worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

Sınırötesi Ödeme Yöntemleri

Global çapta e-ticaret operasyonu gerçekleştirmek için bazı önemli detayları eksiksiz şekilde yerine getirmek ve doğru bir sistem oturtmak gerekiyor.

Sınırötesi ödeme yöntemlerini sağlam ve güvenilir bir strateji içerisine oturtmak gerekiyor.

Ödeme Konusunda Sınırları Ortadan Kaldırın

Mevcut iş potansiyelinizi sınırötesi pazarlara doğru genişletmeyi düşünüyorsanız bunun üzerine fazlasıyla eğilmeyi gerektiren bir süreç olduğundan da emin olmalısınız. Fakat eğer doğru sistemi oturtursanız sınırötesi e-ticaret operasyonlarıyla müthiş avantajlar sağlamanız da oldukça kolay hale geliyor.

Öncelikli olarak sınırötesi ödeme yöntemlerini doğru şekilde belirlemeniz gerekiyor. Bu noktada müşterilerinizin tercihleri, bankaların uyumluluğu ve ödeme süreçlerinde yaşanabilecek aksaklıkları finansal anlamda sekteye uğramadan geçiştirebilme potansiyelinizi ortaya koymak da çok önemli bir rol oynuyor.

İlk olarak e-ihracat pazarında finansal işlemleri yürütmeyle ilgili olarak esnek olmalısınız. Kendinizi herhangi bir standart işlem ile sınırlandırmamalısınız. Çünkü başarılı bir satış potansiyeli sağlamak için müşterilerinizin ağırlıklı olarak tercih ettiği ödeme yöntemlerine uyum sağlamanız gerekiyor. Eğer müşterilerinize alışkın oldukları ödeme yöntemlerini teklif ederseniz yeni pazarlara avantajlı olarak giriş yaparsınız.

Girdiğiniz yeni bir pazara uyum sağlama sürecinde aynı zamanda tedbiri de elden bırakmamalısınız. Ürün sattığınız ülke ile ilgili farklı harç ve sahtekarlık risklerini çok iyi bir şekilde araştırmalısınız. Sınırötesi ödeme çalışmalarınızda ödemelerinizin hepsinin başarıyla gerçekleşmesi için büyüme stratejinizin tüm adımlarına dahil edilen güvenli bir ödeme stratejinizin de olması gerekiyor.

Sınırötesi E-Ticarette Yerelleşmeye Özen Gösterin

Girdiğiniz yeni bir pazarda yeteri kadar yerel görünemiyorsanız müşterilerinizi memnun etmeniz de bir o kadar zor oluyor. Yapılan araştırmalar, satıcının başarılı bir çalışma yürütebilmesinde yerelleşmesinin büyük bir öneminin olduğunu ortaya koyuyor.

Eğer sınırötesi e-ticaret faaliyetlerinizde markanızda sadık olan müşteriler kazanmak istiyorsanız müşterilerinizin o bölgeye özel kültürel farklılıklarına duyarlı ve saygılı olmalısınız. Gireceğiniz birden fazla yeni pazar bulunuyorsa bu pazarların her birindeki popüler olan sınırötesi ödeme yöntemlerini belirlemeli ve bunlara uygun ödeme yöntemi altyapısını müşterilerinize sunmalısınız. Bu sayede müşterilerinizin gözünde sağlamayı amaçladığınız güveni oluşturabilir ve satışlarınızı başarılı bir şekilde artırabilirsiniz.

Genel olarak internetten yapılan satışların %25 gibi büyük bir oranı sınırötesi ödeme aşamasında müşterinin vazgeçmesiyle sonlanıyor. Bu duruma etki eden faktörler arasında rahatsız edici tasarımlar ve dikkati başka yöne çeviren reklamlar olsa da genellikle en büyük sebeplerin başında müşterilerin yabancı olduğu ödeme yöntemleri geliyor. Bu durum mevcut pazarda bir noktaya kadar absorbe edilebiliyor olsa da yabancı pazarlar için çok büyük bir risk faktörü yaratıyor.

