worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

Online Mağaza Tasarımında Kullanıcı Deneyimi

E-ticaret sitesinin kullanıcı deneyimine göre dizayn edilmesi firmayı rakiplerin arasında ön plana çıkarır!

Kullanıcı deneyimi, tüketicinin düşünceleri ve duruma göre geliştirdiği davranışlarıdır.

Ürün ve hizmetinizin kalitesi ve nitelikleri ne kadar önemliyse internet üzerinde oluşturduğunuz online mağazanızın kalitesi ve müşteri davranışlarına göre tasarlanmış olması da bir o kadar önemlidir. Kötü bir ürün nasıl olumsuz bir etki yaratırsa online mağazanızda yaşanacak kötü tecrübe de aynı şekilde kullanıcı davranışlarını olumsuz etkiler.

Günümüz dijital dünyasında müşterilerinizin firmanız ve ürünleriniz hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için başvuracakları ilk mecra web siteniz olacaktır. Web sitenizin kullanıcı deneyimine göre dizayn edilmiş olması da sizi rakipleriniz arasında ön plana çıkaracak, marka bilinirliğinizden satışlarınıza kadar her anlamda başarıya ulaştıracaktır.

Online mağazanız sizin kimliğinizdir ve müşterileriniz ile tanışma noktanızdır. Buradan elde edecekleri hissiyat çok önemlidir. Bu sebeple kullanıcı memnuniyeti online mağaza tasarımı aşamasında dikkat edilmesi gereken ilk unsurların başında gelir.

Kullanıcı Deneyimine Göre Tasarlanan Site Size Ne Sağlar?

Hedef kitleye göre iyi tasarlanmış bir web site her zaman kullanıcıyı çeken detaylardan biridir. Bir web sitesinin kullanıcı deneyimine uygun olması önemli bir kıstas olduğu gibi kullanıcının site içerisinde geçirdiği vakit size artı bir geri dönüş sağlamaktadır. Bu olumlu dönüşüm sonucunda tüketicinin satın alma eylemine geçmesi kaçınılmazdır.

SEO kurallarına uyarak sitenizi arama motorlarında ön plana çıkarmak tek başına yeterli değildir. Bunun için kullanıcı deneyimi de çok önemlidir. Özellikle Google son zamanlarda değiştirdiği algoritmasında anahtar kelimeler ve içeriklerin kalitesinin yanında kullanıcının sitedeki trafiğine de önem vermektedir. Kullanıcı deneyimindeki pozitif etki, sitenize gelen ziyaretçilerin daha çok vakit geçirmesine sebep olduğu gibi sitenizin arama motorlarında hızlı bir şekilde yükselmesini sağlar.

Kullanıcı deneyimindeki bir başka önemli detay, markanın sorunları minimize ederek ve müşterisiyle empati yaparak müşteri memnuniyeti üzerinde durmasıdır. Hedef kitlesini iyi bilen bir marka ileride doğacak sorunları tahmin ederek sorunları önleyici çalışmalar yapmalıdır. Web sitenizden alışveriş yapan bir müşteri sorunsuz, hızlı ve güvenli bir şekilde alışveriş yapmak ister. Herhangi bir sebepten ötürü meydana gelen sorunda pratik çözüm üretmek müşterideki sadakati artırmaya yönelik önemli bir davranış olacak ve müşteri üzerinde bırakılan olumlu davranışlar markanızın bilinirliğini artıracaktır.

En iyi referansın kullanıcılar olduğu bilinen bir gerçektir. Kulaktan kulağa pazarlama tamamen müşteri memnuniyetine bağlıdır. Bu memnuniyeti sağlamanın yolu da kullanıcı isteklerini dikkate alarak tasarlanan bir web sitesinden geçer. Bu durum size aynı zamanda sadık müşteriler de kazandıracaktır.

Kullanıcı Deneyimine Göre Online Tasarımda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bir markanın web sitesinde hangi sektörde olduğunu, ne ile uğraştığını, kim olduğunu kullanıcıların bilgi edinmesi açısından belirtmesi gerekir.

Kullanıcı deneyimine göre online mağaza dizaynı yaparken müşteriyi anlamak yani müşteri açısından kullanışlı bir tasarım modeli oluşturmak gerekir. Genel olarak kullanıcıların online bir alışveriş sitesinden beklentileriyle ilgili bir taslak oluşturun. Kullanıcılar genel olarak sizden güven, hız, sitede karmaşık olmayan bir yapı, şirket ürün ve hizmetlerinize yönelik doğru ve yeterli bilgi, samimiyet ve şeffaflık bekler. Kullanıcılar için her zaman ulaşılabilir olmanız da tasarım modelinizde öne çıkarmanız gereken unsurlardandır. Hedefiniz mağazanıza gelen müşterilerin hem rahat vakit geçirmesi, konforlu ve hızlı bir alışveriş deneyimi yaşamasını sağlamaktır.

Sitedeki her ürünün ulaşılabilirliği kolay ve ürünler hakkındaki görseller ve açıklamalar kullanıcıya yararlı ve cezbedici olmalıdır. Ürünler üzerindeki butonlar ve konumları da kullanıcıyı siteye ve ürüne çekmenin en basit etkisini ifade etmektedir. Örneğin kullanıcıların en çok dikkatini çeken renkler tasarımınızda size yön verebilir.

