worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

Online pazaryerlerine yeni kriterler getiriliyor

online pazaryerleri
online pazaryerleri

Covid-19 pandemisi ile beraber önemli bir büyüme ivmesi yakalayan e-ticaret, yeni normal dönemde de büyümeye devam ediyor. Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS) tarafından açıklanan 2021 yılına ait e-ticaret verilerine göre, Türkiye’de 2021 yılında e-ticaret hacmi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 69’luk artış yaşayarak 381,5 milyar TL’ye ulaştı. 2021 yılında ortaya çıkan e-ticaret hacminin yüzde 28’ini ise sektörün önde gelen e-ticaret pazaryerlerinde gerçekleşen satışlar oluşturdu. 2021 yılı verilerine göre, e-ticaret yapan 484 bin 347 işletmenin 472 bin 604’ü e-ticaret pazaryerlerinde faaliyet gösterirken, bu işletmelerin yüzde 74’ünün yalnızca bir, yüzde 12’sinin 2, yüzde 6’sının 3 ve yüzde 3’ünün 4 pazaryerinde satış yaptığı görüldü.

Bakanlık tarafından hazırlanan düzenleme ile rekabetin korunması amaçlanıyor

Covid-19 pandemisi sonrasında e-ticaret satışlarında önemli artışlar yaşandı. Dünya genelinde uygulamaya alınan pandemi tedbirleri tüketim alışkanlıklarında önemli değişimlere neden olurken, online kanallar üzerinden gerçekleştirilen satın alımlar bu dönemde zirveye ulaştı.

Online pazaryerleri, pandemi döneminde e-ticaret satışlarında yaşanan artıştan en çok pay alan platformlar konumunda. Ekosistem içerisinde yer alan girişimlerin pek çoğunun online pazaryerlerinde yoğunlaşması rekabet anlamında çeşitli sorunları da beraberinde getirirken, Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan son düzenleme ile online pazaryerlerine getirilecek çeşitli kriterle ile rekabetin korunması amaçlanıyor.

Yeni düzenlemede hedef, e-ticarette tekelleşmenin önüne geçmek

Yeni düzenleme ile ekosistem içerisinde yer alan büyük ölçekli platformların rekabeti ortadan kaldıracak uygulamalar yürütmesinin engellenmesi amaçlanıyor. Düzenlemede dikkat edilen bir diğer nokta ise yüksek pazarlık gücüne sahip dijital platformların, kendi lehlerine satıcıların aleyhine ticari koşullar dayatmasının önüne geçilmesi.

Haksız rekabetin ve tekelleşmenin önüne geçebilmek adına pazaryerlerine çeşitli kriterler getirilecek. Markalar, reklam çalışmalarında rakipleri aleyhine herhangi bir atıfta bulunamayacak. Ayrıca e-ticaret pazaryerlerinin faaliyet alanları belirlenecek ve kendilerini haksız şekilde sıralamada ön plana çıkarmalarının önüne geçilecek.

Düzenleme kapsamında ayrıca;

  • Taklit ürün satışı ve hukuka aykırı içerikler engellenecek.
  • Satıcılar, sadece bir e-ticaret pazaryerinde faaliyet göstermek zorunda bırakılamayacak.
  • E-ticaret pazaryerleri satıcıları belirli bir kişiden mal veya hizmet teminine zorlayamayacak.
  • Pazaryerleri tarafından satıcılara yapılacak ödemeler artık daha kısa sürede gerçekleştirilecek.
  • Satıcıların e-ticaret pazaryerlerine karşı hak arama hürriyetini engelleyici uygulamalara izin verilmeyecek.
  • Satıcılar kendi verilerini dilediklerinde diğer e-ticaret pazaryerlerine taşıyabilecek.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

allegro
Markalar

Allegro, Slovakya pazarına açıldı

Polonya merkezli online pazaryeri Allegro, Slovakya’da özel bir web sitesiyle hizmete girdi. Şirket, geçen yıl Çek Cumhuriyeti pazarına da açılmıştı.

yemeksepeti
Markalar

Yemeksepeti’ne rekabet soruşturması

Rekabet Kurumu bünyesindeki Rekabet Kurulu Yemek Sepeti Elektronik İletişim Perakende Gıda A.Ş’ye soruşturma açılmasını kararlaştırdı.