worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

Dünyada En Çok Kazanan 10 E-Ticaret Şirketi

İşte en çok kazanan 10 e-ticaret şirketi…

Dünya genelinde 24 milyondan fazla e-ticaret sitesi var

E-ticaret web sitelerinin gelir bazlı sıralı listesi sürekli değişiyor; çünkü her geçen gün daha fazla e-ticaret sitesi ekosisteme adım atıyor. 2020 itibariyle dünya genelinde 24 milyondan fazla e-ticaret web sitesi var.

Bunun yanında;

  • Perakende sektöründe e-ticaret büyümesi açısından Hindistan ilk sırada yer alıyor.
  • 2024 yılında tüm perakende satışların yüzde 95’i e-ticaret siteleri üzerinden yapılacak.
  • Amerika Birleşik Devletleri’ndeki 2020 e-ticaret gelirlerinin bir önceki yola göre 56,4 milyar dolar artarak 600 milyar doları aşması bekleniyor.
  • Amazon; elektronik, ev tadilatı, yemek, spor ve fitness, sağlık ve tıp dahil olmak üzere birçok e-ticaret kategorisine hakim bir oyuncu olarak öne çıkıyor.
  • En çok kazanan e-ticaret şirketleri arasında ilk sırada yer alan Amazon’un mağazalarında 12 milyondan fazla ürün listeleniyor.
  • Çin’de 2023 yılına kadar e-ticaret sitelerinin 4 trilyon dolardan fazla gelir elde edeceği öngörülüyor.
  • eBay’deki tüm ürünlerin yüzde 80’inden fazlası yeni ürünler.

Bu verilerden de anlaşılacağız üzere online alışveriş son birkaç yılda önemli ölçüde büyüme kaydetti. Rakamlara göre pazarın daha da büyümesi öngörülüyor. Bu nedenle, dünyanın en büyük şirketleri e-ticaret pazarında büyük oyuncu olmak için yatırımlarını e-ticarete yönlendiriyor. Bu şirketlerden bazıları sektörde büyük isimler arasında yer alıyor. Bazıları da e-ticaret ekosisteminde nispeten pek bilinmiyor.

İşte dünyada en çok kazanan e-ticaret şirketleri…

Dünyadaki En Büyük 21 E-Ticaret Şirketi Listesi (Gelire Göre Sıralı)

En çok kazanan 21 e-ticaret sitesi (Kaynak: Markinblog)

Dünyadaki En Çok Kazanan 10 E-Ticaret Şirketi (Gelire Göre Sıralı)

GRAFİK

  1. Amazon
  2. JD.com
  3. Alibaba
  4. Suning.com
  5. Rakuten
  6. eBay
  7. Wayfair
  8. Zalando
  9. Coupang
  10. Chewy
En çok kazanan 10 e-ticaret sitesi listesi (Kaynak: Markinblog)

1. Amazon

Amazon, şüphesiz dünyanın en popüler e-ticaret platformudur. Şirket, 1994 yılında Washington’da online kitap satıcısı olarak e-ticarete başladı. Amazon’un kurucusu Jeff Bezos, Amazon Inc. sayesinde artık dünyanın en zengin insanlarından biri oldu. Bugün Amazon, ürün yelpazesi çeşitliliği ile online perakende sektöründe lider bir şirket haline geldi.

Yapay zeka, dijital akış ve bulut bilişim endüstrilerinde çeşitli ürünler ve hizmetler de sağlayan Amazon’un aylık tahmini aylık site trafiği yaklaşık 2.476 milyar ziyarettir. Amazon Prime, şirketin “altın madeni” olarak görülüyor. Bu teslimat hizmeti, müşterilerin Amazon’dan iki günlük sınırsız gönderim için abone olmalarını sağlar.

Şirket ayrıca, yayın akışı, yeni kitap yayınlarına erken erişim, sınırsız bulut depolama gibi farklı avantajlar da sağlıyor. Bu hizmet sayesinde Amazon, dünya çapında 100 milyondan fazla aboneyi bünyesine aldı. Amazon, ayrıca en büyük e-ticaret işvereni olarak biliniyor. Şirketin şu anda 798 bin çalışanı bulunuyor.

