Group hakkında haberlerin ve blog yazılarının yer aldığı Alizila’da yer alan raporda; dünyanın en büyük e-ticaret pazarı olan Çin’de e-ticarette 2022’de var olan yaklaşımların ve tüketim davranışlarının önümüzdeki yıl için bir yol haritası sunduğu belirtilerek, Çin e-ticaret pazarında 2023 yılında trendlerin neler olacağına dair bilgiler paylaşıldı.

1 milyar kişi online alışveriş yaptı

Insider Intelligence’ın verilerine göre; 2022’de Çin genelinde yaklaşık 1 milyar yerel tüketici e-ticaret kanallarından alışveriş yaptı ve online satışlar, tüm perakende satışlarının yüzde 45,3’ünü oluşturdu.

Kategoriler için, Çin e-ticaret pazarında açık hava sporları ve evcil hayvan bakımının niş kategorilerinin ötesine geçtiği söylendi. Influencerlar ve meta veri havuzunun, çevrimiçi perakendeciliği dönüştürme vaatlerini yerine getirme potansiyelini gösterdiği açıklandı.

Z kuşağı tüketicilerinin artan satın alma gücünün ise koleksiyonluk oyuncaklardan, alkolsüz içecek ürünlerine kadar yükselişini sürdürerek tüm bu alanlarda büyümeyi desteklediği belirtildi.

Çin e-ticaret pazarında ilk 5 trend

Çin’de hızlı değişimin yaşandığı e-ticaret pazarında herhangi bir marka ve perakendecinin öne çıkması için trendlere ayak uydurması gerektiği belirtildi. Alibaba Group’un ekosisteminden içgörülerle, e-ticaret uzmanları ile girişimcilerden alınan bilgiler ışığında 2023’te Çin e-ticaret pazarında ki ilk beş e-ticaret trendi belirlendi.

1-Açık hava ürünleri kategorisi

Çinli açık hava meraklıları 2022 yılında kayak pistlerine ve kamp yerlerine ilgi gösterdi. Pekin’deki seyahat kısıtlamalarının ve Kış Olimpiyatları’nın etkisiyle gençlerin kış sporları yapma oranı arttı.

Bu artış ile doğru orantılı olarak Alibaba’nın e-ticaret pazaryeri Tmall’da, 31 Ocak ile 4 Şubat arasında kış sporları ekipmanı satışlarında yüzde 300, kayak ekipmanlarında da yüzde 180’lik bir artış yaşandı. Tmall’daki outdoor ürünleri ve kamp malzemelerinin satışları 2022 Mart ayında geçen yılın aynı dönemine göre ikiye katlandı.

Haziran ayındaki alışveriş festivalinde de, kaykay markaları Carver ve Santa Cruz da dahil olmak üzere birçok uluslararası markanın, Alibaba’nın sınır ötesi e-ticaret platformu Tmall Global işbirliğiyle Çin e-ticaret pazarına giriş yaptığı belirtildi.

Alibaba, 2023 yılında da markaların Çin pazarını ikiye katlamasını ve doğa tutkunlarına hizmet vermek için dijitalleşmelerini beklediklerini açıkladı.

2-Evcil hayvan ürünleri kategorisi

Çin’de evcil hayvan sahipleri, dostlarına özel olarak üretilmiş giysilere ve teknolojik cihazlara ilgi gösterdi. Evcil hayvan sahiplerinin, patili dostlarına çocuklar gibi davrandığı belirtilerek evcil hayvan ürünleri kategorisinde yer alan ürünlerin çok daha fazla popülerleştiği ve satışlarının arttığı açıklandı.

Tmall’da yer alan kedi-köpek maması markalarının, 2022 Kasım ayındaki ’11.11 Küresel Alışveriş Festivali’nin ilk ödeme döneminde brüt satış değerlerinde üç haneli bir büyüme kaydettiği belirtildi.

Alibaba’nın çevrimiçi pazaryeri Taobao’da evcil hayvan kategorisinin sektör temsilcisi olan Xiao Zhiyong evcil hayvan ürünlerine olan talebin artışını, “Çinli genç evcil hayvan sahipleri, evcil hayvanları çocukları olarak görüyor” dedi.

Çin’deki gençler, evcil hayvanların mamalarını periyodik olarak düzenleyen akıllı mama kapları ve sahipleri evde yokken evcil hayvanlara eşlik eden robotlar gibi dijital cihazlara da ilgi gösterdi.

Çinli evcil hayvan sahiplerinin hayvan dostlarının beslenmesi konusunda da hassas davrandıkları belirtilerek, Missouri merkezli evcil hayvan maması markası Instinct’in Çin’deki satışlarının son üç yılda ikiye katladığı söylendi.

Alibaba, evcil hayvan ürünlerinin trend olmasıyla birlikte, Fransız mama üreticisi Royal Canin’in tüketicilere sunduğu sanal danışmanlık hizmeti gibi örneklerin diğer markalar tarafından da hayata geçirilmesinin beklendiğini belirtti.

