worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

Otomotiv sektöründe e-ticaretin püf noktaları

e-ticaret

Bora Alp, grubun Türkiye’deki stratejilerini ve hedeflerini WORLDEF E-Ticaret ile paylaştı. Markanın, 2021 yılının son çeyreğinde Goodyear Oto Aksesuarlarının Türkiye’de ve dünyanın 20 ülkesinde geçerli marka haklarını alarak, lisansör olduğunu hatırlatan Alp, “Goodyear sadece lastik markası değil. Birçok ürün çeşitliliğine sahip. Bu ürünlerin Türkiye’de satışa sunulmasında bir köprü olduğumuzu söyleyebiliriz” dedi.

“E-ticaretin otomotiv sektöründeki çıkmazı, parça uyumluluğu ve ürün açıklaması sorunları”

e-ticaret
Başbuğ Grup E-Ticaret Yöneticisi

Goodyear’ın; yağlar ve sıvılardan fren parçalarına, temizlik katkılarından el aletlerine, oto elektrik ürünlerinden garaj ekipmanlarına kadar geniş bir ürün yelpazesi sunduğuna işaret eden Alp, “B2B ve B2C pazarlarındaki varlığımızı güçlendirerek; pazaryerleri, süpermarket zincirleri, yapı marketler, benzin istasyonları ve yedek parça online satış kanallarında Goodyear oto aksesuarlarını tüketici ile buluşturuyoruz.” dedi.

Bora Alp, otomotiv sektöründe e-ticarete ilişkin bazı bilgiler de paylaştı: “Araç sahipleri araçlarının tüm parçalarını bilmedikleri ve tanımadıkları için buradaki sistemi kurmak bize düşüyor. Son kullanıcıya, çok basit bir çalışma ile müşterimizin ne istediğini sunmamız gerekiyor. Örnek vermek gerekirse; aracınıza silecek alacaksınız ama hangi sileceği alacağınızı bilmiyorsunuz. Biz bunun için yaptığımız bir yazılım ile model, marka, yıl, kasa tipi ile size uygun sileceği getiriyoruz. Böylelikle müşterimiz hem sileceğin özelliklerini öğrenmiş oluyor hem de kolay bir alışveriş yapıyor. Tabii bu sistemin tüm araç parçalarında geçerli olması için çalışıyoruz.”

Alp, “E-ticaretin otomotiv sektöründeki çıkmazı, araca göre parçaların uyumluluğu ve ürün parça açıklaması sorunlarıdır. Bu iki konuda detay vermediğimiz takdirde müşterilerimiz için zor bir alışveriş deneye mi olacaktır.” dedi.

Otomotiv ürünlerinde e-ticaret lojistiği

Bora Alp’in verdiği bilgilere göre;

  • Başbuğ Grup’un yıllık 1,5 milyondan fazla güncel stok kapasitesi var.
  • Yıllık 700 binden fazla sevkiyat yapılıyor.
  • Müşterilere 90’dan fazla markanın geniş ürün yelpazesi sunuluyor.
  • İstanbul’da 24 bin, Ankara’da 6 bin, Adana’da 3 bin, İzmir’de 7 bin, Erzurum’da 3 bin, Samsun’da 2 bin 500, Konya’da bin 500 metrekarelik depolama alanları var.

Başbuğ Grup’taki e-ticaret siparişleri süreci:

  • Sipariş, sisteme düştüğü an lojistik departmanındaki el terminallerine emir oluşuyor.
  • Ürün toplayıcıları ürünleri raflardan sepete topluyor.
  • Son toplama masasına gelen ürün, bir program aracılığıyla hangi satış kanalı ve hangi müşteriye ait ise ona göre yönlendiriliyor.
  • Ürünün faturası, kargo barkodu otomatik çıkartılıyor ve paketlere yapıştırılıyor.
  • Ürün hangi kargo ile gönderim sağlanacaksa tutanak ile saat 16:00’a kadar kargolara teslim ediliyor.

Bora Alp, ürünleri, Türkiye’nin 7 farklı noktasından dünya ile buluşturduklarını belirterek, “Elektronik ticaretin lojistik yönetimini canlı stoklar ve raf sistemi yazılımı ile yapıyoruz. Siparişleri günlük olarak takip ediyoruz. Günlük sistemlerimizi kontrol ederek akmayan sipariş var ise müdahale ediyoruz. Kapalı devrede çalışan bir yazılımımız da var” diye konuştu.

Alp, şöyle devam etti: “En çok satan ürünümüz depoda kalmadı ya da stoklar azıldı ise en yakın depolarımızı kontrol ederek, planlama departmanımız ile irtibata geçip, İstanbul Merkez depomuzdaki e-ticaret stoklarına ekleyerek, satışlarımızı durdurmadan devam ettiriyoruz. E-ticaret lojistik departmanımıza ait haftalık ve günlük rapor oluşturarak, öncesinden tedbirlerimizi alan ekibimiz bulunuyor.”

“B2B ve B2C satış fiyatlarımızı aynı tutmak zorundayız”

e-ticaret

Bora Alp, online pazaryeri ve bayi stratejileri hakkında da şu bilgileri verdi: “Birçok markanın korkulu sorusudur. Online pazaryerleri için marj, KDV ve kargo gider kalemleri hesaplanıyor. Sonra firmamıza kalacak marj hesaplanarak, kampanya kurguları oluşturuyoruz. B2B pazaryeri; tedarik etme maliyetini ve stok maliyetini azaltmak, operasyon süresini kısaltmak ve yeni kanallar keşfetmek için önemli bir kanaldır. B2B ve B2C satış fiyatlarımızı aynı tutmak zorundayız”

Alp, B2B müşterileri pazar fiyatının altına indiği takdirde kendisi ile iletişime geçerek uyarılarda bulunduklarını belirterek; “Genellikle B2B müşterimiz aldığı toptan fiyatı ile iç piyasa online marketplace tarafında 3-4 TL oynadığı zaman müşterilerimiz genellikle kurumsal mağazayı tercih ediyor” dedi.

