worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

Devler Vision Talks’ta buluştu!

vision talks
vision talks

Sadem Pehlivan’ın moderatörlüğünde düzenlenen Vision Talks’ta, sektörün önde gelen temsilcileri bir araya geldi. Online ortamda düzenlenen Vision Talks’ta; Yurtiçi Kargo Genel Müdürü Fatih Önyol, Hepsiburada Operasyon Grup Başkanı Mehmethan Yallagöz ve Trendyol Express Genel Müdürü Ömür Batu Şengül ekosistemin son durumunu anlatarak, tecrübelerini paylaştı.

Mehmethan Yallagöz: Sipariş edilen ürünlerin büyük bir kısmını 24 saat içerisinde teslim ediyoruz

Hepsiburada’nın teslimat stratejilerinin başında kaliteli, güvenli ve en az maliyetli şekilde ürünü nihai müşteriye ulaştırmanın geldiğini belirten Hepsiburada Operasyon Grup Başkanı Mehmethan Yallagöz, e-ticaretin, günde on binlerce sipariş, yüzbinlerce ürünün alındığı, bunların bir şekilde hazırlandığı ve kargoya verildiği büyük bir ekosistem olduğunu söyledi.

“Gebze’de yüz bin metrekarelik akıllı depolarımızla beraber Türkiye genelinde 7 tane daha Hepsiburada’nın ürünlerinin olacağı depolar açtık” diyen Yallagöz, “Bu depoları açarken de şunu planladık; Türkiye’nin coğrafi özelliğinden dolayı ürünün çıktığı ile vardığı yer arasındaki mesafe 600 kilometrenin dışında bir mesafede ise teslimatlar 48 saatte yani ertesi gün olarak, içinde ise 24 saatte teslimat olur. Doğal olarak e-ticaretin merkezi İstanbul’dur. Biz 2019 yılında İstanbul’a uzak olan müşterilerin ürünlerini 48 saatlik mesafede almamaları için bütün Türkiye’yi planlayarak, insanların sipariş ettikleri ürünlere 24 saatte ulaşmaları için büyük bir plan yaptık.” şeklinde konuştu.

Bu planın karşılığında İstanbul’da kullandıkları yüz bin metrekarelik depo ile beraber Ankara’da, İzmir’de, Adana’da, Diyarbakır’da, Erzurum’da ve İstanbul Tuzla’da birer depo daha açtıklarını aktaran Yallagöz, “Bu depolar sayesinde Türkiye’de bugün sipariş verilen ürünlerin çok büyük bir kısmını müşterilerimize 24 saat içerisinde teslim ediyoruz. Bununla birlikte e-ticaret müşterilerine farklı ve işlerini kolaylaştıracak; Yarın kapında, randevu teslimat, ertesi gün kapında ve en önemlisi kolay iade yani randevulu iade gibi çalışmalarımızı yürütmeye devam ediyoruz.” dedi.

“Hepsijet olarak sektöre yön verdiğimizi düşünüyorum”

Pandemi dönemini kötü bir tecrübe olarak tanımlayan Yallagöz, o dönemde kimsenin ne yapacağını bilmediğini söyledi. Pandemi döneminde kurumsal, yerel firmalar olarak çok güzel bir dayanışma yaşandığına ve devletin de büyük destekler verdiğine işaret eden Yallagöz, “Hepsiburada olarak uluslararası kargo firmalarıyla büyük bir yapı olması sebebiyle sürekli olarak çalışmaktayız. E-ticaret müşterisi biraz farklı, ürünü daha hızlı, konforlu ve kaliteli bekliyorlar. Müşterinin bu beklentisi ile kargo firmasının diğer müşterileri ile yaptığı hizmetler bu noktada çok örtüşmedi, yeni nesil diye tabir edilen bizim gibi firmalar işlerinin bir kısmını kendi kargo firmaları ile yapmaya başladılar. Bu noktada hepsijet ile ilerliyoruz, son 2 yılda 16 adet kendi transfer yerini açtı. Hepsijet olarak sektöre yön verdiğimizi de düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

Doğru ürünü, doğru zamanda ve hızlı bir şekilde ve nihai tüketicinin beklentisi doğrultusunda kendisine ulaştırmak gerektiğini vurgulayan Mehmethan Yallagöz, “Sektörün en büyük beklentisi bu. Bu çok titiz bir çalışma, bölgesel tanım ve arkanızda çok güçlü bir teknolojik yapının olması gerekiyor. Müşteri memnuniyeti de bu anlamda oldukça önemli. Biz bu konuda biraz daha farklıyız, 2 senedir bu konu üzerine ciddi çalışmalarımız var. Yaklaşık 1 senedir robot teslimatı sürecinde ciddi yol kat ettik. Günde 10-15 ürünün robotlarla teslimatını gerçekleştiriyoruz.” sözlerini kaydetti.