3-Metaverse

Metaverse’ün 2022’de moda şirketleri tarafından kullanıldığı ve dijital koleksiyonlardan, sanal deneme hizmetlerine kadar çeşitli alanlarda popülerleştiği hatırlatıldı. Dijital koleksiyon parçalarının, 2022’de markaların metaverse ve gerçek hayatta bir takipçi topluluğu oluşturması için olmazsa olmaz bir teknoloji olarak ortaya çıktığı görüşü paylaşıldı.

Alibaba ekosisteminde de tüketicilerin markaları oyun benzeri deneyimlerle keşfedebileceği, kişiselleştirilmiş avatarlarla dijital mağazaları gezebileceği, kıyafetleri deneyip, koleksiyon jetonları satın alabileceği açıklandı.

Alibaba’nın lüks bölümü başkanı Janet Wang, “Dijital dünya, tüketicilere gerçek dünyadakiyle aynı veya daha iyi alışveriş deneyimleri ve lüks marka kimlikleri sağlayabilir” dedi.

2021’in sonlarından bu yana yaklaşık iki düzine lüks markanın, Alibaba’nın Tmall Luxury Pavilion’unda 37 dijital koleksiyon yayınladığı ve binlerce tüketicinin bunları satın aldığı belirtildi.

Tmall’da daha fazla markanın tüketicilerle etkileşim kurmak ve ürünler geliştirmek için sanal mağazalardan faydalanmasının beklendiği belirtildi. Örnek olarak İngiliz markası Burberry’nin kaban alışverişi için oluşturduğu dijital mağaza gösterildi.

4-Z kuşağı müşterileri

Z kuşağı tüketicileri 2021 itibarıyla Çin nüfusunun yaklaşık yüzde 15’ini oluştursa da tüketim eğilimleri üzerinde büyük bir etkiye sahipler.

Çin’in e-ticaret platformlarında en hızlı büyüyen tüketici gruplarından biri olan Z kuşağının, 2022’de Tmall’da tüketicilerin yaklaşık üçte ikisini ve Tmall Luxury Pavilion’da da yüzde 17’den fazlasını oluşturduğu açıklandı. 2022’de Z kuşağının tüketim gücünün artmasıyla ilk kez, 1995’ten sonra doğanların aldığı toplam lüks hediye sayısı, 1985’ten sonra doğanların aldığı sayıyı geride bıraktı.

Z kuşağının deneyimler için para ödemeye daha istekli oldukları ve bir zamanlar niş kategoriler olarak kabul edilen şeyleri almaya daha büyük istek duyduklarının altı çizildi.

Tmall Global Genel Müdürü Lynn Dong, gelişmekte olan Z kuşağının bireyselliğe daha fazla değer verdiğini ve eğlenmek için daha fazla para harcadığını ifade etti.

5-Sanal Influencerlar

2022’de, Çin e-ticaret pazarında, yapay zeka destekli dijital kreasyonların sanal podyumlarda yer alması, dans yarışmalarının sahnelere yansıtılması ve canlı yayın seansları düzenlenmesi ile sanal influencerların ünlü statüsü kazandığı belirtildi. Çinli şirketlerinde marka profillerini oluşturmak ve takipçi toplamak için bu sanal idollerden yararlandığı aktarıldı.

Sanal influencerların 2023’te daha yaygın hale geleceği ve Çin’deki B2C markalarının beşte birinin 2023’te tüketicilerin alışveriş deneyimlerini iyileştirmek için sanal influencerları kullanacağı öngörüldü.

Şangay merkezli China Skinny ajansının kurucusu Mark Tanner, “Farklı hedef kitlelere hitap etmek için bir grup sanal idolünüz olabilir, sportif, ciddi, modaya uygun ve iddialı bir idolünüz olabilir” dedi.

E-ticaret platformlarında müşteri hizmetlerinin de dijital influencerlar tarafından gerçekleştirildiği söylenerek, Alibaba’nın, 2022’nin Şubat ayında Pekin Kış Olimpiyatları sırasında tüketicilere yardımcı olmak için Dong Dong adlı bir dijital influencer kullandığı vurgulandı.

Teknolojik gelişmelerin, sanal influencerlar ile gerçek kişilerin canlı yayınlarda birlikte görünmesine izin vermesi ile etkileşimin arttığı da belirtildi. Alibaba’nın erkek sanal influencerı Noah’ın, 2022’nin Eylül ayında ABD markası Tommy Hilfiger tarafından bir canlı yayınında yer aldığı ve markanın günlük brüt mal değerini ortalama bir güne kıyasla neredeyse dört katına çıkardığı belirtildi.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

ticari mesaj
Haberler

İstenmeyen ticari mesajlara 398 milyon lira ceza

Ticaret Bakanlığı, istenmeyen ticari mesajlara 398 milyon lira ceza kesti. Bakanlığa 2015-2023 yılları arasında 866 bin şikayet yapıldı. Ticaret Bakanlığı 2023 Yılı Faaliyet Raporundan derlemeye