worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

Sesli Alışveriş ve Online Alışverişte Sesli Yönlendirmenin Önemi

Teknolojideki gelişmeler online alışveriş trendlerini de değiştiriyor. Sesli alışveriş, e-ticaret ekosisteminde giderek yaygınlaşıyor. Günümüzde internet alışverişi yapmak artık çok daha kolay.

Akıllı Asistanlar Dünyaya Yayılıyor

Akıllı cep telefonu kullanıcıları akıllı asistan kavramıyla Siri aracılığı ile tanıştı. Ne var ki uzun bir süre birçok kişi Siri’yi kullanamadı. Voice asistant sistemi kullananlar için ise hayat daha da kolaylaştı. Artık 7’den 70’e herkesi barındıran teknoloji dünyası, sesli alışveriş sistemleri ile kullanıcıların hayatını daha da kolaylaştırıyor. Yakın tahrili bir araştırmaya göre, 2022 yılına kadar Amerika’daki hanelerin yüzde 55’inde, İngiltere’deki hanelerin yüzde 48’inde akıllı asistan kullanılacak.

Bu alanda Alexa, Google Home, Microsoft Cortana gibi akıllı asistanlar kıyasıya rekabet ediyor. Bu ekosistemin aktörleri, sesli alışveriş uygulamalarındaki güven problemlerini sona erdirmeye çalışıyor. Güven problemi konusunda en büyük handikap, akıllı asistanların en iyi fiyat seçimi yapıp yapmaması konusunda yaşanıyor. Markalar bu hususta daha temkinli davranıyor. E-ticaret ve e-ihracat sitelerindeki tüm hizmetlerin sesli arama ile de sunulabilmesi müşteri memnuniyeti açısından önem arz ediyor. Sesli alışveriş sistemleri entegrasyonları bu çerçevede kurgulanıyor.

Sesli Arama İçin Çalışmalar Devam Ediyor

Sesli arama sorguları popülaritesi artan konular arasında yer alıyor. Arama motorlarına sesli arama sistemlerinin getirilmesi yeterli değil. Akıllı cihazlarda bulunan asistanların da sesli arama sistemlerine ve sesli alışveriş olanaklarına entegre edilmesi gerekiyor. Google üzerinden yapılan sorgularda sesli aramalar günden güne artış gösteriyor. Önümüzdeki yıllarda tüketicilerin internet alışverişlerini ekran başında tuşlamayla değil sesli sistemlerle yapmayı tercih etmeleri bekleniyor.

Rekabetin doruklarda yaşandığı küresel dünyada fiziksel mekanlarda alışveriş için zaman ayırmak yerine kullanıcıların yürüyüş veya koşu yaparken, araba kullanırken, spor salonunda antrenman yaparken akıllı asistanlar sayesinde sesli alışveriş yapmasına olanak tanınıyor. Online alışverişte sesli arama imkanı verilmesi tüketicilerin hayatını kolaylaştırıyor. Böylece e-ticaret ve e-ihracat satışlarında artış öngörülüyor. Zira sesli alışveriş olanağı sayesinde tüketiciler ihtiyaçlarını karşılamak için ekstra zaman ayırmayacak ve böylelikle alışveriş oranlarının yükselecek.

Sesli Arama Servislerinin Çalışma Yöntemleri

Akıllı cihaz kullanıcıları, voice asistant hizmetleri üzerinden sesli arama servislerine ulaşarak sorgulama yapıyor. Bir diğer alternatif de arama motorlarına komut verilmesi. Böylece arama motorlarına yazı yazma zorunluluğu ortadan kalkıyor. Tıpkı WhatsApp üzerinden mesaj yazmadan mikrofonu kullanarak mesajların sözlü olarak aktarılması gibi… Bunun için öncelikle akıllı asistanın aktif hale getirilmesi gerekiyor. Asistanla soru-cevap şeklinde iletişime geçiliyor. Sorulan soruya karşılık asistan ifadelerinize en yakın komutları tarayarak, aradığınız öğeleri öne çıkarıyor ve sorunuzu yanıtlıyor. Burada akıllı cihazınız ve kullandığınız asistan ihtiyaçlarınıza cevap verebiliyor mu ona bakmanız ve bu özelliği kullanma ihtiyacınız bulunuyorsa ona göre asistan ve telefon seçimi yapmanız gerekiyor.

E-Ticaret Sitelerinde Sesli Alışveriş Entegrasyonu

E-ticaret ve e-ihracat web sitelerinde gelecekte sesli alışveriş ve komutlara uygun arama seçenekleri göreceğiz. Rekabette bir adım öne çıkmak isteyen e-ticaret sitelerinin voice asistant gibi sistemleri sitelerini revize etmeleri gerekiyor. Bu konuda kapsamlı değişiklikler gerekebilir. Sistem analizleri ile teknolojik donanımların yeterliliği sorgulanmalıdır. Ayrıca, sesli alışveriş için içerik çalışmaları yeni nesil SEO uygulamaları çerçevesinde güncellenmelidir. Bu konuda arama motorları ile internet sitelerinin senkronize olması, bilgi güncellemelerinin tam zamanında ve eksiksiz yerine getirilmesi için önemlidir. Fiyatlandırmalar, konumlar ve benzeri tüm sistemlerin sesli aramalarla uyumlu hale getirilmesi şirketlerin ve sitelerin olmazsa olmazları arasında yer alıyor. Tüketiciler açısından değerli olabilecek her detayın, kampanyaların siteye aktarımı esnasında sesli asistanlarla da senkronize olması, e-ticaret sitelerinin trafiğini yükseltecektir.

