worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

E-ticaret girişimcilerini ABD’ye taşıyor: Clemta

e-ticaret girişimcileri

Vircon Group bünyesinde kurulan ve rakiplerine göre daha zahmetsiz ve uygun fiyatla hizmet sunduğunu öne süren Clemta, dünyanın herhangi bir ülkesinden Amerika’da şirket kurulmasına aracılık ederek şirket kurulum işlemlerini kolaylaştıran bir Türk şirketi.

Birçok e-ticaret girişimcisinin Amerika pazarına açılma yolculuğu hayali halihazırdayken, Clemta COO’su İlayda Şirolu, “Siz bilgisayar başından kalkmadan bütün süreçleri tamamlıyoruz” diyor.

ABD’de girişimciler evden çıkmadan şirket kurabiliyor

ABD’nin (Amerika Birleşik Devletleri) şirketleşme ve vergi rejiminin diğer ülkelere göre daha esnek ve liberal olduğunu belirten Clemta Genel Operasyon Müdürü İlayda Şirolu, girişimcilerin evlerinden çıkmadan şirket kurabildiklerini, banka hesaplarını açabildiklerini ve muhasebe süreçlerini yürütebildiklerini söyledi.

E-ticaret girişimcilerinin e-ticaret operasyonlarının merkezini belirlerken birçok faktörü dikkate aldığını belirten Şirolu, “Bu faktörlerden başlıcaları, ilgili lokasyonda ticaretin canlı ve tüketici kitlesinin yoğun olması. Uluslararası ticaretin kalbinin attığı ABD ise en büyük tüketici pazarına sahip olarak yarışa önde başlıyor” dedi.

En büyük pazaryerlerinde işletme hesabına sahip olma imkanı

ABD’nin dünyadaki en büyük pazaryerlerinin de merkezi olduğunu belirten Şirolu, Amazon, Etsy, Ebay gibi pazaryerlerinde işletme hesabına sahip olmak isteyen e-ticaret girişimcilerinin de ABD’yi tercih ettiğini, ödeme alınması ve kredi başvuruları için ABD’de şirketleşen bir girişimcinin seçebileceği Mercury ve PayPal dahil birçok banka ve alternatif finansal kuruluş olduğunu belirtti.

ABD’de şirketleşen e-ticaret girişimcilerinin global pazarda marka bilinirliği ve itibarını korumasının ve gerektiğinde kanıtlamasının daha kolay olduğuna değinen Şirolu, “Bu kapsamda, girişimciler uluslararası operasyonlarını yürütürken tedarikçiler, hizmet sağlayıcılar ve müşteriler karşısında muhtemel engellere takılmadan ilerleyebiliyor” ifadelerini kullandı.

‘Uluslararası fon bulmak nispeten daha kolay’

ABD’de şirketleşmenin bir avantajının da uluslararası yatırımcılardan nispeten daha kolay fon bulmak olduğunu belirten Şirolu, “Uluslararası yatırımcılar, ilk olarak mevzuatını bildiği ve güvendiği yerlerde kurulan girişimleri tercih ediyor. Bu kapsamda, uluslararası operasyonlarını genişletmek isteyen girişimcilerin ABD’de şirketleşmesi yatırımcı bulma potansiyelini ve alabileceği yatırım miktarını önemli ölçüde artırıyor” dedi.

‘ABD e-ticaret için nihai varış noktası’

“ABD uluslararası pazarda e-ticaret faaliyetlerinde bulunmak isteyen girişimciler için nihai varış noktası” ifadelerini kullanan Şirolu, gelecekte ABD’de yaşamak isteyen, çalışma arkadaşlarını rahatça ABD’ye göndererek faaliyetlerini genişletmek isteyen girişimcilerin de ABD’yi tercih ettiğini söyledi.

