worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

Sürdürülebilir E-ticaret Raporu yayında!

Sürdürülebilir E-Ticaret

WORLDEF YAYINLARI tarafından e-ticaret ekosistemine doğru bilgi sağlamak ve sektörün bilgi kaynağını güncel tutmak üzere yayınlanan sektör analiz raporlarına bir yenisi eklendi.   

Raporda; sürdürülebilirlik nedir, e-ticarette sürdürülebilirlik, e-ticarette sürdürülebilirliğin boyutları, e-ticarette çevresel sürdürülebilirlik, e-ticarette ekonomik sürdürülebilirlik, e-ticaretin sosyal sürdürülebilirliği, sürdürülebilir e-ticaret fırsatları ve Türkiye’de durum kapsamlı bir şekilde incelenerek detaylı analizler sunuldu.  

 

Sürdürülebilirlik nedir? 

Yayınlanan raporda sürdürülebilirlik kavramına açıklık getirildi ve sürdürülebilirliğin ne anlama geldiği açıklandı. Buna göre sürdürülebilirlik, en genel tanımıyla gelecek için doğal kaynakları tüketmeden var olma ve gelişme yeteneğidir. Ayrıca Birleşmiş Milletler, Brundland Raporu’ndan örnekler verilerek sürdürülebilir kalkınmanın gelecek nesillerin kendi ihtiyaçlarını karşılama yeteneğinden ödün vermeden, bugünün ihtiyaçlarını karşılayan kalkınma modeli olarak tanımlandığı belirtildi.  

 

E-ticarette sürdürülebilirlik 

Sürdürülebilir e-ticaretin, çevrimiçi perakendenin doğal kaynakları tüketmeden ve gelecek nesli tehlikeye atmadan mevcut neslin taleplerini karşılamayı amaçlayan bir şekilde yürütülmesi olduğunu ifade eden raporda; ekolojik üretim, çevre dostu nakliye ve sürdürülebilir perakende yönetimi ile alıcı tarafında sürdürülebilir tüketimi içerdiği belirtildi.  

Dünyanın her yerinde giderek gelişen e-ticaret süreçlerinin yarattığı karbon emisyonu, ambalaj atıkları ve diğer kirlilik faktörlerinde artış söz konusu olduğunun belirtildiği raporda, e-ticaretin günümüzde toplam ticaret hacminden aldıkların payın yüzde 15 olduğu ve bu rakam arttıkça kirlilik yaratan faktörlerin etkisinin de daha çok artacağı belirtildi.  

 

E-ticarette sürdürülebilirliğin boyutları 

Sürdürülebilirliğin farklı boyutlarda ele alınması gerektiğinin altının çizildiği raporda, bu boyutların çevresel, ekonomik ve sosyal boyutlar olduğu belirtildi. Çevresel konuların ön plana çıktığı sürdürülebilirlik konusunda ekonomik ve sosyal boyutların da ihmal edilmemesi gerektiği açıklandı.  

E-ticarette çevresel sürdürülebilirliğin ilk boyut olarak ele alındığı raporda, e-ticaret alışverişlerinin zamandan tasarruf anlamına gelse de her bir ürünün teslimatı için gerçekleşen lojistik hareketliliğin kirlilik ve karbondioksit gazlarının emisyonuna yol açtığı söylendi. E-ticaretin tüketiciye ekonomik ve psikolojik fayda yaratma temelinde olmasının çevresel sürdürülebilirlik açısından ciddi tehlikeler doğurduğu anlatılırken, e-ticaretin hızla gelişmesinin yakın bir gelecekte çevre kirliliğinin artması ve küresel iklim krizine olumsuz anlamda katkı yapması anlamına geldiği belirtildi.  

E-ticaret sektöründeki bazı büyük şirketlerin karbon emisyonu konusunda lojistik faaliyetlerini yeniden düzenlendiği açıklanan raporda, bu şirketlerin farklı ulaşım alternatifleri üretmeye başladığı belirtildi. Ayrıca raporun bu bölümünde e-ticaret firmalarına tedarik zinciri sürdürülebilirliği, sipariş birleştirme, ağ optimizasyonu ve veriye dayalı sürdürülebilirlik süreçleri hakkında e-ticarette sürdürülebilirliğe katkıda bulunabilecek tavsiyelerde bulunuldu.  

