worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

Zara’nın E-Ticaret Stratejisi; Bin 200 Mağazasını Kapatma Kararı Aldı!

Inditex grup, e-ticaret stratejisi çerçevesinde 2018 yılında e-ticaret operasyonlarını tüm dünyaya yayma hedefi koydu.

İditex’in E-Ticaret Stratejisi

Inditex dijital dönüşümünü 2019 yılında Yakın Doğu’ya taşıdı. Cirosal bazda dünya lideri olan İspanyol moda dağıtım bölgedeki beş ülkede; Katar, Kuveyt, Bahreyn, Umman ve Ürdün’de Zara’nın e-ticaretini başlattı. Grup 2019 sezonunda Güney Afrika, Kolombiya, Filipinler ve Ukrayna dahil olmak üzere tüm dünyada dokuz pazarda daha online mağazasını açtı.

Grup, buna paralel olarak ilk dönem Zara’yı Fas, Mısır, Lübnan, İsrail, Sırbistan, Endonezya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan’da internete taşıdı. Ayrıca, Brezilya’da ve Zara.com’u açtı. Inditex, en alakalı pazarlarından biri olan Meksika’da Uterqüe’nin e-ticaretini başlattı. Grup, 2020 yılında fiziksel mağaza olsun ya da olmasın tüm ülkelerde e-ticaret omnichannel entegrasyon stratejisi geliştirdi. E-ticaet stratejisi çerçevesinde 2019 yılındaki e-ticaretin toplam cirodaki oranı yüzde 14’e yükseldi.

Zara’nın E-Ticaret Stratejisi

2019 yılında en büyük rakip H&M’nin e-ticaret satış hacmi Zara’nın iki katına ulaştı. Ancak H&M’ın performansının ana nedeni, fiyatlandırma stratejisiydi. İnternet üzerinden satılan ürünlerin yüzde %68’inin fiyatı 15 avronun altındayken, Zara’da internetten satılan ürünlerin yüzde 40’ı 15 ila 30 avro arasında satılıyordu. 2019 yılında bir Zara müşterisi ortalama 142 avro harcarken, bir H&M müşterisi 104 avro harcadı.

Zara'nın e-ticaret stratejisi - 2019 yılında en büyük rakip H&M’nin e-ticaret satış hacmi Zara’nın iki katına ulaştı.
H&M ile Zara e-ticaret satış (Kaynak: FoxIntelligence)

2019 yılı sonunda Zara, Massimo Dutti, Bershka ve Pull & Bear gibi markaları bir araya getiren Inditex için tarihi bir olay yaşandı. İspanyol perakende devi, şirket tarihinde ilk kez, açtığından daha fazla mağaza kapattı. Kuruluşundan bu yana tüm iddialarını fiziksel mağazalar açmaya yatıran bir şirket için başlangıçta olumsuz olan bu rakam, ikinci bir yaklaşım sundu. E-ticaret Inditex’in geleceği için stratejik hale geldi.

Inditex, 2022 yılına kadar şirket gelirlerinin yüzde 25’inin dijital platformlar üzerindeki satışlardan gelmesini istiyor. Inditex CEO’su Pablo Isla, “Şirket için online kanalların kullanılması ve işin geri kalanıyla tamamen entegre olması önemliydi.” dedi. Isla, “2020 yılının sonunda tüm Inditex markalarının küresel online mağazaları faaliyete geçecek.” diye ekledi. Bu dönemde Covid-19 pandemisi henüz dünyaya yayılmış değildi.

2022’ye kadar e-ticarete 3 milyar dolar yatırım yapılacak!

2019 yılı sonunda Inditex, dünya çapında 7 bin 469 satış noktasına sahipti. Bu mağazalar, şirketin tek reklamı olmanın yanı sıra lojistik bir üs gibiydi. Son müşteriye teslimatlar için de anahtar önemdeydi. Şirketin Başkanı ve kurucusu Amancio Ortega’nın zihninde fiziksel mağazalar, envanter birikimini önlemenin yanı sıra online satışlar için de çıkış noktaları olan dağıtım merkezleri işlevi görüyordu. Bu, Inditex’i lojistik düzeyde dünyanın en çevik şirketlerinden biri yaptı. Pablo Isla, “Satışlardaki büyüme ve stoktaki düşüş Inditex’in gücünü gösteriyor.” dedi.

Mayıs ayında Inditex’in toplam gelirleri yüzde 51 oranında azaldı. Inditex’i dünya çapındaki mağazalarının yüzde 90’ını kapatmaya zorlayan Covid-19’un neden olduğu karantina dönemini düşünürsek, rakam o kadar da kötü değil. Şirkete göre, elektronik satışlar 1Ç20 rakamlarını “kurtarmada” anahtar rol oynadı. Inditex’in e-ticaret satışları 1. çeyrekte yüzde 50 artarken, nisan ayında tam yüzde 95 artış gösterdi.

Yayınladığı bilançoyla birlikte Inditex yeni bir e-ticaret stratejisi güncellemesi duyurdu: 2022 yılına kadar e-ticaret için 3 milyar dolar yatırım ve bin 200 fiziksel mağazanın kapatılması kararı alındı! Bunların yanında, 64 bin metrekarelik online stüdyolar ve tam entegre RFID sistemi kurulması kararlaştırıldı.

Belirlenen üç temel e-ticaret stratejisi alanı; dijitalleşme, mağazalar ile online platformun entegrasyonu ve sürdürülebilirlik. Böylece mağazalar dijitalleşme sayesinde dünya çapında müşterilere ulaşabilecek. Online satışların geliştirilmesinde daha güçlü bir rol oynayacaklar. Bu nedenle, bu uzun vadeli stratejik hedeflere en iyi şekilde ulaşabilecek yüksek kaliteli mağazalara odaklanacaklar. Bu güncellemeyle birlikte Inditex bir kez daha geleceğin satış kanalı e-ticareti odağına alıyor. Çünkü maskelerin zorunlu kullanımı, fiziksel mağazalardaki kapasite sınırlaması ve zorunlu sosyal mesafe, yeni normalliğe akışı azaltabileceği gibi değişen satın alma alışkanlıkları e-ticaret stratejisi için basamak olabilir.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

eczane
Markalar

Amazon, ilk fiziksel eczanesini Milano’da açacak

Amazon, 2024 yılının ikinci çeyreğinde ilk eczanesini Milano’da açacak. Eczane, Milano’nun merkezinde yer alacak ve çok çeşitli güzellik ve kişisel bakım ürünleri sunacak. Ayrıca, Amazon’un