worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

Suistimal ve İadeden Korunmanın 5 Sırrı

Dolandırıcılık ve ters ibraz gibi riskleri azaltmak adına sınır ötesi e-ticaret yaparken müşterileri tanımlayacak etkili çözümler üretmek ve bunları hayata geçirmek gerekiyor.

İadeden korunma için önleyici yöntemler geliştirmek gerekiyor.

Giriş ya da şifre detayları saldırıya uğrayabiliyor veya kredi kartları klonlanabiliyor; bu yüzden de hem müşterilerin güvenliğine zarar geliyor hem de site açısından gelir kaybı ve prestij kaybı yaşanıyor. Bu tip dolandırıcılık ve ters ibraz gibi riskleri azaltmak adına sınırötesi e-ticaret yaparken müşterileri tanımlayacak etkili çözümler üretmek ve bunları hayata geçirmek gerekiyor. Bu önlemler iadeden korunma için mantıklı bir adım olacaktır.

Suistimal ve İadeden Korunmanın 5 Sırrı

E-ihracat faaliyetleri yürütürken dolandırıcılık ve geri ödeme gibi riskleri en aza indirmek ve iadeden korunma adına alabileceğiniz bazı ciddi önlemler bulunuyor.

1. Yüksek Güvenliğe Sahip Ödeme Yöntemleri Sunmak

Müşterileri tutmak için en önemli adımlardan bir tanesi ödeme oluyor. Bu yüzden ödeme yöntemi olarak da müşterilere en güvenli deneyimleri sunmak gerekiyor. Dolayısıyla güvenilir bankalarla, güvenilir altyapı sistemleri ve ödeme platformlarıyla çalışarak bunları web sitenize entegre etmeniz dolandırıcılık ve iade gibi can sıkıcı durumlardan uzak durmanıza yardımcı oluyor.

2. Müşterilerin Kimliğini Doğrulamak

Müşterilerinizin gerçek kişiler olup olmadığını belirlemek de önemli yöntemlerden bir tanesi oluyor. Bu yüzden de fatura kısmında ihtiyaç duyulacak bilgilerin tamamını talep edebiliyor olmanız oldukça önemli. Tam isim-soy isim, gönderim adresi, fatura adresi, telefon numarası ve e-posta adresi gibi önemli bilgileri mutlaka almanız gerekiyor. Böylece karşılaşılabilecek herhangi bir sorunda müşteri ile iletişime geçmek kolaylaşıyor. Bunun yanı sıra bazı markalar müşterilerinin kimliklerini onaylayabilmek için T.C. kimlik numarası benzeri ulusal vergi numarası gibi numaraları da talep edebiliyorlar. Hatta müşterilerin kimliğini doğrulamak için geliştirilmiş olan yazılım ve platformlar da bulunuyor. Bu yöntemleri uygulayarak web sitenizi ve müşterilerinizin alışverişlerini bir miktar daha güvenlik altına alabilirsiniz.

3. Sahterkalık ya da Şüpheli Ödemeleri Zamanında Tespit Edip Müdahale Etmek

Satışlarınızın artması ne kadar güzel bir durum olsa da bu artışın da belirli bir standart içerisinde olması ve açıklanabilir olması gerekiyor. Bu yüzden olağan dışı trafikler ya da satışlar şüpheli ödeme kapsamına girebiliyor. Eğer doğal sürecin dışında gelişen bu tip bir durum ile karşılaşırsanız çok fazla dikkatli olmak gerekiyor. Dolayısıyla ziyaretçileri, müşterileri, ödemeleri ve satın alınan ürünleri düzenli olarak kontrol etmenin önemi büyük oluyor. Sorunu henüz gelişim aşamasındayken tespit ederseniz çözüm için de daha erken davranabilirsiniz.

4. Web Sitesinde “Güvenli” Sembolünü Bulundurmak

Güvenli olarak işaretlenmiş olan web siteleri ziyaretçilerin o siteden alışveriş yapmak konusunda güvenini artırıyor. Çünkü bu işaretleri alabilmek için bazı standartları ve güvenlik prosedürlerini yerine getirmek gerekiyor. Özellikle Avrupa E-Ticaret Güvencesi’ne sahip olmak, E-Ticaret Avrupa Davranış Kuralları’na uygun bir şekilde çalışıldığını gösteriyor. Bu yüzden e-ihracat yaptığınız ülkenin sunduğu bu prosedüre de uygunluk sağlayarak sitenizde güvenlik işareti oluşturabilirsiniz.

5. Müşterilerin Hukuki Metinleri ve Sözleşmeleri Kabul Ettiğinden Emin Olmak

Her satın alma işlemi kusursuz bir şekilde gerçekleşmiyor. Bu yüzden gerektiğinden size yardımcı olabilecek bazı açık koşulların sitenizde bulunması önemli oluyor. İade politikası konusunda ayrıntılı bilginin bulunması ve satın alma sırasında bütün bu hukuki prosedürleri müşterinin kabul etmesi gerekiyor. Dolayısıyla ödeme adımında sitenizin yazılım ve tasarımını bunu kabul etmesini gerektirecek şekilde düzenleyebilirsiniz. Bütün hukuki metinler ve ihtilaf durumunda yapılabileceklerle ilgili detaylar için e-ihracat konusunda uzman olan bir avukattan yardım alabilirsiniz.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

ticari mesaj
Haberler

İstenmeyen ticari mesajlara 398 milyon lira ceza

Ticaret Bakanlığı, istenmeyen ticari mesajlara 398 milyon lira ceza kesti. Bakanlığa 2015-2023 yılları arasında 866 bin şikayet yapıldı. Ticaret Bakanlığı 2023 Yılı Faaliyet Raporundan derlemeye