worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

Yeni nesil e-ticaretin merkezi: Metaverse

metaverse
metaverse

Hemen hemen her büyük teknolojik yenilik başlangıcında çok çeşitli şüpheler doğurmuştur. Ancak metaverse diğer teknolojik yeniliklerden farklı olarak tek bir yenilik sunmanın ötesinde bugüne dek yapılmış tüm yenilikleri doruk noktasına ulaştırıyor. Metaverse evreni, sunduğu fırsatlar ve gideceği noktanın tahmin edilemez oluşu ile yeni nesil bir e-ticaret deneyimi vaat ediyor.

Şirketler metaverse yatırımlarına devam ediyor

Metaverse; 5G, 3D, Artırılmış gerçeklik (AR), Sanal gerçeklik (VR), blok zinciri, kripto para birimi, bulut bilişim ve hatta sosyal ticaret dahil olmak üzere çoklu teknolojilerin bir kombinasyonu sayesinde, bir 3D sanal dünyalar ağı oluşturma olasılığı sunuyor. Amazon’dan Microsoft’a kadar pek çok teknoloji şirketinin katılımı, radikal değişimin ufukta olduğunun güçlü bir göstergesi olarak karşımıza çıkarken, Facebook’un 10 milyar dolarlık yeniden markalaşma planı ve yeni metaverse bölümü için 10 bin yeni işe alım gerçekleştirmesi de bu değişimi destekliyor. Peki, tüm bu yaşananlar e-ticaret firmaları için ne anlama geliyor?

2025 yılına kadar küresel nüfusun yaklaşık yüzde 75’i artırılmış gerçeklik kullanacak

Metaverse kavramı hala çok taze bir kavram olsa da, e-ticarette sanal bağlantı ve tüketici alışveriş alışkanlıkları arasında iyi bir bağlantı kurulmuş durumda ve metaverse bu kurulan bağlantıyı gelecek dönemlerde çok daha üst noktalara taşımayı vaat ediyor. Sanal gerçeklik cihazlarının benimsenmesinde önemli bir büyüme yaşanırken, Snap ve Deloitte tarafından yapılan bir araştırmada, 2025 yılına kadar küresel nüfusun yaklaşık yüzde 75’inin artırılmış gerçeklik kullanıcıları olacağı öngörülüyor.

Covid-19 pandemisinin hemen ardından, AR ve VR, mobilya gibi geleneksel online satın almanın zor ve daha riskli olduğu ürünler için temel araçlar haline geldi. Faydaları ve kullanım kolaylığını deneyimlenen AR/VR teknolojilerinin diğer sektörlerde görülen uygulamaları da hız kazanmış durumda. Satın almaya karar vermeden önce evdeki ürünleri görselleştirme ve deneme yeteneği sunan özellikler birçok e-ticaret mağazası için oyunun kurallarını değiştiriyor.

Yeni nesil e-ticaret ortaya çıkıyor

Hâkim olan fikir, sanal evreninin paralel bir sanal gerçeklik gibi olacağı ve insanların şu anda online olarak yaptıkları her şeyi (iş, alışveriş, oyun ve sosyalleşme) 3B olarak yapabilecekleri. Ancak, e-ticaret şirketlerinin bunun ne zaman olacağını veya olup olmayacağını beklemesi gerekiyor. Milyonlarca insan her gün bu mevcut metaverse kaynaklarına giriş yaparken, bu durum, demografiyi hedeflemek isteyen şirketler için yepyeni pazarlar ve gelir akışları yaratıyor. Karma gerçeklik deneyimlerine giderek daha fazla alışan müşterilerle birlikte, pek çok firmanın yaptığı yatırımlar yeni nesil e-ticareti ortaya çıkarıyor.

Alibaba, McDonald’s, Walmart, H&M, Nike, Adidas ve daha pek çok marka sanal evren üzerinde yaptıkları yatırımlarla geleceğin e-ticaretindeki yerlerini şimdiden alıyor. Yatırımlarla beraber müşterilere sunulan sanal deneyimler, ilerleyen dönemde karşımıza çıkacak pek çok pazarlama stratejisinin de habercisi niteliğinde. Z kuşağının hedef kitle haline geldiği günümüz dünyasında metaverse, bu kitleye ulaşmanın en doğru yollarından biri olacak gibi gözüküyor.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

allegro
Markalar

Allegro, Slovakya pazarına açıldı

Polonya merkezli online pazaryeri Allegro, Slovakya’da özel bir web sitesiyle hizmete girdi. Şirket, geçen yıl Çek Cumhuriyeti pazarına da açılmıştı.

yemeksepeti
Markalar

Yemeksepeti’ne rekabet soruşturması

Rekabet Kurumu bünyesindeki Rekabet Kurulu Yemek Sepeti Elektronik İletişim Perakende Gıda A.Ş’ye soruşturma açılmasını kararlaştırdı.