Bu durumu yaşamamak adına yapmanız gerekenler şöyle sıralayabiliriz:

  • Sitenizi e-ihracat yapacağınız pazarın ana dilinde tasarlanmalısınız.
  • Mutlaka yerelde popüler olan sınırötesi ödeme yöntemlerine yer vermelisiniz.
  • Sitenizdeki ödeme sayfasının müşterilerin sıkça kullandığı sitelerdeki ödeme sayfalarının tasarımına benzer olmasına dikkat etmelisiniz.
  • Rakip siteleri detaylı bir şekilde araştırıp aralarındaki benzerlikleri kendinize örnek olarak almalısınız.
  • Ödeme sayfanızı kafa karıştırıcı görsellerden uzak olarak mümkün olduğunda basit şekilde tasarlamalısınız.

Ödeme Yöntemleri Konusunu Aceleye Getirmeyin; Akılcı Davranmaya Çalışın

Ödeme yöntemi belirleneceği zaman mutlaka global çapta kullanılan sınırötesi ödeme yöntemleri ile ilgili detaylı bir çalışma yapılması gerekiyor. Çünkü dünya çapında popüler olarak kullanılan e-cüzdan, online banka havalesi, kredi kartı ve mobil ödeme gibi çok çeşitli ödeme yöntemleri bulunuyor.

Sınırötesi ödeme hizmet sağlayıcısının satıcı ve müşteri arasında para aktarımı sürecini yürütecek bir üçüncü taraf olduğunu unutmamalısınız. Bu noktada üçüncü taraf hizmet sağlayıcıların yereldeki tüm yönetmeliklere hakim olması ve pratik bir şekilde finansal işlemleri yürütmesi önemli oluyor. Bu yeterliliklere sahip bir üçüncü taraf hizmet sağlayıcı ile anlaştığınızda operasyonunuz için güvenli bir tercih yapmış oluyorsunuz. Örneğin stripe ya da benzeri bir ödeme hizmet sağlayıcısı ile anlaşırken o bölgede ne denli deneyimli olduğunu ve kimlerle çalıştığını bilmeniz de sağlıklı karar verme konusunda size büyük bir fayda sağlıyor.

İnternet ve dijital dünya yalnızca büyük markalar için değil küçük ve orta ölçekli işletmeler için de global çapta ticari fırsatlara gebe hale geliyor. Bu fırsatı değerlendirme amacı taşırken fırsatın aynı zamanda riskler ve karmaşık süreçlerle de dolu olduğunu unutmamalısınız. Bu süreçte size danışmanlık ve rehberlik edecek yetkin bir kurumla operasyonunuzu yürütmek olası karmaşıklıkları ortadan kaldırıp finansal işlemlerinizi sorunsuz bir şekilde gerçekleştirmenize yardımcı oluyor. Doğru ve güvenli bir ödeme stratejisi oluşturarak girdiğiniz yeni pazarda sizi gerçekten müthiş fırsatlar bekliyor hale gelecek.

Sınırötesi Ödeme Yöntemleri Konusunda Unutmamanız Gerekenler

Ödeme sistemleri, dünya çapındaki en hızlı büyüyen ve en yenilikçi çözümlerin geliştirildiği endüstrilerden bir tanesi. Bu yüzden sınırötesi ödeme yöntemleri konusunda ihtiyaç duymayacağınızı düşündüğünüz yeni sistemler hakkında da mutlaka detaylı bilgi sahibi olmanız gerekiyor. Bu alışkanlığı edinmek tüketici alışkanlıklarının değişmesi halinde hızlı aksiyon almanıza yardımcı olacaktır. Mevcut ödeme yöntemlerinizle ya da sizin ezberinizdeki sistemlerle global pazarda başarıya ulaşmanız maalesef ki pek mümkün görünmüyor. Günümüzde sınırötesi e-ticaret faaliyetleri gerçekleştirme hamlesinde bulunup da bu konuda başarısız olan markaların pek çoğunun küresel tüketici tercihlerini anlama konusunda eksiklik taşıdığı rahatça gözlemlenebiliyor.

