worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

PPC Nedir? Ücretli Arama Pazarlaması Nedir?

PPC nedir? Ürün Arama Pazarlaması nedir?

PPC Nedir?

PPC, “Pay-Per-Click” teriminin kısalmasıdır. Yani “tıklama başına ödeme” ya da “tıklama başına maliyet” demektir. Yani reklam alan site veya ürün aramalarda üst sıraya yerleştirilir; fakat bu görünürlük sebebiyle herhangi bir ücret ödenmez. Ancak bu görünürlük sayesinde site tıklanmaya başlarsa ve ziyaretçi trafiği artarsa, artık tıklama başına maliyet çıkar ve PPC ödemesi yapılmaya başlanır. PPC’de en önemli avantaj şudur; PPC reklamı yapılırken aylık bir bütçe belirlenebilir. Tıklanma başına yapılması gereken ödeme miktarı belirlenen bütçeye ulaştığında reklam durdurulabilir. Bu sayede bütçeyi aşmadan reklam kampanyası yürütülmüş olur.

PPC Reklamlarında Nelere Dikkat Edilmelidir?

PPC reklamlarını Google Ads üzerinden vermek oldukça makul bir tercih olacaktır. Dünyanın en popüler arama motoru olan Google’ın diğer arama motorlarına kıyasla çok daha büyük bir kullanıcı kitlesi ve trafiği vardır. Bu nedenle reklamların en fazla görünür olacağı ve tıklanacağı platform; Google’dır. Fakat PPC’nin tek kullanıldığı platform Google değildir. Amazon, Etsy ve Allegro gibi pazaryerlerinde de aynı yöntemle reklam vermek mümkündür.

PPC reklam kullanırken başarıyı için dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır;

  • Anahtar kelime (keyword) seçimi: PPC reklamı başarısı için en önemli hususlardan biri keyword yani anahtar kelime seçimidir. Seçilen keywordun CTR (Click-Through Rate) oranın yüksek olması, verilen reklamla anahtar kelimenin alakalı olması ve aynı özelliklere sahip farklı keywordlerin tespit edilmesi gerekir.
  • Açılış sayfası kalitesi: Açılış sayfasının anahtar kelime ile alakalı, ikna edici, net ve harekete geçirici ifadeler bulunan, mobil optimizasyonu yapılmış bir açılış sayfası olması gerekir.
  • Kalite puanı: Kalite puanı; Google’ın anahtar kelimelerin, açılış sayfalarının ve PPC kampanyalarının kalitesi ve alaka düzeyine ilişkin derecelendirmesidir. Yüksek kalite puanlarına sahip reklam verenler, daha düşük maliyetlerle daha fazla reklam tıklaması almaktadır.
  • Yaratıcılık: Cazip reklam metni hayati önem taşır, özellikle görüntülü reklam ağında yapılan reklamlarda, trafiğin artması için görselin piksel kalitesinin yüksek, çekici ve yaratıcı olması gerekir.

Bu hususlara dikkat edildiği takdirde başarılı bir PPC reklam kampanyası gerçekleşebilir. Daha sonra site veya ürünün görünürlüğü artar. Site trafiği de buna paralel olarak artmaya başlar. Bu durum doğal olarak satışları olumlu etkileyecektir.

Ücretli Arama Pazarlaması Nedir?

Ücretli Arama Pazarlaması, pazarlama ve reklamcılık endüstrisinde birçok farklı ad ve kısaltma ile bilinir. Bu sektörde; arama motoru pazarlaması (SEM ve SEO), tıklama başına ödeme (PPC), arama motoru reklamcılığı, sponsorlu listeler gibi birçok isim kullanılır. Google Ads (eski adıyla Google AdWords), Google Ürün Listeleme Reklamları, Google Alışveriş Reklamları ve Bing Ads gibi reklam programları ve reklam türleri de bu çerçevede değerlendirilebilir.

Ücretli arama pazarlamacılığı; reklamlar her tıklandığında “tıklama başına ödeme” ya da reklamları daha seyrek olarak görüntülendiğinde “BGBM” veya “Bin Gösterim Başına Maliyet” ödeme yapılmasıdır. Bir arama motorunda ya da bir ortak sitenin sponsorlu listeleri içinde reklam verme fırsatı verir.