“Pazaryeri Alışverişlerinde Lojistik & Teslimat Süreçleri” konulu Vision Talks’u izleyin!

Ömür Batu Şengül: E-ticarette en önde gelen nokta müşterinin güveni

E-ticarette müşterinin güvenin en önde gelen nokta olduğunu söyleyen Trendyol Express Genel Müdürü Ömür Batu Şengül, dolayısı ile ekosistemin yüksek kalitede en iyi ve en hızlı teslimatı hem tedarikçilerden ürünleri alırken sağlayıp hem de nihai müşteriye teslim ederken o kaliteyle sunması gerektiğini söyledi.

Teknolojiyi baz alan ve yenilikçi sistemleri bir araya getirip hem müşteriyi hem de ekosistemdeki tüm paydaşları gözeterek mevcut hizmetlerini geliştirmek istediklerini belirten Şengül, “Şu anda 81 ilde 17 farklı aktarma merkezimizde bunu yapıyoruz. Yukarıda bir teknolojik bulut olarak düşünün. Aşağıda fiziksel operasyonu takip eden, dolayısıyla her geçen gün yalnızca 150-200 tane yazılımcının sürekli arka taraftaki algoritmaları yenilediği, nihai müşteriye daha hızlı daha kaliteli bunu nasıl sunulabileceğini sağlamaya çalışan bir yapıda. Tabii ki tedarikçi tarafında da en iyi şekilde devam ettirerek, Tüm ekosistemdeki paydaşlara katma değer sağlayarak bu hizmeti sağlamak istiyoruz. Trendyol Express tarafından temelde yapmaya çalıştığımız ve büyütmeye çalıştığımız şey bu.” şeklinde konuştu.  

“Sürdürülebilirlik konusunda müşterileri ve Kobileri de işin içine alarak adımlar attık ve atmaya devam ediyoruz”

Pandemi dönemine çok hızlı adapte olduklarını söyleyen Şengül, “Dolayısıyla çok hızlı adapte olmanın bir bedeli vardır. Ondan sonraki gelecekte yakın süreçte neler yapabiliriz diye ekipler birlikte düşündük ve bazı iş modellerimizi çeşitlendirmeliyiz, bu iş modellerini ekosistemin içine yedirmeliyiz dedik.  Esnaf noktaları gibi uygulamaları tüm Türkiye’de hızlıca hayata geçirdik. Bizim biraz da iş ortaklarıyla çalışan daha esnek bir yapımız var. Dolayısıyla işimizi teknolojiyle biraz daha beslemeliyiz ve dağıtılan alanları küçültüp insanlara daha verimli ortamlar sağlamalıyız. Tabi bu büyük yapılar kompleks haline geliyor. Maliyetleri de kontrol edip, daha iyi daha kaliteli bir hizmet sunabilmek içinde biraz daha yalınlaştırmanız lazım.” ifadelerini kullandı.

Trendyol tarafında bütün kargo firmaları ile çalıştıklarının altını çizen Şengül, “Bu anlamda entegrasyonu en fazla olan firma olabiliriz. Şu an Türkiye’de olan operasyonu daha iyi bir hale getirmek istiyoruz. Sürdürülebilirliğe çok önem veriyoruz, müşterileri ve Kobileri de işin içine alarak adımlar attık ve atmaya devam ediyoruz. Ben otonom teslimata inanıyorum. Yurtdışında örnekleri var, şu an Amerika’da kullanılıyor. Genelde en popüler çağrışım yapan drone’lar oluyor. Drone’a henüz hazır değiliz ve bence dünya da buna hazır değil. Fakat otonom tarafında çok inanıyorum, çok hızlı adapte olabileceğimizi düşünüyorum.” dedi.

