worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

Startuplar 3. çeyrekte 97 milyon dolar yatırım aldı

startup

2022 yılı, dünya genelinde daralan ekonomiler ve faiz politikalarındaki değişimle beraber Startup yatırımlarının azaldığı bir yıl oldu. Türkiye, yılın ilk yarısında bu düşüş eğiliminden pek etkilenmese de dünyada genelinde yaşanan gerileme son 3 ayda etkisini göstermiş durumda. StartupCentrum verilerine göre, 2022 yılının 3. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yatırım sayısı 91’den 74’e yaklaşık yüzde 18 düşüş yaşadı. Yatırım miktarı ise yüzde 15 düşüş yaşayarak 114 Milyon dolar’dan 97 Milyon dolar’a geriledi.

74 yatırımın yüzde 85’i tohum aşamasında gerçekleşti

Paylaşılan verilerde son 3 ayda yapılan 74 yatırımın yüzde 85’inin tohum aşamasında gerçekleştiği görülüyor.  Gerçekleştirilen 63 yatırım turunda 29,3 Milyon dolar yatırım yapılırken yatırımların medyanı 339 Bin dolar oldu.

Geçtiğimiz çeyrekte ileri aşamada 4 girişim yatırım aldı. Bu girişimlerden ikisi ilk kez yatırım alırken, bunlar uçtan uca fulfillment hizmeti sağlayan Oplog ve Şifreleme teknolojileri ve dijital güvenlik alanında yüksek teknoloji ürünleri geliştiren Procenne oldu.

Geçtiğimiz çeyrekte yatırım alan startup’ların yüzde 65’i (48 girişim) ilk kez yatırım aldı. İlk yatırımını alan startup’lara yapılan yatırım miktarları 4 Bin dolar’dan 11 Milyon dolar’a değişen geniş bir aralıkta gerçekleşti. Ayrıca geçtiğimiz çeyrekte ilk yatırımını alan girişimlerin medyan yatırım miktarının 230 Bin dolar olduğu görülüyor.

Açıklanan veriler incelendiğinde, 2022’nin üçüncü çeyreğinde yatırım alan 74 startup’ın yüzde 28’inin en az 1 kadın kurucu ortağı olduğu dikkat çekiyor. Bu girişimler geçtiğimiz çeyrekte toplam 25.2 Milyon dolar yatırım almış durumda.

Yapay zekâ ve makine öğrenmesi en çok yatırım alan sektör

2022 yılının üçüncü çeyreğinde en çok yatırım alan sektör yapay zekâ ve makine öğrenmesi oldu. Yapay zekâ ve makine öğrenmesi sektörünü ise; e-ticaret, eğitim, oyun ve lojistik sektörleri takip etti. Geçtiğimiz 3 ayda en çok fonlanan ilk 3 sektörler; 8 yatırım turu ile yapay zekâ ve makine öğrenimi, 6 yatırım turu ile e-ticaret ve 5’er yatırım turu ile oyun, eğitim ve lojistik dikeyleri oldu.

2022 yılının üçüncü çeyreğinde fon miktarı büyüklüğünün sektör dağılımında ise ilk üç sırayı lojistik, e-ticaret ve ileri malzeme teknolojileri sektörleri paylaştı. 2022 yılının üçüncü çeyreğinde en yüksek fonlama miktarına ulaşan lojistik ve tedarik zinciri dikeyinde çalışan 5 girişim 29,2 Milyon dolar yatırım aldı. Öne çıkan girişimler ise Logiwa, Oplog ve Tırport oldu.

En çok yatırım İstanbul’daki startup’lara

2022 yılının 3. çeyreğinde yatırım alan girişimlerin merkezleri incelediğinde ise Türkiye girişimcilik ekosisteminin genişlemesi dikkat çekiyor. Bu çeyrekte yatırım alan girişimlerin merkezlerinin dağılımına bakıldığında 9 şehirde yatırım yapıldığı görülüyor. Yatırım alan 74 girişimin 53’nün merkezi İstanbul’da yer alırken, İstanbul’da yer alan girişimlerin yatırım miktarı 81,23 milyon dolar olarak gerçekleşti. Şehirlere göre yatırım alan girişim sayısında İstanbul’u 9 girişim ile Ankara ve 5 girişim ile İzmir takip etti.

Geçtiğimiz çeyrekte gerçekleşen 74 yatırım turuna melek yatırımcılar ve yabancı yatırımcılar dahil 202 yatırımcı katıldı. 202 yatırımcının 135’ini melek yatırımcılar oluşturdu. Gerçekleştirilen 74 yatırım turunun 10’una yabancı yatırımcılar da katılım sağlarken, melek yatırımcılar dahil toplam 18 yabancı yatırımcının katıldığı 10 yatırım turunda toplam 45,4 Milyon Dolar fonlamaya ulaşıldı. Sadece yerli yatırımcıların katıldığı 64 yatırım turunda toplam yatırım miktarı 51,3 Milyon dolar oldu.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

eczane
Markalar

Amazon, ilk fiziksel eczanesini Milano’da açacak

Amazon, 2024 yılının ikinci çeyreğinde ilk eczanesini Milano’da açacak. Eczane, Milano’nun merkezinde yer alacak ve çok çeşitli güzellik ve kişisel bakım ürünleri sunacak. Ayrıca, Amazon’un