E-ticarette ekonomik sürdürülebilirliğin, sürdürülebilirlik konusunun bir başka boyutunun olduğunun açıklandığı raporda, ürün ve ambalaj atığı konusunda giderek artan eleştirilere yönelik Amazon gibi büyük şirketlerin bu konuda hangi adımları attığına dair örnekler verildi.  

E-ticaretin sosyal sürdürülebilirliği konusunda sosyo-kültürel gelişmeye ve kadın girişimcilere büyük katkı sağladığının belirtildiği raporda e-ticaretin hızla gelişmesinin sektörde istihdam kapasitesini artırdığı açıklandı.  

 

Sürdürülebilir e-ticaret fırsatları 

E-ticaret işletmelerinin sürdürülebilirliğinin lojistik süreçler üzerinden değerlendirildiğinde önemli fırsatların bulunduğu belirtilen raporda, karbon emisyonu tartışmalarının odak noktası olan kargo/kurye faaliyetlerinin toplu teslimatlarla bu sorunu azaltabileceği vurgulandı. Hızlı teslimat üzerinden gerçekleşen rekabetin hızlı teslimatı pahalı bir seçenek haline getirmek konusunda uzlaşmaları gerektiğinin belirtildiği raporda, bütün e-ticaret markalarının teslimat süresini uzatarak çevre dostu yöntemler bulmanın yolları üzerinde çalışmalarının bir zorunluluk olduğu ve siparişleri biriktirerek tek bir araçla çok sayıda teslimatı taşımak gibi seçenekler üretilebileceği açıklandı. 

Ambalaj ve paketleme konusunun da sürdürülebilirlik konusunda önemli olduğunun vurgulandığı raporda nihai kullanıcılara ulaşan paketlerden çıkan ambalajların yarattığı kirlilik ve bu atıkların geri kazanımının şirketlerin gündeminde önemli bir yer tutmakta olduğu belirtildi. E-ticaret şirketlerinin plastik, köpük, naylon gibi doğada zor çözünen malzemeleri kullanmaktan vazgeçmeleri gerektiğinin açıklandığı raporda, bunun yerine kağıt, karton, ahşap, organik pamuk, polyester gibi dayanıklı ve çok defa kullanılmaya uygun malzemelere geçilmesi gerektiği vurgulandı. Ayrıca ürün iadelerinin azaltılmasının da iadelerden kaynaklanan karbon emisyonu ve ambalaj atıklarının yol açtığı kirliliğin de önüne geçeceği belirtildi.  

 

Türkiye’de durum 

Sürdürülebilirlik konusunda dünyanın diğer gelişmiş ülkeleri kadar olmasa da ülkemizde de öncü hareketlerinin başladığı belirtilen raporda çeşitli firmaların e-ticarette sürdürülebilirlik konusunda hayata geçirdiği çalışmalardan örnekler verildi. Raporda Türk firmaları olan E-bebek, LC Waikiki, Mavi ve Trendyol’un e-ticarette sürdürülebilirlik konusunda gerçekleştirdiği faaliyetler de yer alıyor.  

Son bir değerlendirmeyle sona eren raporda sürdürülebilirlik konusunun sadece iş dünyasının değil hükümetlerin de gündemindeki bir konu olduğu vurgulanıyor. Basit bir çevre sorunundan bugün yeryüzünün var oluşunu ilgilendiren bir konuya dönüşen sürdürülebilirliğin, özellikle e-ticarette ele alındığında tüm tedarik zinciri boyunca uygulanacak kapsamlı ve radikal değişimlere ihtiyaç olduğu gerçeğini kabul etmek gerektiği belirtildi.  

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

eczane
Markalar

Amazon, ilk fiziksel eczanesini Milano’da açacak

Amazon, 2024 yılının ikinci çeyreğinde ilk eczanesini Milano’da açacak. Eczane, Milano’nun merkezinde yer alacak ve çok çeşitli güzellik ve kişisel bakım ürünleri sunacak. Ayrıca, Amazon’un