worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

Online Alışverişte Ürün Deneme Sorunu

Satın alınacak ürünün görsellerinin ve video olarak destek görüntülerinin yer alması, görsel bilginin tamamlanması için yeterli oluyor.

Online olmayan alışverişlerde tüketicinin ilk isteği, ürün denemek olarak öne çıkıyor.
Image Credit: The Product Analyst

Bunun en basit nedeninin tüketicinin satın alacağı giyim ürününü fiziksel olarak ürün deneme tercih etmesi olarak belirleniyor. Yanı sıra online alışveriş yüzdelerindeki artışlar da tüketici eğilimlerinde başka kriterler olduğunu da gösteriyor.

Türkiye’de İnternet Kullanımı

Araştırmalar, 2019 yılının sonuna kadar Türkiye’de sosyal medya kullanıcısının yaklaşık %75’e ulaşacağını gösteriyor. Ülkemizde internet kullanıcıları günde yaklaşık 7 saatini internette geçiriyor. Bu vaktin sadece 2 saat 46 dakikasını sosyal medya mecralarında geçiriyorlar. Bu nedenle tüketicilerin dijital platformlardaki alışkanlıkları ve davranış sistematikleri e-ticaret yapan siteler için çok daha fazla önem kazanıyor. Türkiye’de online alışverişi tercih eden coğrafi bölgeler, %55,5 ile Marmara Bölgesi, %16,4 ile İç Anadolu Bölgesi ve %12,2 ile Ege Bölgesi olarak sıralanıyor. İnternetten alışveriş özellikle son yıllarda e-ticaret pazaryeri satış anlayışı ile çalışan sitelere yoğunlaşarak gelişiyor.

Online Alışveriş Yönelimi Nasıl?

Gittikçe büyüyen e-ticaret hacmi, online alışverişin de önemli bir tercih sebebi olduğunu gösteriyor. Araştırmalara göre, Türkiye’de bireysel internet penetrasyonu 2018 yılında %79 olarak belirleniyor. Küresel çapta akıllı telefonları ile 2018’in son bir ayında mobil alışveriş yapanların yüzdesi ile %55 olarak veriliyor. Türkiye’de özellikle giyim ve tüketici elektroniği ile ilgili mobil cihaz üzerinden yapılan alışverişlerin %50 bandını aştığı gözleniyor.

Fiziksel Ürün Deneme Kriteri Yok Mu Oluyor?

E-ticaretin bu kadar artması ile müşterilerin satın almadan önce deneme kriterini atladığının bir göstergesi olduğu fikri öne çıkıyor. Ancak bu fikir tam olarak doğru değil. Kullanıcılar, online alışverişin fiyatta avantaj içerdiğini kabul ediyor. Bunun yanı sıra, aynı tüketicilerin %53’ü ürünü online olarak satın almadan önce bir mağazaya gidip fiziksel olarak ürün deneme yaptıklarını da ifade ediyorlar. Günümüzde fiyat avantajı da e-ticaret sitesi için bir kriter olmaktan çıkıyor. Artık tüketicinin yöneldiği noktalar, ürünün stok bilgisi, alışverişin kolaylığı ve tüketicinin eğilimlerine göre ürünler sunması gibi noktalar olarak belirleniyor.

Tüketicilerin Alışveriş Eğilimleri

Tüketiciler, online alışveriş sitelerinde sadece ürün görseli görmek istemiyor. Ürün ile ilgili videoları da görmeye ihtiyaç duyuyor. Araştırmalar kullanıcıların en az 5 görsel ve 2 video görmek istediklerini söylüyor. Yaş ortalamasının da görsel içeriğe olan eğilim ile bir ilgisi bulunuyor. Daha genç yaştaki tüketici grubu, online alışverişte daha zengin içerik görseli görmek istiyor.

