worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

E-ticarette 2023 yılında bizi neler bekliyor? (3)

e-ticaret

2022 yılı e-ticaret için nasıl geçti? Markalar yeni normal dönemde nasıl stratejiler geliştirdi? 2023 yılında e-ticaret ve e-ihracatta beklentiler neler? Sektörün lider isimleri, tüm bu soruları WORLDEF E-Ticaret için yanıtladı.

E-ticaret sektörünün, pandemi etkisiyle 2020 ve 2021 yıllarında üst üste yüzde 70’lere varan oranlarda büyüdüğünü hatırlatan fiCommerce CEO’su Ozan Mert Karaağaç, pandemi öncesi 70 binlerde olan kayıtlı satıcı sayısının 2022 yılında 500 binleri geçtiğini söyledi. Evidea Genel Müdürü Kazım Mavuş ise, 2022 yılının özlenen fiziki perakendeye geri dönüş yılı olduğunu ve e-ticaretin perakende içindeki payının 2 adım ilerlediğini, pandemi bitince 1 adım geri geldiğini ifade etti.

Ozan Mert Karaağaç: E-ticaret, yazılım ve lojistik profesyonellerine ilgi arttı

e-ticaret
fiCommerce CEO’su Ozan Mert Karaağaç

E-ticaret potansiyeli için en önemli noktanın modern alışveriş kanallarına alışkın “tüketici” kitlesi olduğunu söyleyen Ozan Mert Karaağaç, “Türkiye bu açıdan eşsiz bir ülke. Şu anda 30 yaşın altındaki nüfusla beraber önümüzdeki 10 yıl içinde 50 Milyon üzerinde büyük bir kullanıcı grubundan bahsediyoruz. E-ticaret tecrübesinin her halini deneyimleyen, ödeme sistemlerini aktif kullanan, hızlı teslimat ve kolay iade isteyen, ürün ve hizmet kıyaslamasını hakkıyla yerine getirecek bir kitle. Her yıl yüzde 35 büyüyen e-ticaret sektörü, pandemi etkisiyle 2020 ve 2021’de üst üste yüzde 70’lerde büyüdü. Pandemi öncesi 70 binlerde olan kayıtlı satıcı sayısı 2022’de 500 binleri geçti” dedi.

Bu dönemde pek çok markanın e-ticaret departmanları kurduğunu hatırlatan Karaağaç, “E-ticaret, yazılım ve lojistik profesyonellerine ilgi arttı. Ancak 2022 yılında özellikle normal hayata geçişler ve önceki senelere göre satın alım gücünün azalmasıyla birlikte bu yıl beklentimiz, bu artışların bazı kategorilerde maksimum yüzde 30-40 seviyelerinde artması, bazı kategorilerde aynı veya bir miktar geride kalarak önceki 2 yıla oranla büyüme hızlarının çok daha düşük kalabileceği yönünde ki bu aslında beklenen bir gelişmeydi” ifadelerini kullandı.

“Tüketicilerle doğrudan iletişim kuran markalar artacak”

2022 yılında; kargo, lojistik, pazaryerleri, ödeme, pazarlama ajansları, web site altyapı sağlayıcıları, entegratör firmaların büyük bir altyapı hazırlığı içine girdikleri bilgisini paylaşan Karaağaç, “Bunların arasında dünya standartlarında işler çıkartan firmalar var, bize göre 2023 onların yılı olacak. Diğer yandan tüketicilerle doğrudan iletişim kuran markaların arttığını göreceğiz, pazaryerleri önemli bir satış platformu olurken, tüketicilerin de beklentisi ile, kendi e-ticaret sitesini açacak veya hali hazırdaki e-ticaret sitesine daha fazla yatırım yapacak markaların sayısı artacak” diye konuştu.

Karaağaç, “Türkiye’de halen girişimcilerin büyük kısmının KOBİ’ler olduğu düşünüldüğünde ve hızla artan satıcı sayısı ve maliyetlerin e-ticarette de rekabeti arttırarak, pazar payını düşürdüğü düşünüldüğünde, 2023’te büyüme stratejisi e-ihracat olacak. E-ihracat için ise en önemli nokta öncelikle “üretici” ve “ihracatçı” olmak. Türkiye bu kimliği ile de harika bir konumda. Pandemi sonrası ortaya çıkan ve etkisi hala devam eden tedarik zinciri kırılganlığı, firmaları üretimlerini yakın coğrafyalarda yapmaya daha çok itti. Kaliteli ürünleri ve dünyaya entegre işgücü sayesinde Türkiye aranılan bir pazar” sözlerini kaydetti.

fiCommerce olarak bu konuda markalara hizmetleri ile destek verip ülke ekonomisine katkıda bulunmak için çalışmalarına yoğun bir şekilde devam ettiklerini aktaran Karaağaç, “2022’de toplam ihracatımızın yüzde 1’ini e-ihracat oluşturuyor. Dünyada bu oran yüzde 4. Ticaret bakanlığımızın 10 yıllık planda belirlediği hedef yüzde 10. Yeni açıklanan e-ihracat destek paketi ve e-ihracat teşviklerinin de katkısı ile belki de bizleri daha çok fason üreten değil, kendi markalarıyla katma değer yaratan bir ülke konumuna elektronik ticaret getirecek” dedi.

Kazım Mavuş: Hızlı teslimat giderek mecburi hale geliyor

e-ticaret
Evidea Genel Müdürü Kazım Mavuş

Evidea Genel Müdürü Kazım Mavuş, 2022 yılının özlenen fiziki perakendeye geri dönüş yılı olduğunu söyledi. Elektronik ticaretin perakende içindeki payının 2 adım ilerlediğini ancak pandemi bitince 1 adım geri geldiğini ifade eden Mavuş, “Yüksek enflasyonun hormonlu katkısı ciroları artırdı ancak sipariş adedini artırabilmenin önemi arttı. Lojistik maliyetlerin yükselmesiyle cazip kargo baremleri tarihe karıştı. Kargo firmalarının 2021’de kurdukları kapasiteleri bir miktar atıl kaldı ve rekabet arttı. Birçok firma pazaryeri olmak için adım attı” diye konuştu.

E-ihracatın öneminin her geçen gün artmaya devam ettiğine dikkat çeken Mavuş, “TL’deki aşırı devalüasyon sebebiyle e-ihracat bir anda önem ve öncelik kazandı. 2023’te bu konuya daha fazla firma odaklanacaktır. Kargo sektörünün performansı giderek yükseliyor. Hızlı teslimat giderek mecburi hale geliyor ve rağbet görüyor. Tutarlı çoklu kanal deneyimi sunabilen perakendecilerin bir adım öne çıkacağını ve daha fazla tercih edileceğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.  

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

ticari mesaj
Haberler

İstenmeyen ticari mesajlara 398 milyon lira ceza

Ticaret Bakanlığı, istenmeyen ticari mesajlara 398 milyon lira ceza kesti. Bakanlığa 2015-2023 yılları arasında 866 bin şikayet yapıldı. Ticaret Bakanlığı 2023 Yılı Faaliyet Raporundan derlemeye