ABD’DE Şirketleşme

‘ABD’de e-ticaret yapmak için şirket kurmak gerekiyor mu?’ sorusuna “Gerek regülasyon gerekse de pratik gereklilikler nedeniyle şirketleşme bir ihtiyaç olabilmekte ve yaygın olarak tercih edilmektedir” yanıtını veren Şirolu detayları şöyle anlattı:

“İlk olarak regülasyon perspektifinden bakalım. Amerika’nın en yüksek vergi idaresi olan Internal Revenue Services (IRS) vergi kaçırılmasını önlemek adına birçok önlem alıyor. Gerek e-ticaret pazaryerleri gerekse de finansal kuruluşlar (PayPal gibi) için belli limitleri aşan işlemlerin 1099-K adı verilen bir form ile bildirilmesi zorunlu hale geldi.

2021’in sonuna kadar bu sınır yıl boyunca toplam işlem sayısının 200’den fazla olması ve toplam meblağın 20.000 doları aşması şeklindeydi. Bununla birlikte, 2021’in sonunda kabul edilen ve 2022 itibariyle uygulama alanı bulan bir düzenleme ile söz konusu sınır 600 dolara düşürüldü ve işlem sayısı limiti kaldırıldı. Gelen eleştiriler sonucu, IRS geçtiğimiz ay bu uygulamayı 2023 başı itibariyle yürürlüğe koyacağını duyurdu. Bu kapsamda, 2023 itibariyle bir yıl içinde 600 doları aşan işlem yapan girişimcilerin Amerika’da bir vergi kimlik numarası olması ve IRS nezdinde beyanda bulunması zorunluluğu getirildi ve formun uygulama alanı çok genişledi.

ABD’de yaşamayan veya ABD vatandaşı olmayan girişimcilerin bu noktada yapması gereken ise ABD’de şirket kurarak bu şirket için vergi numarası almak ve vergi beyanını şirket olarak vermektir. Aksi takdirde, Amazon gibi pazaryerlerinde hesapları dondurulabilir veya ödeme aracılarına erişimleri kısıtlanabilir.

Bu kapsamda; pazaryerini, ürünü veya genel ticari potansiyeli denemek isteyen girişimciler bireysel hesaplarıyla küçük çalışmalar gerçekleştirebilir; ancak işlem hacminin 600 doları bulması halinde artık şirketleşmeyi değerlendirmeleri gerekiyor.”

Vergisel uygulamalardan yararlanmak için şirketleşmek gerekiyor

Pratik hayatın gerekliliklerinin de girişimcileri birçok noktada ABD’de şirketleşmeye yönlendirdiğini belirten Şirolu, “İlk olarak, bazı büyük pazaryerlerinde işletme hesabı açmak ve çeşitli avantajlardan yararlanmak isteyen girişimcilerin şirketleşmesi gerekiyor. İşletme hesabının açılması ile pazaryerindeki birçok özellikten ve çeşitli vergisel uygulamalardan yararlanılabiliyor” bilgisini verdi.

İşletmesini sigortalatmak isteyen girişimcinin ilk işi

Bazı büyük pazaryerlerinde satış yapmanın sigorta koşuluna bağlı olduğunu belirten Şirolu, “ABD’de işletmesini sigortalatmak isteyen girişimcinin ilk yapması gereken yine şirketleşmek oluyor. Benzer şekilde, ABD’de işletmesi için kredi alma niyeti bulunan e-ticaret girişimcilerinin de ilk yapması gereken ABD’de şirketleşmek, banka hesabı açmak ve birkaç ay işlem hacimlerini göstermek oluyor” dedi.

Şirolu, “Son olarak, uluslararası pazarda faaliyette bulunmak isteyen ancak kişisel malvarlığını korumayı önceliklendiren girişimcilerin de ilk işi ABD’de şirketleşmek oluyor. Böylece, girişimcinin kişisel sorumluluğu şirkete koyduğu sermaye ile sınırlandırılabiliyor” dedi.

