worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

WORLDEF Başkanı Ömer Nart, Brexit sürecinin e-ihracata olası etkilerini anlattı

WORLDEF Başkanı Ömer Nart, 3 Haziran 2020’de düzenlenecek forum öncesi Brexit ve İngiltere pazarının Türk e-ihracatçılar için seyrine dair değerlendirmelerde bulundu.

Sınır ötesi e-ticaret yapmak isteyen kurumların uluslararası pazarlarda var olmalarına ve rekabet etmelerine rehberlik etmek amacıyla kurulan uluslararası e-ihracat platformu WORLDEF, İngiltere Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle World E- Commerce Forum başlıklı bir etkinlik düzenliyor. Forum, 15 Nisan tarihinde planlanmıştı; ancak koronavirüs salgını sebebiyle alınan tedbirler çerçevesinde ertelendi.

WORLDEF Başkanı Ömer Nart, etkinlik öncesi Brexit’le ilgili gelişmelerin e-ticaret üzerindeki olası etkilerini değerlendirdi. Özellikle Birleşik Krallık’ın (BK) Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılması sürecine ve son aylarda dünyanın mücadele ettiği koronovirüsün etkilerine dikkat çeken Ömer Nart, Brexit geçiş döneminin ardından e-ihracat için yeni düzenlemeler yapılacağını ve İngiltere pazarının Türk e-ihracatçılar için önemli fırsatlar sunduğunu belirtti.

İngiltere, 31 Ocak 2020 tarihinde AB’den resmen ayrıldı. Ülkeler arası ticari ilişkilerde Avrupa Birliği (AB) normlarını uygulayan İngiltere’de Brexit sebebiyle bazı belirsizlikler ortaya çıktı. İngiltere’ye sınır ötesi e-ticaret veya e-ihracat yapan birçok şirket bu yeni sürecin satışlarını nasıl etkleyeceğini merak etmeye başladı. WORLDEF Başkanı, Brexit’in, İngiltere’ye sınır ötesi e-ticarete etkilerini değerlendirdi. Nart, WORLDEF’in İngiltere Ticaret Bakanlığı ile 3 Haziran 2020 tarihinde ortaklaşa düzenleyeceği World E-Commerce Forum’da Brexit ile birlikte koronovisürün ortaya çıkardığı yeni durumun da ele alınacağını söyledi.

“E-ihracat ürünlerinin standartları değişecek”

Ömer Nart, Brexit süreci sonrası Türkiye’den Birleşik Krallık’a e-ihracatta bazı teknik mevzuat ve gümrük düzenlemeleri yapılacağını hatırlatarak, İngiltere pazarına e-ihracat yoluyla arz edilecek ürünlerle ilgili standartların değişebileceğini ifade etti. Nart, şunları kaydetti; “Türkiye’den birçok firmanın İngiltereli firmalarla ticari ilişkileri var. Geleneksel ticaret dışında sınır ötesi e-ticaret yoluyla ticaretimiz artan bir ivme sergiliyor. Ancak Brexit, İngiltere’ye e-ihracat yapan ya da yapmak isteyen firmalar için yeni bir başlangıç olacak. Bu ülkeye AB standartlarında sınır ötesi e-ticaret yapılırken şimdi oyunun kuralları değişiyor. İngiltere’nin bu değişim sürecinde objektif ve yapıcı adımlar atacağına inanıyorum.”

“Brexit sonrası yeni ticari yapıya ayak uydurmak gerekiyor”

Ömer Nart, Brexit ve İngiltere pazarının Türk e-ihracatçılar için seyrine dair değerlendirmelerde bulundu.
Ömer Nart: Brexit geçiş dönemini çok iyi değerlendirmek ve yapılacak düzenlemelere göre yeni ticari yapıya ayak uydurmak gerekiyor.

