worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

Retail Arbitrage Nedir?

Retail arbitrage (RA) ya da Türkçe anlamı ile perakende arbitraj, genel tanımıyla, “ürünleri en makul fiyattan alıp daha yüksek fiyatlarda satmak” anlamına gelir.

Retail Arbitrage Avantajları Nelerdir?

Perakende arbitrajı, bir ürünü bir pazardan satın alıp başka bir pazarda daha yüksek bir fiyata satma uygulamasıdır. Öğe genellikle orijinal satıcıdan indirimli olarak alınır ve genellikle toplu olarak satın alınır. Kâr elde etmek başka bir yerde için yeniden satılır. Örneğin; bir kitap sitesinden 5 dolardan indirimli kitaplar satın alınabilir ve bu kitaplar 10 dolardan Amazon’da yeniden satılabilir. Bu durumda bayiler ve teslimat şirketleri bile kâr elde edecektir. 

Retail arbitrage avantajları şöyle sıralanabilir;

  • Başlangıç bütçesi oldukça düşüktür. Satmak istediğiniz ürünü bulup, satış durumunu, kazancını inceledikten sonra düşük bir maliyetle işe koyulabilirsiniz.
  • Az sermayeyle hemen kazanmaya başlayabilirsiniz.
  • Amazon, eBay, Etsy ya da Türkiye’nin online pazaryerleri N11, Hepsiburada, Morhipo ve Trendyol vb. pazaryerlerinde listelenmiş ürünleri satabilirsiniz.
  • Üretici ya da dağıtıcı ürün reklamı yapacağı için bunlarla uğraşmazsınız.
  • Gerekli şartlar sağlandığı takdirde ürün satmazsa aldığınız yere iade edebilirsiniz.

Retail Arbitrage Dezavantajları ve Riskleri Nelerdir?

Perakende arbitrajı kullanan herhangi bir üçüncü taraf satıcı, iş modeliyle birlikte bazı riskler ve zorluklar olduğunu bilmelidir. En büyük risk, işletmenin ancak yeniden satmak için envanter edinme becerisi kadar başarılı olabilmesidir. Yani her zaman ilk satın alabileceğiniz envanter ve anlaşmalarla sınırlısınız.

Retail arbitrage dezavantajları ve riskleri şunlardır;

  • Kârlılık oranı diğer entegrasyon sistemlere göre düşüktür. Her zaman doğrudan üreticilerden veya tedarikçilerden temin edilmesi daha kârlıdır.
  • Sürekli fırsatları takip ederek uygun fiyatlı ürünler kovalamak gerekir.
  • Rakipler de aynı pazara girebilir.
  • Sürdürebilirlik ve kontrol açısından marka ve pazaryeri politikaları sizi bağlar.
  • Fiyatı ve markayı bir anda düşürebilir, yeni ürün lansmanı yapabilir veya pazarlama faaliyetlerini azaltabilir.

Retail Arbitrage’e Başlarken Ürün Bulma

Retail arbitrage’de işe başlamadan önce satılmak istenen ürünlerin masrafları kapsamlı bir şekilde hesaplanmalıdır. Arbitrage kazancı tercih ettiğiniz platformun arama motorundan incelenerek tahmini kâr hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Türkiye’de döviz kurlarının hızlı artması sebebiyle zamanlama ve kârlılık planlarını en doğru şekilde hesaplamak gerekir. Çeşitli platformlardan ve toptancılardan bilgi toplayarak analiz yapılabilir. Sezonun indirimli ürünlerini aratarak ürün tedarikçisine ulaşma fırsatları araştırılmalıdır. Arama motorlarından ürünün satış grafiği incelenerek, yüksek pazar trafiği olanlar tercih edilmelidir.

Amazon’da Retail Arbitrage

Amazon.com’a girdiğinizde “lightening deals” yani “fırsatları takip” edebilirsiniz. Teklifler bölümünde bulunan bu fırsatlarda birçok ürünün mevcut fiyatından yarı fiyatına, ya da 1/3 fiyatına ya da yüzde 40’ı fiyatına satıldığını görmek mümkündür. Bu ürünleri satın alıp, stokunuza çekip daha yüksek fiyatlarda satabilirsiniz. Bu yöntemde elde edeceğiniz para dropshipingle hemen hemen aynıdır. Peki, bunu nasıl yapacaksınız?

Aldığınız ürünleri Amerika’daki Amazon Fulfillment Center’e veya americaship.com kargo şirketine gönderterek işlemleri başlatabilirsiniz. Bu çalışmayı yaparken pazar araştırması yaparak hangi ürünün daha çok satıldığını bilmek önemlidir. Ürünleriniz Amazon tarafından stoka alındıktan sonra tıpkı dropshiping gibi stoklarınız oluşmuş olur. Eğer bir koli içerisinde birden fazla ürün barkodlanmış bulunuyorsa Amazon ürünlerinizi tek tek stoka alır ve ürünleri satmak için gereken ortamı sağlar. Buna FBA yani “Fulfillment by Amazon”  adı verilir. Burada ürün alış fiyatını, Amazon komisyonunu, lojistik masraflarını, satış fiyatını ve kâr oranını belirtmeniz oldukça önemlidir.

Amazon kâr oranı hesaplama motoru

eBay’da Retail Arbitrage

Arbitrage yapanlar kâr elde etmek için farklı pazarlardaki fiyat ve talep farklılıklarından yararlanarak ürün satmaktadır. eBay’da retail arbitrage, ürünleri normal fiyatlardan daha düşük fiyatlara satın almak ve ardından ürünlere kâr koyarak bir kazanç elde etmektir. Başarılı arbitrajcılar genellikle uzmanlık alanlarında alım satım yaparak para kazanır. Arbitrage’in anahtarı, öğeleri hızlı bir şekilde devredebilmektir. eBbay’ın bazı önemli arbitrage fırsatları sunmasının temel nedenlerinden biri, birçok satıcının ürünlerini nasıl düzgün bir şekilde listeleyeceklerine dair bir fikrinin olmamasıdır. eBbay retail arbitrage biraz pratik gerektirecektir.

Sonuç olarak;

Retail arbitrage ile yüksek bir kâr elde etmek istiyorsanız bu adımları izlemeyi unutmayın! Kapsamlı ve detaylı bir şekilde satmak istediğiniz ürün hakkında araştırma yapın. Ekleyeceğiniz ürünlerin isim ve detaylarını yenilikçi bilgilerle tüketicinin dikkatini çekecek şekilde ekleyin. Son olarak, ürünler için seçeceğiniz fotoğrafların hem yüksek kalitede olmasına hem de ürünün bütün detaylarını tanıtmasına dikkat edin!

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

ticari mesaj
Haberler

İstenmeyen ticari mesajlara 398 milyon lira ceza

Ticaret Bakanlığı, istenmeyen ticari mesajlara 398 milyon lira ceza kesti. Bakanlığa 2015-2023 yılları arasında 866 bin şikayet yapıldı. Ticaret Bakanlığı 2023 Yılı Faaliyet Raporundan derlemeye