Şirketleşmek için atılacak adımlar

ABD’de şirketleşmek isteyen girişimcilerin atacağı adımlara da değinen Şirolu, ilk etapta şirketin türüne ve kurulacağı eyalete karar verilmesi gerektiğini, farklı eyalet ve şirket türlerinin farklı avantaj ve dezavantajları olduğunu belirtti. Şirolu, ABD vatandaşı olmayan veya ABD’de yaşamayan girişimcilerin vergi ve operasyon kolaylığı nedeniyle başta Delaware ve Wyoming olmak üzere, çeşitli eyaletleri tercih ettiğini söyledi.

Eyalet ve şirket türüne karar verilmeli

Yatırım almak isteyen bir teknoloji girişiminin doğrudan Delaware’i tercih ettiğini söyleyen Clemta Genel Operasyon Müdürü Şirolu, e-ticaret girişimcileri ve serbest çalışanların ilk tercihinin ise Wyoming olduğunu belirtti, “Zira eyalet düzeyinde masrafların azlığı ve kuruluş kolaylığı nedeniyle Wyoming e-ticaret söz konusu olunca bir adım öne çıkıyor” dedi.

Şirolu şirket türü içinse “ABD’de yaşamayan girişimcilerin kurabileceği iki şirket türü bulunuyor: LLC ve C-Corp. C-Corp yapısı çok daha kompleks olup Türkiye’de anonim şirket yapısına benzetilebilir. Bu şirket türü genellikle yatırımcı arayışında olan girişimler için uygundur. LLC ise kurması ve yönetmesi çok daha kolay ve masrafsız olan bir şirket türüdür. Küçük işletmeler, aile işletmeleri ve serbest çalışanlar için masrafların düşüklüğü nedeniyle sıklıkla tercih edilmektedir” ifadelerini kullandı.

Ortaklık ve yönetim yapısına karar verilmeli

Eyalet ve şirket türünün belirlenmesinin ardından girişimcinin şirket adına, şirketin ortaklık ve yönetim yapısına karar vermesi gerektiğini belirten Şirolu, “Sonrasında eyalet nezdinde kuruluş süreci başlatılıyor. Kuruluş süresi eyaletten eyalete değişiklik göstermekle birlikte Delaware’de ortalama 1 hafta, Wyoming’de ise bir gün içerisinde tamamlanıyor” diye konuştu.

Vergi numarası ve banka hesabı başvuru süreci

Şirolu sonrasındaki süreci şöyle anlattı:

“Onaylı kuruluş belgesinin ulaşması üzerine şirket adına vergi numarası (EIN) başvuru süreci başlatılıyor. EIN, IRS tarafından tahsis edilmekte ve IRS’in işlem süresi 2 haftayı bulabilmektedir. Vergi numarasının ulaşmasıyla birlikte, girişimciler artık şirket adına satış yapabilir ve fatura kesebilir hale geliyor.

Ödemelerin alınabilmesi adına bir sonraki aşama banka hesabı başvuru süreci oluyor. Bu süre de seçtiğiniz bankanın prosedürleri ve birlikte çalıştığınız hizmet sağlayıcının banka ile ilişkisine bağlı olarak 3-15 iş günü içerisinde tamamlanıyor. Böylece, girişim ödeme alabiliyor ve e-ticaret pazar yerlerinde işletme hesabı açabiliyor.

Hukuki evrakların hazırlanması

Birçok girişimcinin atladığı ancak belki de kuruluşun en önemli aşaması olan kuruluş sonrası hukuki evrakların hazırlanması da oldukça önemli. Esasında şirket kuruluş belgesinde sadece şirketi kuran kişinin adına yer veriliyor. Bununla birlikte, şirketin ortaklık ve yönetim yapısı ile iç tüzüğü kuruluş sonrasında hazırlanan hukuki evraklarla belirleniyor. Gelecekte tedarikçilerin, bankaların ve pazar yerlerinin şirket yapısını sorgulaması halinde bu belgelerin paylaşılması gerekiyor. Söz konusu belgelerin hazırlanması, ihtiyaçlar doğrultusunda revizyonu ve imzalanması ise şirket türüne bağlı olarak 1-15 iş gününü bulabiliyor.”

