worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

Avrupa Çin mallarına darbe vuruyor!

Avrupa'da e-ticaret

Avrupa Komisyonu, Avrupa Birliği’nin gümrük sisteminin reforme edilmesi konusunda ciddi adımlar atarak sınırötesi e-ticarete modern bir yaklaşım benimsemek istiyor. Bu adımların amacı, gümrük sisteminin sıkılaştırılması ve çeşitli türdeki kötüye kullanımlara karşı önlem alınmasıdır.

İnternet mağazalarına gümrük vergilendirmesi

Komisyon’un internet sitesinde, reform çalışması modern bir e-ticaret yaklaşımıyla hazırlandı. Bu durumda, vergi yükümlülüklerinin topluluğa karşı satış platformları tarafından yerine getirilmesi gerekecek. Başka bir deyişle, uygun gümrük vergisi ve KDV’nin doğru yerlere ulaşması için internet mağazaları sorumlu olacak.

E-ticaret

Gümrük birliği, AB üye ülkeleri arasındaki mal ticaretinin bu özel verginin hesaplanmaksızın gerçekleştirilmesini sağlıyor. Ancak, EEA (Avrupa Ekonomik Alanı) dışından gelen bir ürün Avrupa topraklarına ulaşırsa, gümrük vergisi uygulanıyor. Bu şekilde elde edilen gelirler, Avrupa Birliği’nin kendi gelirini bu şekilde oluşturuyor, bütçesine yaklaşık %14 katkı sağlıyor. Üye devletler bu noktada toplanan verginin %25’ini kendileri için saklarlar.

AB satıcıyı değil, alıcıyı önceleyecek!

Komisyon, hazırlanan çözümün en önemli avantajının tüketiciye bürokratik ve vergi yükümlülükleriyle uğraşma zorunluluğu getirilmemesi. Böylece, e-mağazada ürün satın alırken tek ilgilendiğimiz şeyin ödenilen miktarın olması amaçlanıyor. Tabii ki, madalyonun bir diğer yüzü ise bu hesaplaşmaların satıcılar üzerine yıkılacak olması.

Avrupa'da sınır ötesi e-ticaret

Avrupa Komisyonu, süreci kolaylaştırmak ve aynı zamanda tüm süreç üzerinde uygun kontrolü sağlamak için yeni bir AB gümrük veri merkezi oluşturuyor. Avrupa Ekonomik Alanı dışından mallar getiren e-ticaret işletmeleri, bu veri merkeziyle ilgilenmeye 2028 yılında başlamak zorunda kalacak. Planlara göre, istekli şirketler 2032 yılından itibaren bu veri merkezinden yararlanabilecek. Ancak zorunlu hale gelmesi ancak 2038 yılında gerçekleşecek.

Sonuçlar ciddi olacak

Bir diğer değişiklik ise 150 eurodan daha düşük değerdeki ürünleri de kapsayan AB gümrük vergisi olauyor. Uygulamanın yürürlüğe giriş tarihi belirtilmemiştir, ancak muhtemelen yakın bir zamanda gerçekleşecektir. Nedeni oldukça basit; Avrupa Komisyonu verilerine göre, 150 eurodan daha düşük değerdeki gönderilerin %65’i değeri düşük gösteriliyor.

Değişikliklerin sonuçları oldukça ciddi olacak. Muhtemelen Avrupa Birliği dışındaki üreticilerden doğrudan ithalatın maliyeti belirgin bir şekilde artacak. Özellikle Çin’den yapılan ithalatlar, düşük değere sahip Çin ürünlerinin satışına odaklanmış olan platformların muhtemelen fiyatları artırmak zorunda kalacak. Örneğin, AliExpress buna iyi bir örnek. Popüler bir pazaryeri platformu olan AliExpress Avrupa’daki faaliyetlerinden endişe etmeyecek, platform fiyat artışlarına gidecek.

Muhtemelen reformdan en çok faydalanacak olanlar Avrupa şirketleri olacak. Bu, yerli e-ticaret platformları ve üreticiler için geçerli. Avrupa dışındaki rekabetin, Brüksel’de hoş karşılanmayan nedenlerden dolayı çevre, kalite ve genel olarak iş etiği standartlarına uyma zorunluluğu olmadığı için Avrupa mallarıyla rekabet edebildiği açıktır. İthalatçılara değişiklikleri biraz tatlandırmak için, Brüksel aynı zamanda düşük değere sahip ürünler için AB gümrük vergisini basitleştirilmiş bir şekilde hesaplamaya olanak tanıyan düzenlemeler de hazırlıyor.

Mikro-influencer

Tüketiciler için değişikliğin anlamı açıktır: daha fazla ödeme yapacak. Bu bağlamda, 150 eurodan daha yüksek değerdeki ürünler için AB gümrük vergisi zaten bir süredir uygulanıyor. Bu da demek oluyor ki, bu açıdan önemli bir değişiklik olmayacak. İlginç bir şekilde, Avrupa Komisyonu, değişikliklerin yıllık olarak “sadece” bir milyar avro getireceğini tahmin ediyor.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

allegro
Markalar

Allegro, Slovakya pazarına açıldı

Polonya merkezli online pazaryeri Allegro, Slovakya’da özel bir web sitesiyle hizmete girdi. Şirket, geçen yıl Çek Cumhuriyeti pazarına da açılmıştı.

yemeksepeti
Markalar

Yemeksepeti’ne rekabet soruşturması

Rekabet Kurumu bünyesindeki Rekabet Kurulu Yemek Sepeti Elektronik İletişim Perakende Gıda A.Ş’ye soruşturma açılmasını kararlaştırdı.