Şirket, dünyada en yüksek geliri sağlayan şirket haline geldi. Amazon’un 2019 yılındaki satışları, bir önceki yıla göre yüzde 20,43 oranında artış kaydederek 280,5 milyar dolara ulaştı. Şirketin 2018 yılındaki satış geliri 232,9 milyar dolar olmuştu. Amazon, 4 Eylül 2018 tarihinde, daha önce Walmart tarafından sahip olunan “en değerli perakendeci” unvanını alarak, 1 trilyon dolarlık piyasa değerine ulaştı. Bu rakamlara göre Amazon, en çok kazanan e-ticaret siteleri listesinde ilk sırada yer alıyor.

2. JD.com

ABD merkezli e-ticaret şirketlerinin çoğu dünyanın her yerinden online tüketicilere ulaşıyor. Buna rağmen çeşitli internet yasaları sebebiyle Çin’de pek başarılı olamadılar. Çin merkezli JD.com, bir anlamda Çin’in “Amazon” versiyonudur. “Jingdong” olarak da bilinen şirket 1998 yılında “360Buy” adıyla Liu Qiangdong kuruldu; ancak 2004 yılında online ticarete başladı. Şirketin merkezi Pekin’de bulunuyor ve son birkaç yıldaki hızlı büyümesi göz önüne alındığında, Alibaba da dahil olmak üzere daha büyük e-ticaret şirketleri bunu bir tehdit olarak görüyor.

Jingdong ve Amazon arasındaki önemli bir fark, ikincisinin ürünleri müşterilerine teslim etmek için üçüncü tarafları kullanmasıdır. JD ise, tüm lojistik işlemlerini kendi gerçekleştirir; mağazanın hemen hemen tüm siparişleri ertesi gün sağlar.

Şirket, 2016 yılında Amazon Prime’a paralel JD Plus’ı piyasaya tanıttı. JD Plus üyeleri, ücretsiz gönderim (yılda yaklaşık 60 kez), özel indirim teklifleri, ücretsiz e-kitaplar ve iQiYi Premium erişimi avantajları elde edebiliyor. iQiYi, Çin’deki en büyük online video platformudur ve 10 milyondan fazla JD Plus üyesi bulunuyor.

JD.com, yüksek teknolojili teslimatta pazar lideridir. Şirket, otonom teslimatlar için dronelar ve kırsal alanlarda verimli bir teslimat sistemi kullanıyor. Jingdong şimdi daha verimli bir teslimat sistemi için drone havaalanları ve kontrol merkezleri inşa etmek istiyor. JD’nin 51.51 milyar dolarlık bir piyasa değeri var ve 2019 yılında 82,80 milyar dolar gelir elde etti. Bu rakamlar, JD.com’u en çok kazanan ikinci e-ticaret sitesi haline getirdi.

3. Alibaba

Alibaba, en çok kazanan e-ticaret şirketleri arasında önemli bir yer tutuyor. Bu e-ticaret devi, dünyanın üçüncü büyük pazarı olan Çin’de istisnai bir kaleye sahip olsa da, Alibaba, diğer pazarlara girmek ve küresel bir isim olmak için sürekli büyüyor. Jack Ma, Alibaba Group Holding Limitet’i 1999 yılında kurdu. Şirketin genel merkezi, Jack Ma’nın 1990’larda küçük şirketler için web siteleri yaparak girişimde bulunduğu Hangzhou’dadır. Şirket bugün, hem Alibaba.com hem de 1688.com’u işletiyor.

Alibaba.com küresel işlemleri yönetirken, 1688.com ağırlıklı olarak Çin işlemlerinde yer alıyor. Alibaba için önemli bir satış faktörü, yalnızca tüketicilere değil perakendecilere de hitap etmesidir. Şirketin temel operasyonları Taobao, Tmall ve AliExpress kapsamındadır. Taobao, şirketin en büyük pazar yeridir ve Çin’de tüketiciden tüketiciye (C2C iş modeli ile hizmet vermektedir. Tmall, Çin’deki işletmeden tüketiciye (B2C) pazarından sorumluyken, AliExpress, şirketin küresel hedef kitlesine hizmet ediyor.

Alibaba, Çin’deki tatil günlerinie başarılı bir şekilde alışveriş çılgınlığına dönüştürdü ve şirket bu dönemde satışlardan önemli bir gelir elde etti. Alibaba 2018 yılında 30,8 milyar dolar kazandı. Bu gelir, şirket için yeni bir rekor oldu. Şirket 2019 yılında 570,321 milyar dolarlık piyasa değerine ulaştı ve aynı yıl 56,149 milyar dolarlık toplam gelir elde etti.