Şirolu, ABD’de şirket kuruluşu ve sonrasındaki süreçlerin ortalama 1-1,5 ay içerisinde tamamlandığını belirtti.

Vergi süreçleri nasıl işliyor?

ABD’deki vergilendirme süreçlerine dair bilgi veren Şirolu, vergilendirmenin beyana dayalı olduğunu, eyalet ve federal düzeyde ikiye ayrıldığını söyledi. Şirolu, Delaware ve Wyoming gibi girişimcilerin eyalet düzeyindeki yükümlülüklerini minimize eden eyaletlerin sıklıkla tercih edildiğini , eyalete genel bir bildirim yapılarak mevcut yönetim yapısının ve bazen şirket faaliyetlerinin paylaşılmasının yeterli olduğunu belirtti.

‘Federal vergilendirme Türkiye’deki vergilendirme rejimine benziyor’

Federal vergilendirmenin Türkiye’de uygulanan vergilendirme rejimine birçok noktada benzediğini değinen Clemta Genel Operasyon Müdürü
İlayda Şirolu, “Örneğin, C-Corp kurulması halinde bir yıl sonra gelirlerden işletmesel giderler düşülüyor ve kalan vergilendirilebilir matrah üzerinden yüzde 21 kurumlar vergisi ödeniyor. Yine sonrasında ortağa kâr payı dağıtımı yapılacağı zaman, kişisel gelir vergisi düzenlemelerinin incelenmesi gerekiyor. LLC ile devam edilmesi halinde ise vergilendirme rejiminin farklılaşıyor.”

“İlk olarak, IRS LLC’leri “disregarded entity” olarak kabul etmekte ve şirketin kazandığı paranın doğrudan ortağa aktarıldığını varsaymaktadır. Bu kapsamda, LLC’lerde doğrudan kişisel gelir vergisi gündeme gelebilmektedir. Her halükârda, çok ortaklı LLC’lerin işletme düzeyinde de vergi beyannamesini vermesi beklenmektedir. LLC olarak kurulan şirketlerin sonradan C-Corp gibi vergilendirilmeyi talep etmesinin de mümkün olduğunu belirtmiş olalım” dedi.

ABD dışında ikamet edenler için ikili anlaşmalar

Şirolu, “ABD dışında ikamet eden girişimcilerin kişisel gelir vergilerini nerede ve nasıl ödemesi gerektiği ise Amerika ile ilgili ülke arasında imzalanan çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmalarında düzenliyor. İlgili kişinin Amerika’daki faaliyetleri kapsamında vergiyi ödemesi gereken ülke değişebiliyor” dedi.

Vergilendirme yılda bir kez yapılıyor

Şirolu, Türkiye’den farklı olarak ABD’de vergilendirmenin yılda bir kez yapıldığını, ara dönemlerde ek bildirimler talep edilmediğini belirtti. Şirolu, “İlaveten, yıl boyunca herhangi bir muhasebeyle çalışma yükümlülüğü de bulunmamaktadır. Bununla birlikte, işlem sayısı çok olan veya muafiyetlerden yararlanmak isteyen girişimcilerin yıl boyu düzenli muhasebe hizmeti almasında fayda var. Aksi takdirde, vergi dönemi geldiğinde beyan hazırlıklarında zorluk yaşanabilmekte ve muhasebecilere yüksek meblağlar ödenebilmektedir” dedi.

Vergilendirme beyana dayalı ancak cezalar ağır

Şirolu, ABD’de beyanın esas olduğunu, “Ne kadar kazandığınızı söylerseniz o miktar üzerinden verginizi ödersiniz” sözleriyle anlattı,beyanın yanlış olduğunun anlaşılması durumunda ağır cezalarla karşılaşılacağı konusunda da uyardı.

