worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

Sınırötesi E-Ticaret Stratejisi Nasıl Olmalıdır?

Sınırötesi e-ticaret, yurt içi e-ticarete oranla daha hızlı büyümektedir ve çok daha kârlıdır.

Sınırötesi satışlar için doğru bir sınırötesi e-ticaret stratejisi oluşturmak gerekir.

Sınırötesi E-Ticaret Stratejisi için İlk Adım

Pazarı anlamak ve fırsatları belirlemek doğru bir büyüme stratejisi oluşturmak için ilk ve en önemli hamle olur. Pazara baktığınızda geçtiğimiz yıl e-ticaret satışının dünya çapındaki tüm perakende satışlara oranının %7’den fazla olduğunu görebilirsiniz. Bu rakam, sizi müthiş bir büyüme fırsatının beklediğinin habercisi. Çünkü e-ticaret gelişiyor ve bunu uluslararası bir arenaya taşımak için en uygun dönemdesiniz.

Dünya çapında ödeme konusundaki genel eğilimin de nakit paradan elektronik ödeme yöntemlerine geçtiğini gözlemleyebilirsiniz. Kuzey Amerika, Avrupa ve Güney Kore gibi bölgelerde nakit para kullanımı büyük oranda azaldı. Bu ve benzeri veriler göz önünde bulundurulduğunda sınırötesi e-ticaretin yurt içi e-ticarete oranla daha hızlı büyüdüğü ve çok daha kârlı olduğu bilgisine ulaşılabilinir. Elbette pazardaki fırsatları tespit etmek sorunun çözümünü bulmak anlamına gelmez. Çünkü sınırötesi e-ticaret stratejisi için e-ihracatın kendi içerisinde yönetmelikler ve ödeme yöntemleri gibi karmaşık yapıları bulunur.

Önceliğiniz Tüketicinin Güvenini Kazanmak Olsun

Her tüketici işlem tamamlanmadan önce parasının daima güvende olduğundan emin olmak ister. Güvenin azalması, alışverişin bir anda sonlanması anlamına gelir. Bu yüzden öncelikle yerel pazarda yaygın olarak kullanılan ve güvenilir olan ödeme yöntemlerini tüketiciye sunmaktır. Böylece müşteriler kendilerini güvende hissederler ve dönüşüm oranları artar. Ayrıca unutmamanız gereken en önemli noktalardan bir tanesi de daima tüketici deneyimini geliştirmeye odaklanmanız gerektiğidir. Teknoloji geliştikçe tüketiciler, daha hızlı ve daha kolay işlemlere alıştıkları için sizden hep daha iyisini beklerler. Bunu sunamamanız halinde sizden kolayca vazgeçebilirler. Vazgeçilmez olmak istiyorsanız tüketici deneyimini geliştirmeye yönelik trendlere uygun atılımlar yapmalısınız.

Ödeme yöntemi seçerken yerel ödeme kültürü ve tercihleri de büyük rol oynar. Örneğin ABD’de ağırlıklı olarak kredi kartı, banka kartı ve PayPal kullanılırken Rusya’da ise Qiwi, Yandex ve WebMoney eWallet’leri yoğun şekilde tercih edilir. Bu kullanıcı alışkanlıkları Çin’den Brezilya’ya kadar pek çok coğrafyada değişiklik gösterir. Bu nedenle başarılı bir büyüme için pazara girmeden önce o pazardaki tüketici dinamiklerini en iyi şekilde anlamak gerekir. Elbette girecekleri pazardaki yasal gereklilikler de oldukça önemlidir. Operasyonları ve maliyetleri optimize ederken tüketici açısından güvenli görünmek için bütün sorumlulukları da yerine getirdiğinizden emin olmanız gerekir.

Sosyal E-Ticaretin Geleceğini Okuyun

E-ticaret ve e-ihracat için gelecekte öngörülen model, çok kanallı bir yapıya sahiptir. Bu da entegre ve kesintisiz bir tüketici deneyimi anlamına gelir. Müşterilerin markalarla temas kurduğu noktalarda tercih ve davranışlarını başarılı bir şekilde çözümlemek onlara çok daha iyi teklifler sunmak için doğru bir yöntem olur. Özellikle Y jenerasyonunun dijital dünyayı domine eden tüketiciler haline gelmesi, işin sosyal boyutta da gelişim göstermesine olanak tanıdı. Çünkü insanların fikirlerini belirtme, isteklerini ortaya koyma, beğenilerini ya da sorunlarını gösterme, yorumlarını paylaşma ihtiyaçlarından e-ticaret de etkilenmeye başladı. Bu nedenle online ortamlarda yapılan sosyalleşme odaklı etkileşimler markalar için büyük bir öneme sahip. Elbette en büyük öneme sahip olan veri, olumlu yorumlar ve sorunsuz müşteri deneyimleri.

Bu gelişim; yakın gelecekte daha gelişmiş bir kullanıcı deneyimi için çok kanallı çözümlerin ortaya çıkmasına ve sosyal ticarete kadar uzanan bir değişime yol açacak. Şu anda da sosyal medyada denemeleri yapılan “satın alma düğmeleri” ve ödeme yapılabilen chatbot’lar insanları sosyal ortamları içindeyken satın almaya teşvik etme amacında.

