worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

Pandemide birçok firma e-ticaret ve e-ihracat ile tanıştı

E-ticaret dünyasında önemli gelişmeler var! E-ticaret ve e-ihracat, birçok firmanın ana gündem maddesi haline geldi.

Dijitalleşen KOBİ’lerin sayısında artış

Dijitalleşmeye mesafeli duran KOBİ‘ler pandemide dijitalleşmeye yöneldi. Uygun maliyetlerle birkaç günde e-ticarete başlanabileceğini gören KOBİ’ler, dijitalleşme süreçlerini hızlandırdı. 2020’nin ilk yarısında ürün ve hizmetlerini dijital ortama taşıyan firmaların sayısı 4 bini geçti. Bu sayı, 2019’un aynı dönemine göre yüzde 50 daha fazla. Yılın ilk çeyreğinde operasyonlarını dijitalle taşıyan firmaların sayısı bin 500 oldu. Covid-19 sürecinin yaşandığı ikinci çeyrekte ise bu rakam 2 bin 500’ü aştı. Bu firmalar arasında KOBİ’ler başı çekti.

E-ticaret siteleri kullanımında rekor artış

Koronavirüs pandemisi e-ticaret siteleri kullanımını rekor düzeyde artırdı. Buna göre yılın ilk yarısında e-ticaret sitelerinin kullanımı, geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 160 oranında arttı. Online alışverişe olan yüksek rağbet, farkı markaların ve KOBİ’lerin e-ticarete girmesine yol açtı. Birçok marka kendi e-ticaret sitelerini açarken, bazıları da online pazaryerlerini tercih etti. Alışveriş merkezlerinde ve ana caddelerdeki mağazalarda alışveriş oranlarında da ciddi bir düşüş yaşandı. Araştırmalar göre internet kullanıcılarının yüzde 10’dan fazlası online alışveriş yapıyor. İnternette satılan en popüler ürün kategorileri moda, elektronik ve ev aletlerini içeriyor.

Devlet teşvikleri tek çatıda toplandı

Sanayi Bakanlığı, devletin destek, teşvik ve hibelerini internette tek çatı altında topladı. Devlet teşvikleri ve destekleri bilgilerini tek bir platformda toplayan www.yatirimadestek.gov.tr internet sitesi yayın faaliyetine başladı. Kamu kurum ve kuruluşları, 241 farklı desteğine tek tıkla ulaşabilecek. Ticaret Bakanlığı’nın desteklere kolayca ulaşmak için hazırlandığı Kolaydestek.gov.tr uygulamasına “hizmet ihracatı” da eklendi. Böylelikle çeşitli sektörlerde mal ticaretiyle iştigal eden firmaların yanı sıra sağlık turizmi, lojistik ve eğitimden bilişime, yönetim danışmanlığına kadar pek çok farklı sektörün ihtiyaçlarına yönelik birçok destek mevzuatı “Kolaydestek”te yerini aldı.

Kiev, Rus içerikli online servislere yaptırım uygulayacak

Ukrayna Bakanlar Kurulu, ülkede yasaklanmış Rus yapımı içerik sunan online hizmetlere yaptırım uygulanması için öneriler geliştirme talimatı verdi. Yaptırım teklifini Ukrayna Kültür ve Enformasyon Politikası Bakanı Alexander Tkachenko verdi. Tkachenko, “Bakanlar Kurulu’na, Rus menşeli çeşitli ürün ve içerikler sunan online hizmetlere özel olarak ekonomik ve diğer kısıtlayıcı önlemleri uygulama olasılığını göz önünde bulundurması için bir protokol talimatı önerildi.” dedi. Bakan, özellikle Rus yapımı televizyon ve sinema içerikleri sunan ve Rusya menşeli ürünler satan sitelerin yasalarca yasaklanmış içeriklere işaret etti. Yasa teklifi, ayrıca, ilgili önerilerin geliştirilmesi için bazı bakanlıklara talimat öngörüyor.

Yandex, Türkiye’deki ofisini kapatıyor

Rusya merkezli arama motoru Yandex, 2011 yılından itibaren Türkiye’de faaliyet gösteriyor. Yandex, Türkiye’deki ofisini kapatıyor. Yandex, navigasyon, arama motoru ve internet tarayıcısı hizmetleri sunuyor. Türkiye’deki ofisini kapatsa da hizmetleri devam edecek. Türkiye’deki operasyonlar ekim ayından itibaren Rusya merkezli sürdürülecek.

Yandex, Tinkoff’u satın alıyor

Türkiye’den çekilme kararı alan Yandex, Rusya merkezli online banka Tinkoff’u satın alıyor. Şirket, Londra’da listelenen Tinkoff’un hisse sermayesinin tamamı için hisse fiyatı üzerinden yüzde 8’lik bir primle nakit ve hisse teklifi hazırladı. Yandex, anlaşmanın Tinkoff’un sermayesinin yüzde 100’ünü karşılayacağını duyurdu. Yandex, 2019 yılında 2,8 milyar dolarlık gelir ve 180 milyon dolar kâr açıkladı. Gelirin çoğu arama motorundan geldi.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

ticari mesaj
Haberler

İstenmeyen ticari mesajlara 398 milyon lira ceza

Ticaret Bakanlığı, istenmeyen ticari mesajlara 398 milyon lira ceza kesti. Bakanlığa 2015-2023 yılları arasında 866 bin şikayet yapıldı. Ticaret Bakanlığı 2023 Yılı Faaliyet Raporundan derlemeye