worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

Katar’da E-Ticaret Pazarı

Katar’da e-ticaret pazarı, verimli ve sağlıklı bir büyüme sergiliyor.

Katar’da e-ticaret pazarı da özellikle hizmetler sektöründe sağlıklı bir büyüme gösteriyor. Ürün ve hizmetlerin dijital platformlar aracılığı ile sorunsuz ve zamanında sunulması, tüketicilerin küresel olarak e-ticareti benimsenmesi oranını artırıyor. Buna paralel olarak işletmeler rekabet etmek ve e-ticaret trendine katılmak için adeta yarış yapıyor.

Katar’ın Demografik Bilgileri

Katar; kuzeybatısında Bahreyn’e, batı ve güneyinde Suudi Arabistan’a, doğusunda Birleşik Arap Emirlikleri’ne ve kuzeyinde İran’a komşu olan bir ülkedir. Ülkenin tek kara sınır komşusu Suudi Arabistan’dır. Diğer tarafları Basra Körfezi ile çevrilidir. Katar’ın toplam nüfusu 2,8 milyona yaklaştı. Ülkedeki ortalama yaş 33,4’tür. Katar’da konuşulan dil Arapçadır ve para birimi riyaldir. Ülkenin website alan kodu “.qa”dır; arama kodu “+974”tür.

Katar’da E-Ticaret Verileri

Katar’daki e-ticaret pazarının 2022 yılına kadar 4,7 milyar QR’den (1,3 milyar $) 12 milyar QR’ye (3,2 milyar $) yükselmesi bekleniyor. Bu büyüme ile Katar’da ortalama 622 QAR (171 $) harcayan 1,2 milyon online tüketicinin online işlemlerdeki kolaylığın artmasına paralel olarak satın alma başına toplam harcamalarının da artması bekleniyor. Ülkede e-ticareti benimseyen tüketicilerin artması, ekonomik kalkınmaya katkı sağlıyor. İş verimliliğini artırmak, ticaret ve yatırım fırsatlarını genişleniyor. Bu çerçevede Katar’da e-ticaretin yenilikçiliği, çeşitliliği ve rekabeti teşvik ederek, online tüketicilere uygulanabilir bir köprü sağlayacağı öngörülüyor.

Katarlı KOBİ’lerin yüzde 87’si halihazırda online işlem yapsa da yeni sağlayıcıların pazardan daha fazla pay almaları için önemli bir fırsat var. Katar’da e-ticaret hizmetleri, portal geliştirmeden ödeme ağ geçitlerine kadar henüz başlangıç ​​aşamasında. Dünya çapında rekabet edebilen dünya standartlarında e-ticaret hizmetleri sunabilen çözüm sağlayıcılarla e-ticaret ekosisteminin gelişmesi devam ediyor.

Katar Ulaştırma ve İletişim Bakanlığı (MoTC) tarafından yayınlanan verilere göre, Katar’da e-ticaret pazarı 2017 yılında 1,3 milyar dolarlık bir hacme ulaştı. Önümüzdeki 5 yıl içinde 3,2 milyar ABD dolarına çıkması bekleniyor. 2017 yılında e-ticaret pazarı bir önceki yıla göre yüzde 14 büyümüştü. Bu veri, önümüzdeki yıllarda ülkede e-ticaretin gelişimine dair fikir veriyor. Katar’da e-ticarette seyahat, elektronik ve moda, online satışların ana kategorilerini oluşturuyor. Hootsuite tarafından hazırlanan bir rapora göre 2,4 milyon kullanıcıyla dünyadaki en yüksek sosyal medya penetrasyon oranlarından birine sahip olan Katar, sosyal medyayı mobil cihazlar aracılığıyla kullanan en yüksek nüfus oranına sahip ülkedir (yaklaşık %95).

Katar’da Popüler Online Pazaryerleri 

  • Dohasooq.qa

Katar’ın en büyük bankalardan biri olan Doha Bank’ın e-ticaret sitesi Dohasooq, ülkede en çok kullanılan online pazaryerlerinden biridir. Sitede; cep telefonları, elektronik cihazlar, ev eşyaları, moda, mücevher, parfüm ve kozmetik en çok satış yapılan kategorilerdir. Sitede kabul edilen ödeme seçenekleri; banka kartı, kredi kartı, Doha Miles, Doha Bank hesabı ile ödeme veya teslimatta nakit ödemedir.

  • Getit.qa

Katar’da e-ticarette en çok kullanılan bir diğer pazaryeri ise Getit’dir. Pazaryerinde; cep telefonu, elektronik ürünler, ev aletleri, giyim, erkek, kadın ve bebek ve çocuk moda kıyfafetleri, hediye, çiçek, çikolata, bakkaliye, taze sebze ve meyve, taze balık ve et olmak üzere neredeyse tüm kategorilerde satış yapılabiliyor. Getit, birçok Orta Doğu ülkesine de ürün göndermektedir. Bu ülkelerin başında gelen İsrail gelmektedir.

  • Amazon

Katar’da faaliyet gösteren bir diğer pazaryeri ise Amazon’dur. Dünyanın en büyük online pazaryeri Amazon, aynı zamanda dünyanın en büyük 4. şirketidir. 2020 yılı itibariyle 3,1 milyar adet ürün satılan Amazon’da satıcı başına düşen ortalama yıllık kazanç 160 bin dolardır. Bu rakamlara göre, Amerika’nın e-ticaret ekosisteminde satılan ürünlerin yüzde 52’si Amazon’da satışı yapılan ürünlerdir. Bu yüksek rakamlara rağmen ürün satmanın ve rekabetin en zor olduğu pazaryeri Amazon’dur.