E-İhracat Stratejisi ve Eylem Planı Hazırlarken Unutulmaması Gerekenler

  • Sınırötesi e-ticaret stratejisi için müşterilerinizin güven duymasını sağlamak adına ilgili pazarda yoğun olarak kullanılan ödeme yöntemlerine yönelmek gerekir.
  • Sınır ötesi satışlarda yerel düzenleyici gereksinimlerini belirlemek önemlidir.
  • Tüketici beklentilerini karşılayan yerel trendler takip edilmelidir.
  • Bölgeler arasındaki müşteri alışkanlıklarını ve deneyimlerini iyi gözlemlemek gerekir.
  • Sosyal e-ticaretin geleceğini iyi okumak ve buna uygun doğru hamleler yapmak önemlidir.
  • Başarılı bir sınırötesi e-ticaret hamlesinin iyi ürün ve hizmet sunmanın çok ötesinde olduğunu kavramak gerekir.

Neden E-İhracat?

İnsanlar son yıllarda yerel pazarda bulamadıkları ürünler için sınır ötesi pazarlara yönelerek satın alma işlemi gerçekleştirmeye başladı. Hatırı sayılır bir orana sahip olan bu satın alma eylemi gelecek yıllarda payını daha çok arttıracak. Bu noktada satıcılar için sınırötesi e-ticaret önemli olduğu kadar çeşitli riskleri de var. Doğru hamlelerde bulunmak ve geleceği çok parlak olan bu fırsatı değerlendirmek için e-ihracatçıların danışmanlarla çalışmasının önemi de bir hayli büyük. Böylece nakliye, teslimat, vergi sistemi, vergi yönetimi, ürün yönetimi ve olası risklere karşı hazırlıklı olmak mümkün.

Sınırötesi e-ticaret yapanların ya da e-ihracatçıların küresel çapta genişlemeleri; ürünleri yönetmek ve organizasyonu doğru şekilde yürütmek için bir handikap gibi görünse de bu karmaşık yapıyı en başından doğru şekilde kurarak iyi çalışan bir sistemi aksaklık yaşamadan yürütebilirsiniz. Özellikle sınırötesi e-ticaret yapmak isteyen satıcılar için karlılık ve büyüme açısından global pazarda bulunan büyük fırsat, karmaşık sistemler konusunda korkuya kapılmak yerine sistemi kavrayıp buna göre sağlam adımlar atmayı gerektirir. Böylece satıcılar, iç pazarda yakalayamadıkları ivmeye doğru pazarlarda ve doğru hedef kitleyle kolayca ulaşabilirler.

Global çapta pek çok insanın online olduğu, dijital erişime açık olduğu ve beklentilerinden çok daha fazlasına ulaşabildiği bir ortam; tüketiciler kadar satıcılar için de önemli. İnternet kullanımının artmasının yanı sıra mobil kullanımın da son yıllarda yükselişe geçmesiyle online olarak ürün satın alma davranışı da çok kolay ve doğal bir hale geldi. Bu durum da tüketiciler kadar satıcıların da doğru anda doğru yerde olmasını gerektirir oldu. Bunlara ek olarak sosyal medyanın gelecek vadeden yapısı da gün içinde sürekli tüketimi desteklerken yerel pazara girmek isteyen sınırötesi e-ticaret markaları için avantajlara sahip.

E-İhracat Yaparken Tüketicinin Satın Alma Kararı Vermesinin Önündeki Engelleri Kaldırın

Sınırötesi e-ticaret yapan yeni bir markadan alışveriş yapmak, tüketiciler için bazen zorlayıcı olabilir. Bu durumda e-ihracat stratejisi ve eylem planı yaparken satın alma davranışında bulunmayı engelleyici ihtimalleri belirlemeli ve ona göre hamlelerde bulunmalısınız. Örneğin; fiyatlandırma konusunda yerele göre hareket etmelisiniz. Tüketiciler daima kendi para birimlerinde ürün fiyatları görmek isterler.

Bunun yanı sıra vergi ve harçlar konusunda tüketiciye doğru bilgi vermek ve ödemeleri gereken tutarı açık şekilde belirtmek tüketicinin sizden alışveriş yapmasına yardımcı olur. Mutlaka girdiğiniz pazarın dinamiklerine uygun ödeme yöntemlerini tüketicilere güvenli şekilde sunmalısınız. Bu sizin o bölgeye yabancı bir girişimci olduğunuzu değil o bölgenin dinamiklerinin farkında olan global bir marka olduğunuz hissini yaratır. Ayrıca e-ihracat yaparken en çok önemsemeniz gereken konulardan bir tanesi de nakliye, teslimat ve iadelerdir.

Uluslararası nakliye bir pahalı bir yöntem olsa da müşterilerinizin sizden ücretsiz teslimat ya da ucuz teslimat beklediğini unutmamalısınız. Aynı şekilde yerel markalarda olduğu gibi sizden de hızlı teslimat bekleyecektir. Eğer bunları sağlayamazsanız pazarda şansınız düşük olabilir. Bu nedenle uluslararası bir lojistik plan tasarlamak oldukça önemlidir. Tüketicinin güvenini sağlamak konusunda atacağınız her hamlede onlarla aynı dili konuşmanız gerektiğini de göz ardı etmemelisiniz. Tüketiciyi anladığınızı gösterir, kendinizi eksiksiz bir e-ihracat stratejisi ve eylem planı ile hazırlar ve ürününü en doğru şekilde sunarsanız sınır ötesinde sizi oldukça güzel bir fırsat bekliyor olacak.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

ticari mesaj
Haberler

İstenmeyen ticari mesajlara 398 milyon lira ceza

Ticaret Bakanlığı, istenmeyen ticari mesajlara 398 milyon lira ceza kesti. Bakanlığa 2015-2023 yılları arasında 866 bin şikayet yapıldı. Ticaret Bakanlığı 2023 Yılı Faaliyet Raporundan derlemeye