worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

Sınırötesi Satışları Artırmanın 8 Yolu

Sınır ötesi ticari faaliyetlerin hangi araç ve yöntemler üzerinden sürdürüldüğü ise değişen zaman ve ilerleyen teknolojiye paralel bir biçimde şekilleniyor.

Sınırötesi satışlar, ticaretin tarihi kadar eski bir kavram olma özelliği taşıyor.

İnternetin günlük yaşamın her alanına girmesiyle birlikte ortaya çıkan online kanallar, ülkeler arası ticaret kavramına da yeni açılımlar getiriyor. İnternetin ticari bir araç olarak kullanımının keşfiyle beraber sınırötesi e-ticaret ve online satış kavramları ticari kurumların ve bireylerin hayatına hızlı bir biçimde giriş yaptı. Özellikle son yıllarda hissedilir oranlarda yoğunlaşan sınırötesi e-ticaret, satış oranlarını kayda değer miktarda arttırmayı mümkün kılıyor ve ticareti sınırlardan, coğrafyalardan ve hatta zamandan bağımsız bir faaliyet haline getirmeyi başarıyor. Online kanallar aracılığıyla gerçekleştirilen e-ihracat hiç olmadığı kadar pratik ve kazançlı bir ticaret biçimi olarak karşımıza çıkıyor.

E-ticaretin geleceği için çok önemli bir yere sahip olan online pazarlara açılmayı planlayan, uluslararası piyasalarda ticari operasyonlar yürütmek ve bu yolla sınır ötesi satışlarını arttırmak isteyen girişimcilerin dikkat edip hayata geçirebileceği çok sayıda öneri bulunuyor. İşte, sınırötesi satışlar için 8 önemli yolu:

1- İşe Giriş Maliyetlerini Doğru Hesaplayın

Sınırötesi satışlar için harekete geçmeden önce atacağınız her bir adımın enerji ve finansal maliyetini iyi hesap etmelisiniz. Zira yurt dışında geçerli olan koşullar, imkan ve maliyetler açısından ülke sınırları içinde sunulan e-ticaret faaliyetleriyle farklılık gösterebilir. Detaylı ve titiz araştırmalar neticesinde aksiyon alarak sınırötesi e-ticaret faaliyetlerine daha etkili, sağlam ve kazançlı bir giriş yapabilirsiniz.

2- Pazar Araştırmasına Yatırım Yapın

Ticari anlamda herhangi bir sınırötesi satışların finansal açıdan anlamlı ve kazançlı olup olmayacağını anlamanın birinci adımı elinizdeki ürünün diğer ülkelerdeki insanların ilgisini çekip çekmeyeceğini belirlemekten geçiyor. Bunun için ilgili ürünün yurt dışı pazarlarındaki değerini ve ürün için ortaya çıkabilecek talebi iyi analiz etmeniz gerekiyor. Bu konuda çok sayıda online ve güvenilir bilgiye erişebilirsiniz. Arama motorlarını kullanarak, ilgili anahtar kelimeler üzerinden e-ticaret araştırmalarına ve trending topic’lere ulaşabilirsiniz. Söz konusu araştırmaların tümünü ister coğrafi bölgeler üzerinden isterseniz de tek tek ülkeleri baz alarak gerçekleştirebilirsiniz.

3- Müşterinin Dilini Kullanın

Farklı ülkelerdeki insanlar genellikle yabancı dilde hizmet veren alışveriş sitelerinde kendilerini rahat hissetmiyorlar. Dolayısıyla potansiyel müşterilere kendi dillerinde hitap edebilmek ve hizmet sağlamak sınırötesi e-ticaret başarısını yakalamak için önem arz ediyor. Bunun için, bilhassa ürünlerini web sitesi üzerinden pazarlayan girişimcilerin farklı dillerde online mağazalar hazırlayarak bunları aktif hale getirmeleri satışları artırmak adına önemli bir yöntem olarak beliriyor.

4- Ödeme Yöntemlerini Çeşitlendirin

2014 yılında yapılan bir araştırmaya göre alternatif ödeme seçenekleri, sınırötesi satışlarını artıran önemli bir kriter olarak kendini gösteriyor. Müşteriye bu anlamda seçim özgürlüğü tanıdığınızda onun dolandırılma endişesini azaltmış ve yapmak üzere olduğu sınırlar arası alışveriş konusunda rahatlamasını sağlamış oluyorsunuz. Ayrıca e-ticaret sitelerinde satışa sunulan ürünlerin fiyatlarının yerel para birimleri kullanılarak gösterilmesi de önem arz ediyor. Bu yöntem müşterinin aklındaki endişelerin giderilmesine yardımcı olurken markaya duyduğu güveni de arttırıyor.

5- Nakliye Firmalarıyla İş Birliği Yapın

E-ticaret konusunda yapılan araştırmalar nakliye seçiminin önemine vurgu yapıyor. Teslimat ve kargo takip maliyetlerini rekabetçi seviyelerde tutarak ve alternatif kargo olanakları yaratarak müşterinin ürünü satın almaktan vazgeçme oranlarını ciddi manada düşürebilirsiniz.

6- Pazarlama Masraflarını Düşürmek İçin Sosyal Medyadan Faydalanın

Günümüzde marka yapılandırma ve reklam faaliyetlerinin büyük bir kısmı sosyal medya aracılığıyla gerçekleştiriliyor. Facebook, Twitter ve Instagram gibi küresel platformlar sınır ötesinde milyonlarca müşteriye kolaylıkla ulaşabilmeyi mümkün hale getiriyor. E-ticaret faaliyetlerinizde başarıyı yakalamak için sosyal medyayı etkin bir reklam ve pazarlama aracı olarak kullanmanız hayati önem taşıyor. Bu anlamda geniş kitlelere hitap eden blog yazarları ile “influencer” unvanı kazanmış kişileri kullanabilir, bu yolla ürünlerinize duyulan ilgiyi ve güveni arttırabilirsiniz.

7- Sınırötesi Satışlar İçin Uygun Finansman Desteğine Erişin

Sınırötesi satışlar hayli kazançlı ve avantajlı olsa da bu yolda adım atmaya başlamadan önce ihtiyaç duyduğunuz finansman desteğine sahip olduğunuzdan emin olmalısınız. Bu anlamda örneğin bir banka kuruluşuyla iş birliği yapabilir, nakit akışını daha etkili biçimde yönetebilir ve aynı zamanda uluslararası ödeme çözümleri konusunda da destek alabilirsiniz.

8- Fraud Riskini Etkili Önlemlerle Bertaraf Edin

Sadece e-ihracat alanında değil hemen hemen tüm sektörler için fraud yani dolandırıcılık önemli bir sorun olarak ortaya çıkıyor. E-ihracat söz konusu olduğunda daha farklı dinamikler üzerinden kendini belli eden fraud riskine karşı etkili bir önlem planıyla hareket etmeniz gerekiyor. Bu anlamda güvenilir ve profesyonel bir ödeme hizmeti sağlayıcısı ile çalışmak en önemli adımı teşkil ediyor.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

hepsiburada
Markalar

“2024, Hepsiburada için tavsiye yılı olacak”

Hepsiburada CEO’su Nilhan Onal Gökçetekin, Hepsiburada için 2024 yılının “tavsiye yılı” olacağını söyledi. Gökçetekin, “2024 yılında en önemli değişim online ödemelerde yaşanacak.” dedi.