worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

Türkiye’de e-ticaret yapanların oranı yüzde 36,5 oldu

“Hanehalkı Bilişim Teknolojileri (BT) Kullanım Araştırması 2020“ araştırmasına göre Türkiye’de e-ticaret verileri

TÜİK tarafından “Hanehalkı Bilişim Teknolojileri (BT) Kullanım Araştırması 2020“ adlı bir araştırma yayınlandı. Araştırmanın verilerine göre Türkiye’de e-ticaret ve internet kullanım oranlarında 2 ila 4 puanlık artışlar gözlendi.

Türkiye’de e-ticaret yapanların oranın yüzde 2,4 oranında arttı

Araştırmaya göre, internet üzerinden ürün siparişi verme ya da ürün satın alma oranların geçen yıla göre yüzde 2,4 oranında artış oldu. 2019 Nisan ila 2020 Mart dönemlerini kapsayan on iki aylık verilere göre, internet üzerinden kişisel kullanım amacıyla mal veya hizmet siparişi veren ya da satın alan 16-74 yaş grubundaki bireylerin oranı yüzde 36,5 oldu. Bu oran, 2019 yılının aynı döneminde yüzde 34,1 olarak gerçekleşmişti.

Tüketiciler internetten en fazla giyim, ayakkabı ve aksesuar aldı

Türkiye’de e-ticaret yapanların oranı yüzde 36,5 oldu.
Türkiye’de e-ticaret yapan yani internet üzerinden mal veya hizmet siparişi veren ya da satın alan bireylerin yüzde 60,9’u giyim, ayakkabı ve aksesuar satın aldı. (Kaynak: TÜİK)

“Hanehalkı Bilişim Teknolojileri (BT) Kullanım Araştırması 2020“ araştırmasına göre Türkiye’de e-ticaret verileri şöyle;

  • E-ticaret yapan erkeklerin oranı yüzde 40,2 olurken, internet üzerinden mal veya hizmet siparişi verme ya da satın alma oranı kadınlarda yüzde 32,7 olarak gözlendi. 2019 yılının aynı döneminde bu oran erkeklerde yüzde 38,3, kadınlarda yüzde 29,9 olarak gerçekleşmişti.
  • Türkiye’de e-ticaret yapan yani internet üzerinden mal veya hizmet siparişi veren ya da satın alan bireylerin yüzde 60,9’u giyim, ayakkabı ve aksesuar satın aldı.
  • E-ticaret alışverişlerde yüzde 26,1 oranında basılı kitap, dergi, gazete satın alındı.
  • E-ticaret yapanların yüzde 22,5’i online yemek siparişi verdi ya da catering hizmetleri aldı.
  • Online tüketicilerin yüzde 21,1’i kozmetik, güzellik ve sağlık ürünleri satın aldı.
  • E-ticaret aracılığı ile temizlik ürünleri ve kişisel bakım malzemeleri satın alanların oranı yüzde 17,6 oldu
  • Online alışveriş ile mobilya, ev aksesuarları, bahçe malzemeleri satın alanların oranı yüzde 17,0 oldu.

E-ticaret yapan kadınların yüzde 68,5’u giyim, ayakkabı ve aksesuar satın aldı

Türkiye’de e-ticaret aracılığı ile en fazla sipariş verilen ya da satın alınan ürün gruplarında erkeklerin yüzde 54,2’i oranında giyim, ayakkabı ve aksesuar satıl aldı. Erkeklerde online yemek siparişi verme ya da catering hizmetleri alma oranı yüzde 24,1 olarak gerçekleşti. E-ticaret yapan erkeklerin yüzde 22,5’i basılı kitap, dergi, gazete satın aldı.

E-ticaret yapan kadınların ise %68,5’i giyim, ayakkabı ve aksesuar satıl alırken, kozmetik, güzellik ve sağlık ürünleri yüzde 31,5, basılı kitap, dergi, gazete yüzde 30,2 olarak gerçekleşti.

Türkiye’de internet kullananların oranı yüzde 79 oldu

2020 yılında Türkiye’de internet kullanım oranı da 16-74 yaş grubundaki bireylerde yüzde 79 oldu. (Kaynak: TÜİK)

Hanehalkı Bilişim Teknolojileri (BT) Kullanım Araştırması’nda Türkiye’de e-ticaret verileri dışında internet kullanım oranları da yer aldı. 2020 yılında Türkiye’de internet kullanım oranı da 16-74 yaş grubundaki bireylerde yüzde 79 olarak gözlendi. Bu oran, 2019 yılının aynı döneminde yüzde 75,3 olmuştu. Araştırmadaki verilere göre, cinsiyete göre internet kullanımında erkekler yüzde 84,7 oran ile başı çekti. Kadınlarda internet kullanım oranı yüzde 73,3 olarak gerçekleşti.

Araştırmaya göre, evden internete erişim imkanı yüzde 90,7’ye ulaştı. Bu oran 2019 yılında yüzde 88,3 olmuştu. Geniş bant ile internete erişim sağlayan hanelerin oranı da yüzde 89,9 oldu. Buna göre hanelerin yüzde 50,8’i sabit geniş bant bağlantı (ADSL, kablolu İnternet, fiber vb.) ile internete erişim sağladı. İnternet kullanıcılarının yüzde 86,9’u da mobil geniş bant bağlantı ile internete erişim sağladı. 2019 yılında geniş bant internet erişim imkanına sahip hanelerin oranı yüzde 87,9 olmuştu.

E-devlet kullananların oranı yüzde 51,5’e yükseldi

TÜİK’in internet kullanım araştırmasına göre, kişisel amaçla kamu kurum ya da kuruluşları ile iletişime geçmek veya kamu hizmetlerinden yararlanmak interneti kullanan bireylerin, 16-74 yaş grubu bireyler içerisindeki oranı yüzde 51,5 oldu. Bu oran önceki yılın aynı döneminde yüzde 51,2 olmuştu. E-devlet hizmetlerini kullanım amaçları arasında ilk sırada, yüzde 48,7 ile kamu kuruluşlarına ait web sitelerinden bilgi edinme yer aldı.

WORLDEF ile e-ticarete adım atın! Uygulamalı E-Ticaret Yönetimi Eğitimi ile e-ticaret girişiminizi gerçeğe dönüştürün!

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

allegro
Markalar

Allegro, Slovakya pazarına açıldı

Polonya merkezli online pazaryeri Allegro, Slovakya’da özel bir web sitesiyle hizmete girdi. Şirket, geçen yıl Çek Cumhuriyeti pazarına da açılmıştı.

yemeksepeti
Markalar

Yemeksepeti’ne rekabet soruşturması

Rekabet Kurumu bünyesindeki Rekabet Kurulu Yemek Sepeti Elektronik İletişim Perakende Gıda A.Ş’ye soruşturma açılmasını kararlaştırdı.