worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

Sınırötesi E-Ticarette Kripto Paranın Önemi ve Faydaları Nelerdir?

Kripto para birimleri, dünyayı giderek sarıyor. Kripto ekosisteminin e-ihracat sektörünü etkilememesi düşünülemez!

Sınır ötesi e-ticarette kripto para kullanımının önemi nedir?

Hiç şüphe yok ki kripto paranın önemi giderek artıyor. Kripto paraların e-ihracat sistemlerine entegrasyonu ekosistemi çok daha yüksek noktalara taşıyacaktır. Küresel anlamda gelişmiş ülkelerde giderek yaygınlaşması ile birlikte sanal para birimleri, üçüncü dünya ülkelerinde bile e-ticareti önemli noktalara getirecek gibi görünüyor. Ancak ülkelerin halen e-ticarette kripto para birimleri ile ilgili birçok çekincesi var: En büyük problem güvenlik! Her şeye rağmen yurtdışına ürün satmak isteyen e-ihracat firmaları için ümit vaat eden potansiyeli olduğu yadsınamaz!

E-Ticarette Kripto Para Ekosistemi Sarıyor

Kripto para birimleri, finans dünyasında giderek yer ediyor. Kurumlar dışında bireysel yatırımcılar nezdinde de revaçta olan kripto paraların halkın teveccühünü kazandığı bir dönem yaşıyoruz.

Bitcoin başta olmak üzere pazar büyüklüğü bakımından ilk sıralarda yer alan kripto para birimlerinin online alışverişlerde kullanımı giderek artıyor. Dünyada kripto para kullananların sayısının 5.5 milyona yaklaştığı tahmin ediliyor. Hem dünyada hem de Türkiye’de kripto para ile ödeme kabul eden çok sayıda firma var. Kripto para ile ödeme alma dev perakende şirketlerinin yanında küçük ve orta büyüklükteki işletmeleri de heyecanlandırıyor.

Dünyanın en popüler sosyal medya devi Facebook da, Libra ile kripto dünyasına adım attı. Libra’nın temelleri atıldı; Haziran 2020’de piyasaya sürüleceği duyuruldu.  Libra, “döviz varlıkları sepeti” ile de desteklenecek. Özel sektördeki kökenlerinden dolayı merkez bankalarının tepkisini çeken Facebook’un kriptosunu MasterCard, Visa, PayPal ve eBay gibi dev şirketlerin de yer aldığı yaklaşık 100 firma destek verecek.

Ayrıca, Facebook ile birlikte Starbucks ve Amazon gibi dev firmalar da, kripto paralarla birlikte blockchain teknolojisine de ilgi duyuyor. Yani kripto paralar artık lüks değil bir ihtiyaç haline geliyor. E-ticarette kripto para ile ödeme alma, e-ticaret ve eihracat siteleri için oldukça cazip seçenekler sunuyor.

Kripto Para İle Ödeme Kabul Eden Firmalar

Dünyanın popüler alışveriş siteleri, e-ticarette kripto para ile ödeme alıyor. Bu firmalardan bazıları şunlar;

  • Microsoft
  • CheapAir
  • Shopify
  • Bloomberg
  • Expedia
  • Intuit,
  • Digitec Galaxus
  • Rakuten
  • Save The Children
  • Famsa
  • WordPress
  • Reddit,
  • Seoclerks
  • Europac
  • Dell
  • Tesla

E-Ticarette Bankaların Alternatifi Nedir?

E-ticaret endüstrisi yıllar içinde muazzam bir büyüme kaydetti. Önümüzdeki günlerde de büyümeye devam edecek. 2017 yılında perakende e-ticaretin piyasa değeri 2,3 trilyon ABD doları oldu. Bu rakamın değerinin 2021 yılında 4,88 trilyon ABD dolarına ulaşması bekleniyor. E-ticaret, ürünlere erişim kolaylığı sağladığı için daha fazla müşteri potansiyeli barındırıyor.

Sınırötesi e-ticaret, ülkeler arası ticaret için önemli bir noktaya doğru ilerliyor. Ancak sektörün geleneksel finansal sisteminin kırılgan altyapısının büyük zorluklarla da karşı karşıya kaldığı inkar edilmemelidir. Müşteriler, çevrimiçi alışverişlerinde ödeme yapmak için kredi kartları veya banka kartlarını kullanırlar. Bankalar, dijital olarak para işlemlerini kolaylaştırmak için aracılık yaparlar.

Bu aşamada bazı sorular gündeme geliyor:

  • Aracı kurumlar vasıtası ile e-ticaret işlemleri ne kadar güvenlidir?
  • Yapılan her işlem için gizli masraflar ödemeye mecbur musunuz?
  • Banka hesabınızdaki paranız veya kredi kartı bilgileri çalınırsa ne olur?
  • Parasal işlemlerde tam güvenlik ve şeffaflığı garanti edecek bir çözüm bulunamaz mı?
  • E-ticarette kripto para birimleri bu ekosisteme ne gibi katkılar sağlayabilir?

E-İhracatta Kripto Para Biriminin Faydaları

Her şey 10 yıl önce Bitcoin’in doğuşu ile başladı. Bugün dünya genelinde çok sayıda işletme ve yatırımcı milyonlarca kripto paraya sahip. Sanal para birimleri geleneksel ekonomik çarklara adım adım yaklaşıyor. Sanal paralar, e-ticaret sektörü için birçok fayda potansiyeli barındırıyor. E-ticarette kripto para biriminin kullanımı arttıkça merkezi olmayan bir çevrimiçi pazar ortaya çıkarıyor.