Brexit geçiş döneminin kritik bir süreç olarak değerlendiren WORLDEF Başkanı, sözlerine şöyle devam etti: “Yeni süreçte gümrük ve lojistik uygulamalarında bazı düzenlemeler yapılacak. Bu geçiş dönemini çok iyi değerlendirmek ve yapılacak düzenlemelere göre yeni ticari yapıya ayak uydurmak gerekiyor. Geçiş döneminin bitmesine 10 aylık bir süre var. Yani 2021’de İngiltere’de yeni e-ihracat kuralları göreceğiz. İngiltere pazarında oyuncu olan her e-ihracat firmasının bunu öngörerek hareket etmesi önem arz ediyor”

WORDLEF Başkanı Nart, İngiltere pazarını hedefleyen e-ihracat firmalarına şu önerilerde bulundu; “İngiltere pazarını odağına alan firmaların, Brexit sonrası sınır ötesi e-ticaret operasyonlarında proaktif adımlar atması gerekecek. Bu sürece önceden hazırlanmak e-ihracat şirketlerinin dezavantajlarını azaltarak, rekabet avantajı sağlayacaktır. E-ihracat firmalarına tavsiyem; bu süreci iyi takip ederek, yeni sürece hızlıca adapte olmalarıdır. Özellikle lojistik ve gümrük süreçlerini göz önünde bulundurmak gerekiyor. Pazarlama kampanyaları da gözden geçirilmeli. Süreç sonrası yeni e-ihracat düzenlemelerine esnek ve hızlı bir şekilde adapte olabilen şirketler daha avantajlı olacaktır. Böylece İngiltere pazarında oyuncu olabileceklerdir.”

“World E-Commerce Forum’da Brexit ve koronovirüs de ele alınacak”

Ömer Nart, WORLDEF’in, İngiltere Ticaret Bakanlığı ile ortaklaşa İstanbul’da düzenleyeceği World E-Commerce Forum’un Brexit sonrası süreci yakından öğrenmek isteyen e-ihracat firmaları için büyük bir fırsat olduğunu söyledi. Yeni sürecin de ele alınacağı forumun ana temasının “İngiltere e-ticaret pazarı” olacağını kaydeden Ömer Nart, Çin’de ortaya çıkan koronavirüs sonrası Türkiye’nin İngiltere için güçlü ve güvenilir bir tedarikçi konumuna geldiğini belirtti.

WORLDEF Başkanı, e-ihracat firmalarının İstanbul’daki forumda koronavirüsün ortaya çıkardığı yeni ticari durum da dahil olmak üzere İngiltere pazarı ile ilgili birçok konuyu İngiltere’den gelecek e-ticaret uzmanlarından dinleme ve işbirlikleri yapma fırsatı bulacaklarını vurguladı. Nart, WORLDEF olarak özellikle Brexit sonrası süreci yakından takip ettiklerini ve İngiltere Ticaret Bakanlığı ile irtibat halinde olduklarını da sözlerine ekledi.

İngiltere ve E-Ticaret

İngiltere, e-ticarette Avrupa’da mutlak bir liderdir. Avrupa’nın en büyük e-ticaret pazarı olan İngiltere’de online tüketicilerin sayısı, diğer AB ülkelerine kıyasla oldukça fazla. 2019 yılında internet kullanıcılarının yüzde 90’dan fazlası çevrimiçi alışveriş yaptı (Statista).

Brexit Nedir?

Birleşik Krallık’ın, 23 Haziran 2016 tarihinde yapılan referandum sonrası AB’den ayrılma isteği 29 Mart 2017 tarihinde kesinleşti ve Brexit süreci başladı. Müzakereler, 14 Kasım 2018 tarihinde tamamlandı ve 31 Ocak 2020 tarihinde süreç başladı. 31 Aralık 2020 tarihine kadar geçiş dönemi olacak. Ocak 2021 tarihine kadar BK, ticari açıdan AB üyesi bir ülke gibi muamele görecek. Bu süre içinde Türkiye için Gümrük Birliği ortağı konumunu devam edecek.

Yorumlar

One Response

  1. Worldef E-ihracatı Türkiye ‘ye en iyi şekilde anlatmakta ve gelişimine katkı sağlamaktadır, Geleceğin yöününü belirlemekte önemli rol model görevini üstlenmekte.Başarılılarını ,çalışmalarını yakından takip etmekteyiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

hepsiburada
Markalar

“2024, Hepsiburada için tavsiye yılı olacak”

Hepsiburada CEO’su Nilhan Onal Gökçetekin, Hepsiburada için 2024 yılının “tavsiye yılı” olacağını söyledi. Gökçetekin, “2024 yılında en önemli değişim online ödemelerde yaşanacak.” dedi.

yemeksepeti
Markalar

Yemeksepeti vaktinde teslimata odaklandı

Yemeksepeti, vaktinde teslimat deneyimini en iyi seçenek haline getirmeye odaklandı. Buna göre, Yemeksepeti Express hizmetleri genişletilerek, sipariş süreçleri geliştirilecek.