4. Suning

Suning.com, merkezi Çin’in Jiangsu eyaletine bağlı Nanjing kentinde bulunan en büyük hükümet dışı perakendecilerden biridir. Çin ve Japonya’daki 700’den fazla şehri ve e-ticaret platformunu kapsayan bin 600’den fazla mağazaya sahiptir. Suning.com’un piyasa değeri 13,47 milyar dolar. Toplam geliri 2019’da 38,06 milyar dolar. En çok kazanan e-ticaret siteleri arasında dördüncü sırada yer alıyor.

5. Rakuten

Rakuten şirketi 1997 yılında kuruldu. Bugün “Japonya’nın Amazon’u” olarak biliniyor. Rakuten’in oldukça büyük bir pazarı var ve Japonya’daki internet kullanıcılarının yüzde 90’ı bu platformu online alışveriş için kullanıyor. Dünyanın dört bir yanına dağılmış 40 binden fazla şirketle, şirket sadece Japonya’da değil, küresel olarak kendisi için bir varlık oluşturdu.

Bu e-ticaret şirketi, diğerlerinin yanı sıra elektronik, ev aletleri, evcil hayvan malzemeleri, sağlık hizmetleri gibi çeşitli kategorilerdeki ürünlerle ilgileniyor. Platform hem B2B hem de B2C işlemlerini kolaylaştırıyor. Şirket, ayrıca Lyft ve Pinterest gibi diğer köklü platformlara yatırım yapmayı da planlıyor.

Nihayetinde Rakuten, müşterilerinin her türlü ihtiyacını karşılayan bir hizmet ağı sağlamayı amaçlıyor. En çok kazanan e-ticaret siteleri arasında yer alan Rakuten, bunu yaparak markasını farklı nişlerde tanıtıyor. Rakuten’in 2019 yılındaki geliri, 2018 gelirlerine göre yüzde 14,7 oranında artarak, 11,6 milyar dolar oldu.

6. eBay

eBay, dünyanın en büyük ve en çok kazanan online pazaryerlerinden biridir. Ana iş modeli; ürün listeleme, online açık artırma ve ürün satışı üzerine kuruludur. eBay’da 175 milyon aktif kullanıcı bulunuyor. Dev pazaryerinde 1,2 milyar ürün ve hizmet listeleniyor. eBay’da özellikle Uzak Doğu menşeli ve ağırlıklı olarak uygun fiyatlı ürünler büyük talep görüyor. Bu sebeple eBay’de yüksek rekabet söz konusu. Şirketin 28,74 milyar dolar piyasa değeri var. 2019 yılında 10,80 milyar dolar gelir elde etti.

7. Wayfair

Amerika merkezli Wayfair Inc., mobilya ve ev eşyaları satan e-ticaret şirketidir. 2002 yılında kurulan şirket, daha önce “CSN Stores” adıyla biliniyordu. Dijital platform, 11 binden fazla global tedarikçinin sattığı 14 milyon ürüne erişim imkanı sağlıyor. Online şirketin merkezi Boston, Massachusetts’te bulunuyor.

Wayfair’in Amerika Birleşik Devletleri’nin yanı sıra Kanada, Almanya, İrlanda ve Birleşik Krallık’ta ofis ve depoları yer alıyor. En çok kazanan e-ticaret siteleri arasında yer alan Wayfair şirketine bağlı internet siteleri şunlar;  ana site Wayfair, Joss & Main, AllModern, Birch Lane ve Perigold. Wayfair hakkında 10 Temmuz 2020 tarihinde çocuk kaçakçılığına aracılık ettiği iddiaları ortaya atıldı.

8. Zalando

Zalando SE, merkezi Almanya’nın Berlin kentinde bulunan bir e-ticaret şirketidir. Şirket, moda ve yaşam tarzı ürünlerini 17 Avrupa pazarında müşterilerine sunuyor. Şirket, 2008 yılında ilk olarak “Ifansho” adıyla Almanya’da kuruldu. Daha sonra bu ad, İtalyanca “zalare” yani “şaka yapmak” anlamındaki “Zalando” olarak değiştirildi. İsveçli şirket Kinnevik , yüzde 21’lik pay ile Zalando’nun en büyük hissedarıdır. Haziran 2018’de Zalando, faaliyetlerini İrlanda ve Çek Cumhuriyeti’ne genişletti. Pazarlara Zalando’nun mevcut lojistik siteleri üzerinden hizmet veriliyor. Zalando, 12,59 milyar dolar piyasa değerine ulaştı. 2019 yılında toplam geliri 7,26 milyar dolar oldu. Bu rakamlarla en çok kazanan e-ticaret şirketleri arasında sekizinci sırada yer alıyor.