Fatih Önyol: Teknolojik gelişmeler, pazaryerleri ve kargonun uyumu sorunları minimalize etti

Sektörü Türkiye’de oluşturan firma olduklarını belirten Yurtiçi Kargo Genel Müdürü Fatih Önyol, son dönemde müşteri beklentilerinde yaşanan değişime değinerek, “Müşteri ürünü yolda iade edebilmek istiyor. Biz bunun için kontrol sende diye bir uygulama başlattık. Tüketici sabah farklı, akşam farklı bir yerde ise kargonun yerini değiştirebiliyor. Esnaf noktaları oluşturduk, iki bin esnaf noktası ve şubelerimize ek olarak kargo teslim dolaplarımız var.” diye konuştu.

Vision Talks’un moderatörlüğünü üstlenen Sadem Pehlivan’ın “Pazaryerlerinde ne gibi sıkıntılar yaşıyorsunuz ve ne gibi aksiyonlar alıyorsunuz?  Sorusu üzerine pazaryerlerinde yaşanan problemler hakkında da değerlendirmelerde bulunan Önyol, teknoloji, pazaryerleri ve kargonun uyumunun çok geliştiğini, bu durumun da sorunları minimalize ettiğini vurgulayarak “Çok fazla sorun olmamakla birlikte, adreslerin doğru belirlenmesi, adresin doğru belirlenmesi olmazsa olmaz bir durumdur.  Biz bunun için “Adres Varsa” diye bir sistem kullanıyoruz. Yani müşteri adresi veriyor ona göre parçalıyoruz en doğru adresi sistem buluyor. Buradaki hata paylarını oldukça azalttık, iyi bir çizgiye getirdik. Birçok firmada bunu kullanmaya başladı. Hem e-ticaret sektörü ile birlikte hem de Kargo firmaları ile birlikte buna bir çözüm bulduk. Diğer bir konu da ambalaj sorunu. Buralarda her zaman eksiklikler olabiliyor, iyileştirmeler yapılabiliyor.” ifadelerini kullandı.

“Türkiye’de kargo sektörüne 10 milyar TL yatırım yapıldı”

E-ticaretin büyümesi için bir ülkede kargo altyapısının sağlam olması gerektiğine dikkat çeken Önyol, Türkiye’de kargo sektörünün çok hızlı büyüdüğünü söyledi.  2019 yılında 1,5 aylık bir kriz yaşandığını hatırlatan Önyol, “E-ticaret de bu krize hazırlıksızdı. Sektör buna çok hızlı bir şekilde çözümler buldu, Dünyada e-ticaret çok büyüdü Türkiye’de gelişmeye devam ediyor, bakıldığında ticaretin çok hızlı geliştiğini görüyoruz. Türkiye’de Kargo sektörüne baktığımızda 10 milyar TL yatırım yapıldı.” sözlerini kaydetti.

Bu yatırımın çok ciddi bir yatırım olduğunun altını çizen Önyol, şöyle devam etti; “Türkiye’nin ileri gitmesi için teknoloji ve verimlilik için bu yatırımların yapılması gerekiyordu. Dünyada ticaret çok iyi ilerliyor ve biz de Türkiye olarak önemli bir jeopolitik konumda olduğumuz için çok iyi ilerliyoruz. Biz de buna yönelik yatırımlarımızı yapıyoruz ve hazır durumdayız. Yurtiçi olarak müşteri beklentileri ne ise bunu alıyoruz o şekilde uygulamalara koyuyoruz.”

Vision Talks, e-ticaret liderlerini bir araya getiriyor

WORLDEF tarafından Akbank ana sponsorluğu ile organize edilen Vision Talks etkinlikleri, e-ticaret ekosisteminin liderlerini sektörel konu başlıkları altında bir araya getiriyor. Vision Talks’ta e-ticaret ekosisteminin önemli aktörleri, tecrübelerini, başarı hikayelerini ve sektördeki gelişmeleri paylaşıyor.

Vision Talks’ta ekosistemin önde gelen oyuncuları katılımcılara sektör hakkında gelecek vizyonu sunuyor.  Vision Talks ile katılımcıların tecrübeli iş insanları ile etkileşim kurması, beyin fırtınası yapılması ve sektörün sorunlarının tartışılması amaçlanıyor.. Vision Talks ile katılımcılara sektörlerinde yeni bir vizyon geliştirmeleri için yol haritası sunuluyor.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

hepsiburada
Markalar

“2024, Hepsiburada için tavsiye yılı olacak”

Hepsiburada CEO’su Nilhan Onal Gökçetekin, Hepsiburada için 2024 yılının “tavsiye yılı” olacağını söyledi. Gökçetekin, “2024 yılında en önemli değişim online ödemelerde yaşanacak.” dedi.