worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

Ürdün’de E-Ticaret ve E-İhracat Fırsatları

Ürdün’de E-Ticaret ve E-İhracat

Ürdün’de e-ticaret ve e-ihracat yapmak isteyenlerin bazı hususlara dikkat etmesi gerekiyor. Ürdün’e e-ihracat yapmak için her ülkenin karşılıklı olrak istediği bazı belgeler talep edilir. Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi (ETGB), fatura, yurt dışı kargo belgeleri, A.TR dolaşım belgesi talep edilen en önemli belgelerdir. Hızlı kargo taşımacılığı ile gönderi başına bedeli 22 avro olan ithal ürünlerden vergi alınmıyor. İhracatta ise vergi muafiyeti uygulanmıyor. Ürdün’de gönderilen ürünlerde 150 avroya kadar vergi muafiyeti uygulanıyor.

Ürdün’de e-ticaret, yüksek hızlı geniş bant sayesinde hızla büyüyor.
Kaynak: Statista

Nisan 2020’de, Ürdün’de operatör faturalandırmasıyla ödeme yapan kullanıcı başına ortalama gelir 4,8 ABD doları olarak gerçekleşti. Operatör faturalandırması, Ürdün’de özellikle mobil oyunlar ve oyun içi içerik gibi içerikler olmak üzere mobil üzerinden dijital satın alma işlemleri için ödeme yapmak için popüler bir yöntemdir.

Ürdün’de E-Ticaretin Önündeki Engeller

Ürdün’de e-ticaret, bölgedeki en gelişmiş ticaretlerden biri olarak kabul ediliyor. Ürdün’de 2017 yılında toplam e-ticaret satışları yaklaşık 700 milyon dolar olarak öngörüldü. Hükümetin e-ticaret stratejisi sebebiyle pazarın önünde bazı ana engeller bulunuyor. E-ticareti destekleyen ve tüketicileri koruyan mevzuat eksikliği,  e-ticaret şirketleri için uygulanabilir bir elektronik ödeme sisteminin eksikliği, lisanslarda ve vergilerde keyfi değişiklikler e-ticaretin handikapları olarak görülüyor.

Ülke nüfusunun yüzde 70’inin banka hesabı bulunmuyor. Tüm bunlar göz önüne alındığında, teslimatta nakit ödeme tüketiciler arasında en popüler ödeme yöntemi olarak dikkat çekiyor. Bununla birlikte, yerel web sitelerinden online alışverişlerde teslimatta nakit ödeme ideal bir seçenek olsa da sınır ötesi e-ticaret ya da e-ihracat söz konusu olduğunda ödeme yöntemi önemli bir engel olarak görülüyor.

Ürdün’de Popüler Online Pazaryerleri

Ülkedeki en popüler pazaryerleri; Opensooq, Amazon, eBay ve Aliexpress olarak sıralanıyor.

Opensooq.com
  • Opensooq

Libya pazarı için 2008 yılında kurulan Opensooq.com, ayda 1,5 milyar sayfa görüntülemesi elde ediyor. Evden arabaya, modadan elektroniğe kadar birçok kategoride ürün satılan ünlü pazaryeri, Ürdün’deki en popüler pazaryeri olarak göze çarpıyor.

  • Amazon

Amazon’da her kategoride satış yapılabiliyor. Fiyatların güncel olması ve indirim kampanyaları Ürdün’de e-ticaret için bu pazaryerini avantajlı hale getiriyor. Müşteri odaklı ve güvenilir müşteri deneyimi sunan Amazon, Ürdün’de en popüler pazaryerleri arasında bulunuyor.

  • eBay

eBay, açık artırma ve tüketiciden tüketiciye satışlar ile ünlü bir pazaryeri. Çevrimiçi satıcılar için iyi bir satış kanalı olarak Ürdün’de de popüler. Ürün yelpazesi ile Ürdün pazarında online tüketicilerinin ilgi odağı olmaya devam ediyor.

  • AliExpress

AliExpress, Çin merkezli bir B2B e-ticaret perakende devidir. Teknik olarak ana şirketi Alibaba veya Amerikalı pazaryeri Amazon veya gibi diğer önde gelen pazaryerleri ile aynı sistemle çalışıyor. Perakende şirketi, dünya çapında çeşitli tedarikçilerin ürünlerini sergiliyor. Alibaba’nın dünyadaki en iyi mavi çip markaları arasında üst sıralarda yer alıyor. AliExpress’te, ucuz fiyatlı ürünler ve esnek teslimat seçenekleri Ürdün’de e-ticaret müşterilerinin ilgisini çekiyor.

Ürdün’de Ödeme Yöntemleri

Ürdün’de e-ticaret için en popüler ödeme yöntemlerini sıralamak için önemli bir bilginin verilmesi gerekiyor. Ürdün nüfusunun yüzde 70’inin banka hesabı bulunmuyor. Bu yüzden de en popüler ödeme yöntemi kapıda ödeme olarak göze çarpıyor. Diğer ödeme yöntemleri; kredi kartı, banka kartı, PayPal ve çek olarak sıralanıyor.