9. Coupang

Coupang, 2010 yılında Bom Kim tarafından kuruldu. Güney Kore merkezli bir e-ticaret şirketidir. Güney Kore’nin en büyük online perakendecisidir. Coupang’ın yıllık geliri 2019’da 6,3 milyar dolara ulaştı. Şirketin “Rocket Delivery” adlı teslimat ağı, 5 milyondan fazla ürünün aynı gün veya sonraki gün teslimatını sağlıyor. Coupang, siparişlerinin yüzde 99,6’sının 24 saat içinde teslim edildiğini iddia ediyor.

En çok kazanan e-ticaret siteleri arasında bulunan Coupang’ın genel merkezi Seul’de Songpa-gu Bölgesi’nde bulunuyor. Ayrıca; Pekin, Şangay, Los Angeles, Mountain View ve Seattle’da ofisleri yer alıyor. Şirket Kasım 2018’de, SoftBank’tan 2 milyar dolar yatırım aldı. Coupang’un diğer büyük yatırımcıları arasında BlackRock ve Fidelity bulunuyor. Coupang, Temmuz 2020’de Singapurlu akış hizmeti HOOQ’un varlıklarını satın aldı.

10. Chewy

Chewy, Haziran 2011 tarifinde Ryan Cohen ve Michael Day tarafından “Bay Chewy” adı altında kuruldu. Chewy, Inc. Florida eyaletine bağlı Dania Beach merkezli bir Amerikan online evcil hayvan maması ve diğer evcil hayvanlarla ilgili ürünlerin online satıcısıdır. Şirket; Amazon, PetSmart, Whole Foods Market ve Wayfair’den eski çalışanları ve yöneticileri bünyesine kattı.

Chewy, 2017 yılında PetSmart tarafından 3,35 milyar dolara satın alındı. Bu, o zamanlar bir e-ticaret işletmesinin şimdiye kadarki en büyük satın alma işlemi oldu. Şirket, ilk halka arzını 2019 yılında tamamlayarak 1 milyar dolar topladı. Piyasa değeri 9,83 milyar dolar olan şirketin 2019 yılı e-ticaret gelirleri 4,85 milyar dolara ulaştı. E-ticaret sitesi, en çok kazanan e-ticaret şirketleri arasında onuncu sırada yer alıyor.

Sonuç olarak;

Son birkaç yılda e-ticaret, küresel perakende ekosisteminin vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Diğer birçok sektör gibi, perakende ortamı da internetin gelişinin ardından önemli bir dönüşüm geçirdi. Modern yaşamın giderek dijitalleşmesi sayesinde, neredeyse her ülkeden tüketiciler artık online işlemlerin avantajlarından yararlanabiliyor. İnternet erişimi ve benimsenmesi dünya çapında hızla artarken, dünya çapında dijital alıcıların sayısı her yıl artmaya devam ediyor.

2019 yılında yaklaşık 2 milyar kişi online olarak ürün veya hizmet satın aldı. Aynı yıl e-perakende satışlar dünya çapında 3,5 trilyon doları aştı. 2020 yılında pandeminin etkisi ile öngörülemeyen bir oranda büyüme kaydeden e-ticaret büyümesi 2021 yılında da artan hızla devam edecek gibi görünüyor. Bu sebeple en çok kazanan e-ticaret sitelerinin sayısı ve e-ticaret sitesi gelirleri yukarı yönlü bir ivme sergiliyor.

Yorumlar

One Response

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

ticari mesaj
Haberler

İstenmeyen ticari mesajlara 398 milyon lira ceza

Ticaret Bakanlığı, istenmeyen ticari mesajlara 398 milyon lira ceza kesti. Bakanlığa 2015-2023 yılları arasında 866 bin şikayet yapıldı. Ticaret Bakanlığı 2023 Yılı Faaliyet Raporundan derlemeye