Otomotiv e-ticaret pazarı 44 milyar dolar hacme ulaştı

“Elektronik ticaret büyümeyi sürdürüyorken elektronik ticaret sahasının tetiklediği sektörlerin başında otomotiv var.” diyen Alp, sektöre ilişkin bazı istatistikler paylaştı:

  • E-ticarette küresel hacim, 2021’de yüzde 14 artışla 4,9 trilyon dolara ulaştı.
  • Türkiye elektronik ticaret pazarının 2022’de yüzde 50 büyüme ile 400 milyar TL’ye ulaşması bekleniyor.
  • Otomotiv elektronik ticaret pazarı, 2021’de 44 milyar dolar hacme ulaştı
  • Sektörde elektronik ticaretin 6 yıl içinde 200 milyar doları aşması öngörülüyor.
  • Otomotiv elektronik ticaretinde en çok kâr sağlayan platformlar; Alibaba, Amazon ve eBay olarak dikkat çekiyor.

“Mesleğimin tutkunuyum”

Alp, hedeflerine ilişkin ise, “İlk hedefim e-ticaret sektörüne dürüst, bilgili e-ticaret yöneticileri yetiştirmek.” diyerek, şöyle devam etti: “İkinci hedefim; tüm araçların model, yıl, km ve kasa tipleri, bakım zamanı ve uyumlu parçalar gibi bilgilerin tek bir panelde toplandığı; parçaların müşterinin adresine gönderildiği ve gerekirse ustanın adrese gelerek hizmet verdiği bir sistem oluşturmak.” E-ticaret profesyoneli Bora Alp, “Dünyanın en güzel mesleği ile uğraşıyorum ve mesleğimin tutkunuyum. Bir söz okudum ve çok etkilenmiştim: Çok çalış ama iyi insan olabilmek için…” sözlerini vurguladı.

E-ticarette nasıl başarılı olunur?

Bora Alp’ın e-ticarette başarı için firmalara tavsiyeleri:

  • Basitlik
  • VIP kargo hizmeti
  • Karşılaştırma sitelerinde olmak
  • Müşterilere karşı şeffaf olmak
  • Sosyal medyayı çok iyi kullanmak
  • SEO’ya önem vermek
  • Kurumsal yazılım firmaları ile çalışmak
  • Dijital marketing’e önem vermek
  • Marka TV’si kurmak (Site içinde videolu anlatım)
  • Ürün ile küçük hediyeler göndermek
  • Kampanyalarla müşteriyi sıkmamak
  • Ürün açıklamasına önem vermek
  • Güven kazanmak
  • Müşteri ile empati kurmak

Bora Alp, sözlerini elektronik ticaretin geleceğine ilişkin öngörüleri ile tamamladı: “Çok kanallı alışveriş yaygınlaşacaktır. Daha fazla platform ortaya çıkacaktır. Müşteriye en uygun ürünü satmak için rekabetler artacaktır. Sosyal medya üzerinden satışlar artacaktır. Elektronik ticaret yapay zekâ ile daha faydalı olacak. Elektronik ticaretin geleceğinde sesli sistemler olacak. İnsanlar çevrim içi alışverişten sabah uyandırılmaya kadar her şeyi Google Asistan, Alexa gibi sesli cihazlardan yardım alarak yapıyor. Sesli sistemlerin ve e-ticaretin yükselişte olmasının en temel nedeni, rahat ve kolay kullanımıdır.”

Bora Alp kimdir?

Bora Alp, 1991 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. Aslen Tekirdağ Saraylı olan Alp, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Makine Teknisyenliği bölümünden mezun oldu. Farklı eğitimlerle ve bireysel araştırmalarla iş hayatına hazırlandı. Bu dönemde bazı küçük işler denedi. Yetenekleri ve çalışma disiplini ile birçok projede başarılı oldu.

Askerliğini tamamladıktan sonra online ticaretin yaygınlaştığı dönemde çeşitli markalarda iş deneyimi oldu. Sırasıyla; Dagi Giyim (2014), Argento (2018), Lufian (2020), Aker (2022) ve Goodyear (halen) markalarında e-ticaret departmanlarında görev aldı. Çalışma arkadaşlarını elektronik ticarette geleceğin yöneticileri olarak hazırlayarak, iş imkanları oluşturdu. Yaklaşık 10 yıldır e-ticaret sektöründe yer alan Alp, evli ve 1 erkek çocuk babasıdır.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

getir
Markalar

Getir, yurt dışı operasyonlarını sonlandırıyor

Getir, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Avrupa pazarlarından çekileceğini açıkladı. Türkiye’ye odaklanacağını bildiren şirketin yurt dışı gelirleri, toplam gelirlerinin yüzde 7’sini oluşturuyordu.

dropshipping
E-İhracat

“Türkiye’de dropshipping çok mantıklı”

Türk satıcılara Amazon’da satış ve dropshipping rehberliği yapan OneAmz, Amazon’da satış konusunda hem yazılım hem ara depo hem de pakete dahil birebir mentörlük hizmetleri veriyor.

paketleme
Haberler

Avrupa Parlamentosu yeni paketleme kuralları belirledi

Avrupa Parlamentosu ambalajların azaltılması, yeniden kullanılması ve geri dönüştürülmesine yönelik yeni kurallar üzerinde anlaşmaya vardı. Avrupa Birliği ülkelerindeki e-ticaret şirketlerinin kullandığı ambalajların en fazla yarısı