worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

WORLDEF Başkanı Ömer Nart E-Ticaret Yasası’nı Para’ya değerlendirdi

Ömer NART

E-ticaret sektörünün ekonomiyi canlı tutan sektörlerden biri olduğunu hatırlatan Ömer Nart, “2022’de Türkiye’de e-ticaret hacminin 600 milyar lirayı aşması bekleniyor. Sektörde farklı iş kollarından çok fazla oyuncu var. Dijitalleşmeye odaklanan şirketler ve özellikle KOBİ’ler adeta e-ticarete akın ediyor. Bu kadar hızlı büyüyen sektörde bazı düzenlemeler kaçınılmaz. Ancak E-Ticaret Kanunu‘ndaki son değişiklikler tartışmalara yol açtı. Lisans ücreti, reklam, pazarlama ve lojistik kısıtlamaları gibi maddeler başta olmak üzere sektörü düşündüren maddeler var. E-Ticaret Kanunundaki son değişikliklere karşı sektörde temkinli bir duruş görüyoruz” dedi.

“Büyük oyuncular yeni düzenlemeler yapıyor”

Sektörde yasanın e-ticareti olumsuz etkileyeceğini söyleyenlerin de ivme kazandıracağını söyleyenlerin de olduğunu belirten Ömer Nart, “Düzenlemeye ilişkin özellikle sektörün büyük oyuncuları sistemlerinde ve uygulamalarında bazı güncellemeler yapıyor veya yapacak. Özellikle tekelleşme karşıtı düzenlemeler sektörde olumlu karşılandı diyebiliriz. Bununla birlikte başka ülkelerde görmediğiniz uygulamalar da var. Burada eleştiriler, sektörde rekabeti engelleyeceği düşünülen maddelere yönelik yapılıyor. Yabancı yatırımcıların ülkeden ayağını çekeceğini; özellikle büyük pazaryerlerine telafisi mümkün olmayan zararlar vereceğini düşünenler var.

“Rekabet şartlarında köklü bir değişim”

Türkiye’deki e-ticaret düzenlemelerinin e-ticarete lisans şartı getirdiğini dile getiren WORLDEF Başkanı Nart, bu durumun rekabet şartlarında köklü bir değişikliğe yol açacağını açıkladı. Nart, “E-ticaret platformları, mevcut vergi ve stopajların dışında ekstra lisans bedeli de ödemek zorunda kalacak. Bu hiç beklenmeyen bir mali yük getiriyor. Bir de 20 milyon lirayı bulan ağır cezalar söz konusu. Bu cezalara maruz kalan e-ticaret platformlarının beli bükülecektir! Değişiklikler, pazaryerlerinin reklam ve pazarlama gücündeki agresifliği pasifize ediyor. İşlem sayısı ve hacmine göre pazarlama ve reklam kısıtları getiriliyor. Böylece platformlar, pazarlama harcamalarını işlem hacimlerinin belli oranlarında yapabilecek. Ayrıca, pazaryerleri markalı ürünlerini platformlarında satamayacak. Bu durum özellikle tekstil e-ihracatını olumsuz etkileyebilir. Pazaryerlerinin kendi sektörleri dışındaki alanlarda ilanla satış yapmaları da kısıtlanıyor. Bu düzenleme, avantajlı fiyat seçeneği sunulan tüketicileri etkileyecektir” değerlendirmesinde bulundu.

“E-ticaret düzenlemeleri tüm dünyada yapılıyor”

Nart şöyle devam etti:

“E-ticaret düzenlemelerini diğer ülkelerde de görüyoruz. Çin, Amerika ve Avrupa ülkelerinde sektörün gelişmesine yönelik bazı e-ticaret düzenlemeleri yapıldı veya yapılıyor. Örneğin; Avrupa’da geçtiğimiz yıl yürürlüğe giren e-ticaret düzenlemesi sınır ötesi e-ticaret satıcılarına KDV muafiyetini kaldırdı ve yeni bazı yükümlülükler getirdi. Bu düzenlemeler ilk başta sektörde olumsuz karşılandı; ancak daha sonra e-ticaret platformları bu düzenlemelere ayak uydurdu.”

“Ayak uydurabilen büyümeye devam edecek””

Türkiye’deki düzenlemelerin dünyadaki örneklerinden farklı olduğuna dikkat çeken Nart, “Ancak sektördeki oyuncuların bu düzenlemelere bir şekilde ayak uyduracağını düşünüyorum. Bunun emarelerini de görüyoruz; özellikle pazaryerlerinde bu konuda hummalı bir çalışma var. E-ticaret büyümeye devam ettikçe bu tür düzenlemeler de devam edecektir. Çünkü yeni şartlar ve yenilikler kanunlarda bazı düzenlemeleri mecbur kılıyor. E-ticaret ekosistemi değişime kolay ayak uydurabilen özellikler taşıyor. Son değişikliklere kısa sürede ayak uydurabilen e-ticaret aktörleri büyümeye devam edecektir” şeklinde konuştu.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

allegro
Markalar

Allegro, Slovakya pazarına açıldı

Polonya merkezli online pazaryeri Allegro, Slovakya’da özel bir web sitesiyle hizmete girdi. Şirket, geçen yıl Çek Cumhuriyeti pazarına da açılmıştı.

yemeksepeti
Markalar

Yemeksepeti’ne rekabet soruşturması

Rekabet Kurumu bünyesindeki Rekabet Kurulu Yemek Sepeti Elektronik İletişim Perakende Gıda A.Ş’ye soruşturma açılmasını kararlaştırdı.