worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

Türkiye’de e-ticaret satış hacmi 381,5 milyar TL’ye ulaştı

e-ticaret
e-ticaret

iyzico, Dogma Alares ve ETİD tarafından hazırlanan “2021 Türkiye E- Ticaret Ekosistemi Raporu” yayınlandı. Ekosistem raporundaki verilere göre, e-ticaret işlem sayıları 2020 yılına göre yüzde 46’lık bir artışla 3,4 milyar adet siparişe ulaşırken, e-ticaret satış hacmi, 2021 yılında yüzde 69 büyüme yaşayarak 381,5 milyar TL’ye ulaştı.

Perakende sektörünün yüzde 17,6’sı e-ticaret satışlarından oluştu

e-ticaret

E-ticaret ekosistemini etkisi altına alan büyüme ivmesi, pandeminin etkilerini azaltmasına rağmen devam ediyor. Son dönemde e-ticaret girişimlerinde yaşanan artışla beraber online kanallar üzerinden gerçekleştirilen satışlarda önemli bir yükselişe sahne oldu.

İyzico, Dogma Alares ve ETİD tarafından hazırlanan “2021 Türkiye E- Ticaret Ekosistemi Raporu” 2021 yılı e-ticaret rakamlarını mercek altına aldı. Raporda yer alan verilere göre, 2021 yılında GSYİH’nin yüzde 4,5’i, toplam perakende sektörünün ise yüzde 17,6’sını e-ticaret satışları oluşturdu. Raporda, ortalama sepet büyüklüğünün 146 TL’ye ulaştığı görülürken, 2021 yılında ortalama e-ticaret alışveriş tutarı 170 TL olarak gerçekleşti.

En yüksek satış rakamları kasım ayında gerçekleşti

e-ticaret

Ekosistem raporu verileri incelendiğinde, Türkiye’de 2021 yılında en çok online alışverişin 22 Kasım Pazartesi günü yapıldığı görülürken, en yüksek satış̧ hacmine ulaşılan gün black friday günü olan 26 Kasım Cuma oldu. 26 Kasım Cuma gününde, 2021 yılı gün ortalamalarına göre 3 kat satış̧ hacmi ve 1,8 kat işlem hacmi gerçekleşti.

Online kanallardan gerçekleştirilen satışların en yoğun iller; İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa ve Antalya olurken, raporda yer alan veriler, e- ticaret satıcılarının yüzde 75’inden fazlasını bu 5 ilin barındırdığını ortaya koydu. Raporda online satış girişimleri sektörel olarakta incelendi. 2017 yılından 2021 yılına kadar olan süreçte girişimlerin en yoğun yaşandığı sektör moda ve aksesuar sektörü olurken, onu sırasıyla; mobilya, zücaciye, tuhafiye sektörü ve yiyecek ve içecek sektörü takip etti.

Kredi kartları en çok tercih edilen ödeme yöntemi olmaya devam ediyor

Raporda dikkat çeken bir diğer önemli ayrıntı ise, 2021 yılında online alışverişlerdeki kredi kartı kullanım oranları oldu. Bu dönemde yüzde 56’lık oranla en çok tercih edilen ödeme yöntemi olmaya devam eden kredi kartları ile 8,2 milyar işlem ile 1,6 trilyon TL tutarında alışveriş gerçekleşti.

Kredi kartları en çok tercih edilen ödeme yöntemi olma özelliğini korusa da, son yıllarda önemli bir düşüş eğilimi gösteriyor. 2017 yılı verilerine göre, alışverişlerin yüzde 82’si kredi kartıyla yapılırken bu oran 2021 yılında yüzde 56’ya düşmüş durumda.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

eczane
Markalar

Amazon, ilk fiziksel eczanesini Milano’da açacak

Amazon, 2024 yılının ikinci çeyreğinde ilk eczanesini Milano’da açacak. Eczane, Milano’nun merkezinde yer alacak ve çok çeşitli güzellik ve kişisel bakım ürünleri sunacak. Ayrıca, Amazon’un