Sesli İçerik Dilinin Online Tüketicilere Göre Değişimi

E-ticaret sitelerinde SEO odaklı didaktik bir dil kullanılıyor. Ancak şimdilerde akıllı asistan ve sesli alışveriş olanaklarının devreye girmesi ile söz konusu dil değişiyor. Bu çerçevede daha doğal ve akıcı bir lisan tercih ediliyor. Google, cümle yapılarında ve anahtar kelimelerde çeşitlendirme yoluna gidiyor. Kullanıcıların konuşurken kullandıkları dile yakın tonlamaların kullanılması kullanıcı açısından gerekli görülüyor. Bu sebeple markaların e-ticaret sitelerinde kullandıkları dili daha etkili hale getirmeleri önemli bir nokta olarak öne çıkıyor. Anahtar kelimeleri didaktik tonlamalar yerine konuşma diline yakın tonlamalara dönüştürmek ve metinleri daha yalın ve doğal günlük dile çevirmek e-ticaret sitelerini sesli arama ve sesli alışveriş konusunda öne çıkaracaktır.

Online Müşterilerle Empati Kurmak ve Ortak Dili Kullanmak

E-ticaret ve e-ihracat yapan firmaların web sitelerinde müşterilerin konuşma tonlarıyla uyumlu bir dil geliştirmeleri önemlidir. Bunun yanı sıra empati odaklı bir sistem de entegre edilmelidir. Bunun için müşterilerle maksimum düzeyde empati sağlayacak çalışmalar başlatılmalıdır. Böylelikle ürünlerle ilgili tüm soruların cevaplarını ve gerekli anahtar kelimeleri sitelerine entegre etmeleri kolaylaşacaktır. İçeriklerin sorulara yanıt verebilmesi, tüketicilerin sitelerini ziyaret ettiklerinde çözüme kavuşarak siteden ayrılmaları, o siteyi tekrar ziyaret etmeleri için önemlidir. Bu noktada e-ticaret ve e-ihracat siteleri ürünlerine dışarıdan bir göz ile bakmalıdır.

Bu konuda şu soruların yanıtları önemlidir;

  • Satıcı değil alıcı olsalardı kendilerine hangi soruları yöneltirlerdi?
  • Ürünleri tasarlarken ya da ürünleri siteye yerleştirirken hedefleri neydi?
  • Tüketicinin hangi ihtiyaçlarına cevap vermek için yola çıktılar?
  • Ürünlerinde hangi noktalara daha fazla önem veriyorlar?
  • Müşterilerine hangi hizmetleri vermek istiyorlar?
  • Onları rakiplerinden ayrıştıran özellikleri nelerdir?

E- ticaret Sitelerinin Mobil Cihazlarlar Uyumu

Sesli alışveriş için e-ticaret sitelerinin mobil cihazlarla uyumlu olması son derece önemlidir. Zira kullanıcılar mobil alışveriş giderek yaygınlaşan bir online alışveriş seçeneği haline geldi. Özellikle Türkiye’de online alışveriş sistemi kullanan kişilerin büyük çoğunluğu işlemlerini akıllı cep telefonları aracılığıyla gerçekleştiriyor. E-ticaret sitelerinin mobil uyumu müşteri beklentilerini ve deneyimlerini birebir etkileyecektir. Anahtar kelime ve “long tail” denilen uzun anahtar kelime öbekleri de e-ihracat sitelerinin arama motorlarında öne çıkması önemlidir. Tüketicilerin doğal konuşma dilinde ve kullanma alışkanlıklarına uygun bir dilde anahtar kelimeler oluşturmak, e-ticaret sitelerini tercih seviyelerini artırıyor. Sesli komut sistemleriyle alışveriş olanaklarının artması, e-ihracat sitelerinde kullanılan anahtar kelimelerin önemini daha da artıracaktır.

Sonuç olarak;

Dünyada e-ticaret yeni bir yöne doğru kayıyor. Her geçen gün yeni bir e-ticaret sistemi ya da uygulaması geliştiriliyor. Bu noktada dünyanın kullandığı teknoloji dili ile senkronize olmak, bu dünyada başarılı olmanın altın kuralıdır! E-ihracat alanında var olmak için de ürün kalitesi, güven, güvenlik, hızlılık, teknolojik gelişime uygunluk ve benzeri parametrelerde teknolojik gelişmelere ayak uydurmak gerekiyor. E-ticaret sitelerinin günün koşullarında yarışın içinde var olması için teknoloji dilini çok iyi kullanmak gerekiyor. Sesli alışveriş de bu dilin bir parçası olarak yaygınlaşıyor.

Bu sebeple e-ticaret siteleri;

  • Sürekli güncellenmeli,
  • Sorunsuz çalışmalı,
  • Güvenlik sorunu olmamalı,
  • Mobil uyumluluğu olmalı,
  • Doğru voice asistant hizmeti verilmeli,
  • Sesli alışveriş için gerekli entegrasyonlar sağlanmalıdır.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

hepsiburada
Markalar

“2024, Hepsiburada için tavsiye yılı olacak”

Hepsiburada CEO’su Nilhan Onal Gökçetekin, Hepsiburada için 2024 yılının “tavsiye yılı” olacağını söyledi. Gökçetekin, “2024 yılında en önemli değişim online ödemelerde yaşanacak.” dedi.