  • Aliexpress

Katar’da e-ticaret pazarının aktörlerinden olan AliExpress, Çin merkeli Alibaba’nın uluslararası alıcılar için online tüketici pazarıdır Şirkete ait TaoBao, sadece Çin’de satış yapmaktadır. AliExpress Çin’deki küçük işletmelerin dünyadaki diğer müşterilere satış yapmasına olanak tanır. Tıpkı Amazon gibi bu pazaryerinde de hemen hemen her şeyi bulmak mümkündür. Amazon’un aksine AliExpress’teki tüm satıcılar üçüncü taraftır; AliExpress’in kendisi hiçbir şey satmaz. Sadece pazarı sağlar.

Katar’da Vergi Oranları

Katar’ın Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) üyeliği çerçevesinde üçüncü ülkelere uygulanan gümrük vergisi oranı, pek çok ürün için CIF (Cost, Insurance and Freight – Masraflar, Sigorta ve Navlun) fiyatının yüzde 5’i olarak belirlenmiştir. Mal fiyatının FOB (Free On Board – Gemi Bordasında Teslim) olduğu hallerde CIF fiyatı, FOB fiyatının yüzde 15 fazlası olarak belirlenir. Bununla birlikte, bazı temel gıda maddelerinin (buğday, pirinç, mısır, un, çay ve kahve, şeker, baharatlar, yem bitkileri, süt tozu, canlı hayvanlar, taze sebze ve meyveler, deniz ürünleri) ithalatında gümrük vergisi oranı sıfırdır. Diğer taraftan tütün, tütün mamulleri ve alkollü içkiler için gümrük vergisi oranı yüzde 100’dür.

 Aşağıda belirtilen ürünlerin ithalatında farklı gümrük vergisi oranları uygulanmaktadır;

  • Çimento (%20) – (Halihazırda %0 olarak uygulanmaktadır)
  • Çelik (10 mm ve üzeri %20) – (Halihazırda %0 olarak uygulanmaktadır)
  • Çelik levhalar (%20)
  • Üre (%30)
  • Müzik aletleri ve sanat eserleri (%15)

Katar hükümeti ve devlet şirketlerine ait her çeşit eşya ile diplomatik temsilciliklerin ithal ettikleri eşyalar, hayır amaçlı kullanılacak eşyalar, kişisel eşyalar, kullanılmış ev eşyaları, yolcu beraberi eşya ve hediyeler gümrük vergisinden muaftır. Qatar Industrial Development Bank (Katar Sınai Kalkınma Bankası) tarafından finanse edilen projeler ile ülkede yapılan kapsamlı endüstriyel yatırımlar kapsamında ithal edilecek ekipman ve makineler de gümrük vergisinden muaftır.

Not: Avrupa Komisyonu’nun internet sitesinden ulaşılabilecek Market Access Database, Katar ve pek çok ülkenin uyguladığı gümrük tarifeleri hakkında bilgi vermektedir!

 Katar’da Popüler Ödeme Yöntemleri

Katar’da e-ticaret ekosisteminde online tüketicilerin online alışverişlerde kullandığı popüler ödeme yöntemleri şunlardır;

  • Nakit ödeme
  • Kredi kartı
  • Paypal 
  • Go-Gulf

Katar’da Yerel ve Uluslararası Teslimat Şirketleri

Katar’da e-ticaret ekosistemine tüm büyük uluslararası kurye veya teslimat şirketleri nakliye hizmetleri vermektedir. FedEx, DHL, UPS ve USPS gibi firmalar bunlara örnek olarak gösterilebilir.

Katar’daki popüler yerel teslimat hizmetleri şunlardır;

  • TNT
  • Aramex
  • Bin Yousef Cargo
  • UPS

Katar-Türkiye Ekonomik İlişkileri

Türkiye ile Katar arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkiler, son yıllarda büyük gelişme kaydetti. Son olarak 29 Kasım tarihinde Türkiye ile Katar arasında 10 anlaşmaya imza atıldı. Söz konusu deklarasyonla iki ülkenin kurumları, teşebbüsleri ve ekonomik aktörleri arasında doğrudan temasların geliştirilmesine yönelik iş birliği sağlanması amaçlanıyor. Böylece Türkiye ve Katar arasındaki ticaret hacminin daha da artırılması ve ekonomik iş birliğinin geliştirilmesi hedefleniyor. İki ülkenin lideri son 70 ayda 28 zirve toplantısı gerçekleştirdi.

Katar, Borsa İstanbul’un yüzde 10 hissesini de aldı. Hisselerin, değerinin 2,5 katına, 150 milyon dolar bedelle satın aldığı belirtiliyor. Uzmanlara göre, Katar’ın Türkiye’deki varlığı 25 milyar dolara ulaştı. Katar’ın Türkiye’deki yatırımlarının artarak devam edeceği belirtiliyor. Katar, 2010’lu yılların başından itibaren Türkiye’deki yatırımlarına hız verdi. Öte yandan, Katar’ın Türkiye’deki yatırımları ile birlikte Türkiye’nin Katar’a ihracatı da nispeten daha az seviyede gerçekleşiyor. Trkiye Ticaret Bakanlığı verilerine göre, 2019 yılında Katar’a Türk şirketlerin ihracatı 1.2 milyar dolar olarak gerçekleşti. Katar, Türkiye’nin ihracat yaptığı ülkeler içerisinde binde 7 pay ile 34. sırada yer aldı.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

ticari mesaj
Haberler

İstenmeyen ticari mesajlara 398 milyon lira ceza

Ticaret Bakanlığı, istenmeyen ticari mesajlara 398 milyon lira ceza kesti. Bakanlığa 2015-2023 yılları arasında 866 bin şikayet yapıldı. Ticaret Bakanlığı 2023 Yılı Faaliyet Raporundan derlemeye