worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

Markalar her pazaryerinde olmalı mı?

pazaryeri-e-ticaret
pazaryeri

Worldef.net’e yaptığı açıklamalarda, markaların her pazaryerinde olmak gibi bir hedefi olmaması gerektiğine vurgu yapan Tommy Life E-Ticaret Müdürü Özay Çoğay, her şirketin çalışma şartlarına, satış yaptığı kategoriye ve satış yapılacak platformda bulunan diğer ürünlere / markalara göre seçim yapmasının uygun olacağını söyledi. Çoğay, çok kanallı platformlarda yer almak kadar bu platformların doğru yönetilmesinin de çok önemli olduğu görüşünde.

“Yüksek komisyon oranlarına sahip bir platformda yer almak kârlılığı olumsuz etkiler”

Pazaryeri stratejilerinin doğru yürütülmesinin başarıya giden yolda temel faktörlerden biri olduğuna işaret eden Özay Çoğay, “Çok fazla pazaryerinde olmak markanızın / ürünlerinizin daha fazla görünür olması açısından fayda sağlayabilir. Ancak hiçbir şirketin sınırsız insan kaynağı bulunmadığı için ilgilenilmeyen ya da şirkete uygun olmayan pazaryerlerinde olmak sınırlı insan kaynağının doğru yönetilmediği sonuçlarını doğurabilir. Tabi buna ek olarak satışlarda hedeflendiği gibi olmayabilir.” dedi.

Bu noktada dikkat edilmesi gereken bazı hususlara da değinen Çoğay, “Diğer pazaryerlerine göre çok fazla komisyon alan bir pazaryerinde yer almak kârlılığı olumsuz etkileyecektir. Bu platform ekstra fayda (reklam, marka konumlandırması vb.) sağlamalı ki yüksek komisyon ödemeye değsin. Lüks ürünler satışı yapıyorsanız sadece outlet ürünlerin satışı olan bir platformda olmakta marka değerinize zarar verebilir. Bu sebeple bazı platformlarda olmamanız daha iyi olacaktır. Sadece moda ürünleri satışı yapıyorsanız teknoloji ürünleri üzerine uzmanlaşmış ancak tüm ürünlerin satışını yapan bir platformda olmanız size istediğiniz satışları getirmeyebilir.” diye konuştu.

“Markaya en uygun olan platformlarda olmak ana hedef olmalı”

pazaryeri

Öncelikli olarak markaya en uygun olan platformlarda olmanın ana hedef olması gerektiğinin altını çizen Özay Çoğay, “Bu platformları çok iyi yönetmeniz gerekli. Kendi haline bırakılan bir platform ne kadar sizin şirketinize uygun olursa olsun başarı sağlama imkânı olmaz. Pareto ilkesinden yola çıkarsak yeni bir pazaryerinde olmaktansa aynı eforu en çok satış yaptığınız platforma ayırırsanız yaratacağınız etki daha fazla olabilir. Sonuç olarak alıcılarınızı tanımanız çok fazla önem arz ediyor.” sözlerini kaydetti.

Platformlara yüklenen ürün fotoğraflarının satışlar üzerinde direkt bir etkiye sahip olduğunu belirten Çoğay, “Kaliteli ve detaylı ürün fotoğraflarının olması gerekiyor. Mümkünse ürün videolarının çekilmesi lazım.  Fotoğraf sayısı için direkt şu kadar olmalı demek yanlış olur ama müşterinin aslında fotoğrafı satın aldığı unutulmadan bu sayı ayarlanması gerekli. Resim kalitesi de yine dikkat edilmesi gereken bir unsur olmalı. Ürünün tanımlayan ve aratılma potansiyeli olan kelimeleri ürün isminde geçirmek gerekli.” ifadelerini kullandı.

“Hem ürün adında hem de açıklama kısmında semantik bir yapı oluşturulmalı”

Satış rakamlarını artırma noktasında anahtar kelime kullanımının çok önemli olduğuna işaret eden Çoğay, “Tüm kullanıcılar kategoriden ürüne ulaşmıyor ciddi oranda arama kısmını kullanan müşteri sayısı da mevcut. Bu sebeple hem ürün adında hem de açıklama kısmında semantik bir yapı oluşturulup anahtar kelime kullanımı spammy algısı yaratmadan düzenlemek faydalı olacaktır.” dedi.

Çoğay, başarılı bir satış stratejisi oluşturmak için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

  • Ürün açıklamalarında müşterinin merak etme potansiyeli olan içerikler, materyal bilgisi, yıkama bilgisi, kullanım bilgisi, son kullanma tarihi vb. kelimeler eklenmeli.
  • Tekstil ürünü satılıyorsa beden bilgileri, manken bilgileri detaylı olarak belirtilmeli. İmkân varsa her modelin her bedeni için ayrı ifadeler yer almalı.
  • Teknolojik vb. ürünler satılıyorsa paket içeriği çok detaylı belirtilmeli.
  • Doğru kampanyalarla sürekli hareketli bir süreç yürütülmeli.
  • Kampanyaları uzun süreli yapmak yerine ilginin azaldığı, dönüşüm oranının düştüğü durumlarda yeni kampanyalarla ilgi sıcak tutulabilir.
  • Kampanya dönemlerinde önce fiyat attırmak sonra indirmek gibi hareketlerden kaçınmak gerekli.
  • Ürünler en kısa sürede doğru stokla ve doğru fiyatla tüm platformlarda yer almalı.
  • Platformlarda arasında stok yönetimi konusuna dikkat edilmeli. İmkân varsa ara programlar kullanılarak stok yönetimi yapılmalı ve yok ürün satışı engellenip müşteri memnuniyeti sağlanmalı.
  • Dönemsel olarak pazaryerleri arasında ürün ve fiyat farklılıkları yaratılabilir. Bu fiyat ve ürün farklılıkları pazarlama faaliyeti olarak kullanılabilir. Bu ürün sadece abc.com’da gibi.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

allegro
Markalar

Allegro, Slovakya pazarına açıldı

Polonya merkezli online pazaryeri Allegro, Slovakya’da özel bir web sitesiyle hizmete girdi. Şirket, geçen yıl Çek Cumhuriyeti pazarına da açılmıştı.

yemeksepeti
Markalar

Yemeksepeti’ne rekabet soruşturması

Rekabet Kurumu bünyesindeki Rekabet Kurulu Yemek Sepeti Elektronik İletişim Perakende Gıda A.Ş’ye soruşturma açılmasını kararlaştırdı.