Ücretli arama ve tıklama başına ödeme (PPC) terimleri doğrudan birbirinin yerine de kullanılabilir. Çünkü ücretli arama pazarlamacılığı; “Gösterim Başına Maliyet” veya İşlem / Edinme Başına Maliyet” (EBM) içerir. Bununla birlikte, PPC (Tıklama Başına Maliyet) hala en yaygın kullanılan ücretli arama biçimidir.

İngiltere’deki bir kullanıcı Google’da “chocolate fountain” (çikolata çeşmesi) için bir arama yaptığında arama motoru sonuç sayfası (SERP) şu sonucu verir:

Dijital ekosistemde “reklam” denince karşımıza ilk çıkan terimlerden biri de PPC’dir. Peki, PPC nedir? Ürün Arama Pazarlaması nedir?

Görselde görülebileceği gibi ücretli arama sonuçları en üstteki “Sponsorlu” terimiyle işaretlenmiş bölümedir. Bunlar, yaygın olarak “Google Alışveriş Reklamları” olarak adlandırılan Ürün Listeleme Reklamlarıdır (PLA). Yani bir kullanıcı Google’da bir ürün aradığında görüntülenen bir tür PPC reklamıdır.

“Chocolate fountain” arama terimi için gösterilen örnekte en yüksek Reklam Sıralamasına sahip firma, sonuçlar kutusunun en başında görüntülenir. Kullanıcı ilk ürünü tıklayıp web sitesine giderse, en baştaki firma, listelenen diğer firmalardan daha fazla reklam ücreti öder. Ancak Reklam Sıralamasını belirleyen yalnızca teklif edilen fiyat değildir. Reklam Sıralamasını etkileyen faktörler arasında reklamın kalitesi, kullanılan reklam uzantıları ve kullanıcı araması içeriği gibi faktörler de sıralamayı etkiler.

Ücretli Arama Reklamcılığında Kullanılan Terimler

Ücretli arama ile bağlantılı bazı terimlerin tanımları şöyledir;

  • TBM: Tıklama Başına Maliyet ya da TBM, bir SERP’de görünen bir reklam veren olarak, her kullanıcının reklama yaptığı tek tek tıklama için arama motoruna ödeme yapılması anlamına gelir. PPC (tıklama başına ödeme) ile aynıdır; ancak bazıları tıklama başına maliyeti ölçen metriğe atıfta bulunmak için “Tıklama Başına Maliyet” ve stratejiyi bir bütün olarak belirtmek için “PPC” terimlerini kullanır.
  • BGBM: “Gösterim Başına Maliyet” veya “Bin Gösterim Başına Maliyet” anlamına gelir. TBM’den farklı olarak, gerçekte kaç kişinin tıkladığına bakılmaksızın, reklamı gören (gösterimler) kişi sayısına dayalı bir reklamcılık modelidir. Bu model, doğrudan satış oluşturmak yerine marka bilinirliğini artırmayı hedefleyen şirketler için en iyi sonucu verir.
  • PLA: “Ürün Listeleme Reklamları” anlamındadır. “Google Alışveriş Reklamları” olarak da bilinir.
  • TBÖ: “Tıklama Başına Ödeme“ veya PPC, en yaygın ücretli arama modelidir. Genel olarak ücretli aramaya atıfta bulunmak için kullanılır. Tıklama Başına Maliyet (TBM) ile aynıdır. Reklam veren, arama motorunda listelenen reklama yapılan her tıklama için ödeme yapar.
  • SEM: “Arama Motoru Pazarlaması” olarak da bilinir. Genellikle yalnızca ücretli arama reklamcılığına atıfta bulunmak için kullanılır; ancak “Arama Motoru Optimizasyonu”nu (SEO) da kapsayabilir.
  • SERP: Arama motorunda anahtar kelime yazılıp arattırıldığında çıkan sonuç listesine “Search Engine Results Page” yani kısaca “SERP” adı verilir. Arama sonucu çıkan sonuçlar bütününe de “SERP Sayfası” denir.
  • Google Ads: Temmuz 2018’den önce “Google AdWords” olarak biliniyordu. Google’ın kendi reklamcılık ağıdır. PPC, CPC ve CPM reklamlarının yanı sıra site hedefli banner, metin ve zengin medya reklamları sunan bir hizmettir.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

eczane
Markalar

Amazon, ilk fiziksel eczanesini Milano’da açacak

Amazon, 2024 yılının ikinci çeyreğinde ilk eczanesini Milano’da açacak. Eczane, Milano’nun merkezinde yer alacak ve çok çeşitli güzellik ve kişisel bakım ürünleri sunacak. Ayrıca, Amazon’un