Örneğin sınırötesi e-ticarette ödeme yöntemleri hakkında yeterli bilgi ve araştırmaya sahip olmamanız halinde girdiğiniz pazarda PayPal ödeme yöntemini sunmanız ve bu pazardaki müşterilerin PayPal kullanma eğilimi olmaması; sizi direkt olarak başarısızlığa sürükleyebiliyor. Ayrıca, sınırötesi ödeme yöntemi denildiğinde nakit ödeme ve standart kart dışındaki çok daha gelişmiş ve pratik olan sistemlerden bahsedildiğini; aynı zamanda belki bulunduğunuz pazarda değil ama global pazarlarda insanların bu yeni sistemlere hızla entegre olduğunu da aklınızdan çıkarmamalısınız. Bir coğrafyayı ve tüketici alışkanlıklarını anlamak için öncelikle mevcuttaki bilgi ve deneyiminizi hafızanızdan silmeniz gerekebiliyor.

E-İhracat Ödeme Yöntemleri

Bugün dünya çapındaki satıcıların büyük bir kısmı halen daha sınırötesi e-ticaret hamlesine kalkışabilmiş değil. Bu durum, uluslararası çapta büyüme korkusu ve küresel bölgelere girme konusundaki deneyimsizlik ile bilgisizlikten kaynaklanıyor. Ancak akılcı düşünüp doğru işbirlikleri yapan satıcılar henüz rakipleri harekete dahi geçememişken pazarda kendilerine oldukça sağlam bir yer edinmeye başlıyorlar. Bunun en önemli ve en büyük örneklerinden bir tanesini de elbette Çin ve Çin’deki satıcılar oluşturuyor.

Uzun yıllardır alışkın olduğunuz Visa ve MasterCard gibi sistemlerin küresel e-ticaret ödeme yöntemleri arasında yalnızca %25’lik bir alanı kapsadığını ve bu oranın bölgesel olarak incelemeler yapıldığında çok daha küçük rakamlara düştüğünü unutmamalısınız. Örneğin; Çin’de Visa ve MasterCard’ın ödeme payı sadece %3 olarak görünüyor. E-ihracat ödeme yöntemleri arasında daha yenilikçi ve hızlı çözümler sunan yöntemler hızla yaygınlaşmaya başlıyor. Eğer kendinize ve yenilikçi ödeme sistemlerine güvenemezseniz gelişen dünyada pek çok fırsatı kaçırabilirsiniz.

Ödeme yöntemlerinin bölgeden bölgeye göre büyük bir değişiklik gösterdiği artık pek çok kişi tarafından biliniyor. Örnek vermek gerekirse Çin ve ABD’nin aksine Almanya’da online ödeme yöntemi olarak yaygın şekilde banka havalesi yöntemi tercih ediliyor. Oysa ABD’de yapılan ödeme işlemlerinin yarısından fazlası kredi kartları ile gerçekleşiyor.

Bu temel farklara göre mutlaka gireceğiniz pazarın dinamiklerine ayak uyduracağınız bir sistem kurmalısınız. Global pazarda başarıyı yakalamanız dışarıdan karmaşık ve zor gibi görünüyor olsa da doğru hamleler ve eksiksiz bir strateji oluşturarak siz de pastadan kendinize düşen payı kolayca alabilirsiniz.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

ticari mesaj
Haberler

İstenmeyen ticari mesajlara 398 milyon lira ceza

Ticaret Bakanlığı, istenmeyen ticari mesajlara 398 milyon lira ceza kesti. Bakanlığa 2015-2023 yılları arasında 866 bin şikayet yapıldı. Ticaret Bakanlığı 2023 Yılı Faaliyet Raporundan derlemeye