Sınırötesi e-ticarette kripto para birimlerinin faydaları şunlardır;

  1. Hızlı işlem: Kripto para işlemleri, geleneksel finansal sistemlere oranla çok daha hızlı işlem gerçekleştirilmesini sağlar. Saniyedeki kripto işlemlerinin sayısı, ağ bağlantısının hızına bağlı olarak artıyor. Bu hızdan memnun kalmayacak herhangi bir e-ihracat müşterisi yoktur!
  2. İşlem ücretleri: Bir kredi kartı ile e-ticaret ödemesi yapıldığında kullanılan bankanın yapısına göre bazı işlem ücretleri uygulanır. E-ticarette kripto para birimleri, ağ geçidi kullanarak çevrimiçi alışveriş yapılmasına imkan verir. Bu sebeple işlem ücreti veya herhangi bir ek ücret ödenmesi gerekmez. Kripto para birimi, aracıların elimine edilerek ödeme yapılmasını sağlar.
  3. Push işlemleri: Sanal para birimi, taraflar arası bazda kullanılır. Bu sebeple alıcı ve satıcı birbirleriyle doğrudan iletişime geçer. E-ticarette kripto para push işlemleri, e-ihracat hattı boyunca hiçbir yerde bilgi depolamadan işlem yapılmasını sağlar. Müşteriler alımlarını dijital yollarla yaptıklarında veri ihlali ihtimali yoktur.
  4. Ödül programları: E-ticarette müşteri memnuniyeti çok önemlidir. E-ticaret veya e-ihracat platformları, kripto para ödemelerini tercih eden müşterilere özel ödüller sunar. Ödüller, genellikle bir sonraki e-alışveriş için kullanabilecekleri puan veya jeton (token) şeklinde olur. Bu ödül sistemi, özel ödüller sunmayan geleneksel kartlı ödeme sistemine göre müşteriler için cazip bir yöntemdir. Ayrıca, bu şekilde ödül sistemi olan e-ihracat sitesine müşterilerin tekrar tekrar gelmesini sağlar. Müşterilerin e-alışveriş için tekrar dönüşü, e-ticaret endüstrisine daha fazla nakit akışı anlamına gelir. Bu da uzun vadede toplam piyasa değerini artırır.
  5. Marka prestiji: Kripto para ile e-alışverişler, e-ticaret alanında daha fazla müşteri anlamına geliyor. E-ihracat yatırımcıları için de sınırötesi müşteri portföyünü geliştirmek demek. Kripto para ile alışverişin avantajları, zamanla müşterilerin daha fazla markayı tercih etmesini sağlar. Daha fazla müşteri daha fazla iş doğurur. İşletmelerin böylesine sağlıklı bir şekilde genişlemesi, işletmeye özel bir marka statüsü ve prestiji kazandırır.
  6. Ücretsiz reklam: Kripto para birimleri firmaları, e-ihracat firmaları için ücretsiz reklamlar sağlayabiliyor.

E-İhracatta Kripto Para Birimlerinin Dezavantajları

E-ihracatta kripto para birimi kabul etmek, çevrimiçi işinizi büyütmede büyük bir adım olabilir. Son birkaç yıldır birçok tüketici, e-ticarette geleneksel ödeme yöntemleri yerine Bitcoin, Ethereum ve Litecoin gibi kripto para birimleri için işlem yapıyor. E-ihracat firmaları, kripto para ekosisteminde da fazla kâr etme şansı yakalayabilir.

Bunun yanında bazı dezavantajları da vardır;

  • Kripto para birimlerinin en büyük eksilerden biri fiyat oynaklığıdır. Bu, şirketlere ve müşterilere zarar verebilir.
  • Seçtiğiniz kripto para birimine bağlı olarak bu sisteme hazırlanmak e-ihracat açısından güçlük çıkarabilir. Doğrudan ödeme almak için kendi kripto cüzdanınızı oluşturabilirsiniz. Bu en zor seçenektir; ancak en iyi marjları sağlar.
  • Tüketicilerin alışageldikleri ödeme seçeneklerinden vazgeçerek kripto para birimi seçeneğini tercih etmesi veya buna karar vermeleri kolay olamayacaktır.
  • Her ülkenin özel kripto para yasası vardır. Bazı ülkeler kripto para kullanımına izin vermiyor. İzin verenlerin de katı kuralları bulunuyor. E-ihracat yapan firmalar, bu anlamda şartları karşılamakta zorlanabilir.
  • Kripto para birimlerinin e-alışveriş ödemelerinde kullanılabilmesi için e-ihracata uygun e-ticaret altyapısı bulunması gerekir. Bu da e-ihracat için ek yatırım gerektirebilir.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

amazon
Markalar

Amazon’a Polonya’da 7,8 milyon dolar para cezası

Polonya’da tüketici gözlemcisi UOKiK, Amazon’un Polonya’da müşterilerini, ürünün stok durumu ve teslimat tarihleri konusunda yanıltması sebebiyle 7,8 milyon dolar (31 milyon zloti) para cezasına çarptırdı.

gümrük vergisi
Haberler

Dijital ürünlerin ticaretine gümrük vergisi geliyor!

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Genel Direktörü Ngozi Okonjo-Iweala, online film ve yazılım gibi dijital ürünlerin ticaretine gümrük vergisi getirileceğini belirterek, yeni düzenleme için tarih verdi.