Amazon’da Visa ve MasterCard; Opensooq’da Visa ve MasterCard, SMS üzerinden veya Knet sistemi; eBay’da ise PayPal veya Visa ve MasterCard kullanılıyor. AliExpress’teki ödeme seçenekleri de değişiyor. AliExpress’te; kredi kartı, banka kartı, ön ödemeli kartlar, PayPal ve banka transferi gibi yollarla ödeme kabul edilebiliyor.

Ürdün’de Gümrük Vergisi

Ürdün’de gümrük vergisi, 50 Ürdün dinarından (JOD) az ve 500 JOD’dan çok olmamak kaydı ile yüzde 20’dir. Her gümrük beyannamesi için 50 dinar, her ihracat gümrük beyannamesi için 30 dinar, kişilerin kişisel eşya gümrük beyannamesi için de 7 dinar ödemek gerekiyor. Ayrıca, 2018 itibariyle Ürdün, Türkiye’den gelen mallara yüzde 30 oranında gümrük vergisi uyguluyor.

Ürdün Gümrük İdaresi, Ağustos 2019 tarihinde kişisel sınır ötesi e-ticaret giyim ve ayakkabı, çocuk oyuncakları ve yiyecek satın alımları için yeni kurallar ve özel hizmet ücretler getirdi. Daha önce, kişisel kullanım için uluslararası e-ticaret web sitelerinden online olarak satın alınan ürünler gümrük ücretlerinden muaftı.

Amazon (Global) ve diğer web sitelerinin çoğu Ürdün’e gönderilmiyor; ancak bu satın alımları online platformlar aracılığıyla kolaylaştıran birçok üçüncü taraf paket yönlendirme hizmeti var. Bu online platformlar, kullanıcılara Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık veya ürünlerin satın alındığı her yerde sipariş verirken kullanabilecekleri sanal bir adres sağlıyor. Ürünler bu adrese teslim edildikten sonra Ürdün’deki müşterinin kapısına kadar iletiliyor.

Ürdün’de değeri 50 JOD (70 ABD doları) kapsamında olan tüm gönderiler, 5 JOD (7 ABD doları) gümrük hizmeti ücretine tabi oldu. Müşterilerin bu satın alma işlemlerini beyan etmesi gerekiyor. Ürdün Gümrük İdaresinin yalnızca Arapça platformunda müşterinin gönderiyi beyan etmemesi durumunda, gümrük hizmeti ücreti olarak ödemesi gereken tutarın üç katı, yani 15 JOD (21 USD) tahsil ediliyor.

Ürdün’de Fulfillment

Türkiye’den Ürdün’e DHL, FedEx ve UPS gibi firmalar ile gönderiler ulaştırılabiliyor. Fakat bu durum ilk başta mantıklı bir seçim olsa da ilerleyen dönemlerde pahalı bir seçenektir. Çünkü iade alınması durumunda maliyet olarak zararına çalışmış olursunuz. Bu yüzden de fulfillment çözümü daha avantajlı ve daha makul bir seçenek olarak dikkat çekiyor. Ürdün’de sadece Amazon’un fulfillment hizmeti bulunuyor. Bu ülkeye yapılacak olan ihracatlarda Ürdün merkezli bir fulfillment servisi ile anlaşarak maliyetten, zamandan ve işgücünden tasarruf edilebilir.

Ürdün Hakkında Bazı Veriler

Kaynak: Datareportal
  • Ocak 2020’de Ürdün’de internet kullanıcılarının sayısı 6,78 milyonda ulaştı. İnternet penetrasyonu Ocak 2020’de yüzde 67 olarak gerçekleşti.
  • Ürdün internet kullanıcılarının sayısı 2020’de, bir önceki yıla göre 79 bin artış kaydetti.
  • Ürdün’de Nisan 2020’de sosyal medya kullanıcılarının sayısı 5,70 milyon kişi oldu. Sosyal medya kullanıcı sayısında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 7.4 artış oldu.
  • Ürdün’de sosyal medya penetrasyonu Ocak 2020’de yüzde 56 olarak gerçekleşti.
  • Ocak 2020’de Ürdün’de 8,23 milyon mobil bağlantı vardı. Bu rakamla mobil bağlantı sayısı toplam nüfusun yüzde 81’ine ulaştı.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

ticari mesaj
Haberler

İstenmeyen ticari mesajlara 398 milyon lira ceza

Ticaret Bakanlığı, istenmeyen ticari mesajlara 398 milyon lira ceza kesti. Bakanlığa 2015-2023 yılları arasında 866 bin şikayet yapıldı. Ticaret Bakanlığı 2023 Yılı Faaliyet Raporundan derlemeye