Clemta 2 bin 200’den fazla e-ticaret girişimcisine yardımcı oldu

Clemta, girişimcilerin ABD’de şirket kurmasını ve yönetmesini kolaylaştıran kapsamlı bir hizmet platformu. Şirket bugüne kadar, 95 farklı ülkeden 2 bin 200’den fazla e-ticaret girişimcisi, teknoloji şirketi ve serbest çalışanla Amerika’da işletmelerini sorunsuz bir şekilde açmaları ve yürütmeleri için iş birliği yaptı.

Clemta danışanlarına ABD’de şirket kurulumu, şirket vergi numarası ve bireysel vergi numarası alınması, banka hesabı açılması, kuruluş sonrası gerekli hukuki evrakların hazırlanması ve iş adresi edinme konusunda destek oluyor. Ayrıca, yıl boyunca federal ve eyalet düzeyindeki vergi yükümlülüklerinin yerine getirilmesi ve aylık muhasebe süreçleriyle ilgileniyor. Marka tescili veya toptancılık belgesinin alınması gibi faaliyet konusu ve talebe bağlı birçok süreci uçtan uca yürütüyor. Böylece Clemta, ortalama 7 farklı hizmet sağlayıcıdan alınabilecek hizmetleri tek bir platformda, en hızlı şekilde ve en düşük maliyetle sunuyor.

‘200’ü aşkın iş ortaklığımız bulunuyor’

Clemta COO’su İlayda Şirolu, şirket için “Uluslararası pazarda ve ABD’de sektör liderleriyle 200’ü aşkın iş ortaklığımız bulunuyor. Bu kapsamda, Mercury ve Payoneer gibi finansal kuruluşlar ve büyük depolarla özel anlaşmalar yapıyor ve danışanlarımızın ticaretin her alanında birçok avantajdan yararlanmasını ve süreçlerini çok daha hızlı tamamlamasını temin ediyoruz” ifadelerini kullandı.

‘Beş dilde hizmet sunuyoruz’

İlayda Şirolu, Clemta’nın Türkçe ve İngilizce başta olmak üzere Arapça, Rusça ve İspanyolca hizmet sunduğunu belirterek “Hizmet sağlayıcıların en şeffaf biçimde değerlendirildiği Trustpilot sitesinde müşteri memnuniyetinde global düzeyde sektör liderliğini sürdürüyoruz” dedi.

‘Bütün süreçleri biz tamamlıyoruz’

Şirketin güçlü teknolojik altyapısına vurgu yapan Şirolu sözlerine, “Bütün süreçleri maksimum düzeyde otomatize ediyor ve böylece girişimcinin minimum masraf ile şirketi için ihtiyaç duyabileceği her türlü hizmeti almasını temin ediyoruz. Danışanlarımız ABD’deki ticari operasyonlarına yoğunlaşırken tüm evrak yükü ve süreçleri biz üstleniyor ve bilgisayar başından kalkmaları dahi gerekmeden bütün süreçleri tamamlıyoruz” ifadeleriyle son verdi.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

hepsiburada
Markalar

“2024, Hepsiburada için tavsiye yılı olacak”

Hepsiburada CEO’su Nilhan Onal Gökçetekin, Hepsiburada için 2024 yılının “tavsiye yılı” olacağını söyledi. Gökçetekin, “2024 yılında en önemli değişim online ödemelerde yaşanacak.” dedi.

yemeksepeti
Markalar

Yemeksepeti vaktinde teslimata odaklandı

Yemeksepeti, vaktinde teslimat deneyimini en iyi seçenek haline getirmeye odaklandı. Buna göre, Yemeksepeti Express hizmetleri genişletilerek, sipariş süreçleri geliştirilecek.