Bir web sitesi karmaşık bir yapıya sahipse ve müşteri aradığı şeye ulaşmakta zorluk çekiyorsa müşteri memnuniyeti azalır ve müşteri bir daha o siteyi ziyaret etmez. Müşteri web sitesini ziyaret ederken basit yönergelerle yönlendirilirse ulaşacağı şeye rahatlıkla ulaşır. Fazla gözü yormayan, sade ve anlaşılır bir site tasarımının yanında sayfa yüklenmesinin hızlı olması, alışılmışın tersi, alakasız bir menü ve simge tasarımı, sistemden geri bildirim alınması kullanıcının istediği şeylerdendir.

Zaman zaman sitede yapılan küçük ve önemli değişiklikler güzel bir görünüm sunabilir ve müşterinin hoşuna gidebilir. Sitedeki iletişim bilgilerinin güncel olması SEO açısından önemli olduğu kadar müşterilerin ihtiyaçlarına yönelik size ulaşması açısından da önemlidir. Satış aşamasındaki işlemlerin de güvenli ve hızlı olması yine kullanıcı davranışları açısından dikkat edilmesi gereken bir diğer detaydır. Web sitesinde satılan ürünler ya da marka hakkında yazılan olumlu yorumlar, siteyi ziyaret eden kullanıcılara güven verir ve iyi bir intiba bırakır.

Hedef, kullanıcıya o ürünü pazarlamak ve aldırmak olmalıdır. Ancak bir web sitesinin tasarımının kullanıcı deneyimine göre olmaması ürünü pazarlamada son derece olumsuz bir etki yaratır.

Kullanıcı Deneyimlerini Analiz Ederek Başarıda Süreklilik Sağlamak

Bu bölüme kadar kullanıcı deneyiminin e-ticaretteki önemi ve bu doğrultuda bir online mağaza tasarlamanın temel noktaları üzerinde durduk. Online mağazamızı kullanıcı deneyimleri doğrultusunda tasarladık. Peki buradan sonra işimiz bitiyor mu? Elbette ki hayır. Kullanıcı deneyimleri başarıda yol gösteren gerçekçi bir veri deposudur. Bu verileri doğru bir şekilde sürekli analiz ederek, bu analizler doğrultusunda mağazamızda yenilikler ve düzeltmeler yapmak hedef kitle ile sürdürülebilir bir iletişim sağlamak açısından önemlidir.

Online mağaza tasarımını kullanıcı verilerine göre adapte ettikten sonra uygulamadaki ilk aşamayı test aşaması olarak değerlendirebiliriz. Bu aşamada şu soruların cevapları önemlidir:

  • Sitemize gelen ziyaretçiler ne kadar süre sitemizde kalıyor?
  • Hangi bölümleri daha çok ziyaret ediyor?
  • Sadece ilgilendikleri ürünlere mi bakıyorlar yoksa site içerisinde daha fazlasına ulaşmaya çalışıyorlar mı?
  • Ne kadarı satış aşamasına kadar ilerliyor?
  • Ne kadarı satın alma işlemini gerçekleştiriyor?
  • Aynı kullanıcılar yeniden sitemizden alışveriş yapıyor mu?
  • Sitemize gelen ziyaretçiler en çok hangi bölümde siteden ayrılıyor?

Dijital dünyanın veri bankası size bu ve benzeri soruların cevaplarını verecek analiz programlarıyla ayrıntılı raporlar sunuyor. Yapmanız gereken kullanıcı davranışlarına göre sitenizdeki olumlu ve olumsuz tüm verileri değerlendirerek, uygun iyileştirmeleri yapmak ve sürekli yenilenmektir. Bu süreklilik markalaşma yolunda size ivme kazandıran en önemli etkenlerden biri olacaktır.

Kullanıcı deneyimlerini düzenli olarak analiz etmek, yapmak istediğiniz değişiklikler için de size yol gösterici olacaktır. Ayrıca zaman içerisinde hedef kitlenizi daha iyi tanımanızı ve çıkabilecek sorunları en aza indirgemenizi sağlar. Kullanıcı deneyimine göre yapacağınız online mağaza dizaynı ile daha doğru, nokta atışı yenilikler başarı grafiğinizi bir dengede tutmanızı ve yükseltmenizi doğru orantıda etkileyecektir.

Sonuç olarak kullanıcılara dijital ortamda hazırlayacağınız online mağaza tasarımında UX yani kullanıcı deneyimlerini baz almak müşteri memnuniyetinde süreklilik, uzun soluklu değer algısıyla marka değeri, site trafiğiyle bilinirlik ve satış oranlarında artış sağlar.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

hepsiburada
Markalar

“2024, Hepsiburada için tavsiye yılı olacak”

Hepsiburada CEO’su Nilhan Onal Gökçetekin, Hepsiburada için 2024 yılının “tavsiye yılı” olacağını söyledi. Gökçetekin, “2024 yılında en önemli değişim online ödemelerde yaşanacak.” dedi.