Ürün sayfasını terk etme oranlarındaki en büyük neden, %70 ile “ürün hakkında detaylı bilgi edinememek” olarak öne çıkıyor. Bu yüzdelik dilim, “ürün fiyatının yüksek oluşu” ya da “ürünün sahte olabileceği” gibi şüpheleri bile geride bırakan bir rakam oldu. Tüketici, ürün deneme yapamadığı için ürün hakkında detaylı bilgi almak istediğini araştırmalarda gösteriyor. Bunun yanı sıra tanıdık olmayan bir marka nedeniyle sayfanın terk edilmesi gibi bir tüketici eğilimi yok denecek kadar az karşılaşılan bir sorun olarak ortaya çıkıyor. Özellikle genç tüketici, yeni markalara bir şans verme taraftarı olduğunu söylüyor.

Satışta Bilginin Önemi

Ürün deneme yapmayan tüketici için satın alınacak ürünün görsellerinin ve video olarak destek görüntülerinin yer alması, görsel bilginin tamamlanması için yeterli oluyor. Ancak tüketici, ürün hakkında detaylı bilgiye de sahip olmak istiyor.

Bu detaylı bilgi içinde şu maddeler de yer alıyor:

  • Ürünün cinsi (kumaşının cinsi ya da yapım ham maddesi vs)
  • Kullanım şekli
  • Boyutları
  • Hangi ölçünün hangi boya denk geldiği (özellikle uluslararası standartlarda bu ölçüler oldukça fark edebiliyor)
  • Stok durumu
  • Bakımı ve temizliği

Ürün ile ilgili son kararı vermeden önce tüketici, ürün deneme yapan ya da kullanan kişilerin yorumlarına da göz atıyor. Ancak bu noktada tüketicinin algısının çok net olduğunu ifade etmekte yarar var çünkü tüketici “suni” yorum ile “organik” yorumu birbirinden rahatlıkla ayırt edebiliyor. Tüm bu detaylı bilgiler aslında tüketicinin ürünü fiziksel olarak denemeyip satın almaya yönlenmesi için kendi kendini telkin etmesinin karşılığı olarak ortaya çıkıyor.

O2O Alışveriş Nedir?

O2O olarak belirtilen alışveriş modeli, son yıllar itibarıyla hem perakende ticareti hem de e-ticareti etkileyen bir model olarak öne çıkmaya başlıyor. İngilizce “Online to Offline” olarak belirtilen ve “Çevrimiçi – Çevrimdışı” olarak çevrilebilen ticaret yöntemi, başlangıç sürecinde online alışveriş yapan tüketiciyi çevrimdışı, yani dükkanlardan perakende satışa yönlendiren bir strateji olarak belirleniyor. Ancak hem çevrimiçi hem de çevrimdışı mağazası bulunan şirketler bu durumdan daha çok fayda sağlayabiliyor.

Çevrimiçi olarak satın alınan bir ürünün mağazada değişimi ya da iadesi söz konusu olabiliyor. Ayrıca müşteri bir perakende mağazadayken çevrimiçi olarak sipariş verebiliyor ve internetten satın alınan ürünün mağazadan teslim alınması gibi bir avantaj sağlanabiliyor.

E-ticaret siteleri bu alışveriş stratejisini doğru şekilde kullanarak kendi ticaret hacmini artırabiliyor. Büyük bir mağaza yerine bir “showroom” açarak da O2O ticaret gerçekleştiren siteler bulunuyor. Bu tip bir ticaret stratejisi, ürünün siparişini verip de kargodan gelmesini beklemek yerine, tam o anda satın alınması gibi tüketici için kıymetli bir avantaj sağlıyor.

Tüm dünyada perakende ticaretin %80’inden fazlasının hala fiziksel yerlerde gerçekleşeceği öngörülüyor. Dünya liderliğini elinde tutan büyük alışveriş siteleri ise bu koşulları, fiziksel mecralardaki satış noktalarını satın alarak kendi lehlerine çevirmeye çalışıyor. Bunun yanı sıra, online alışverişte sağlanan ekstra ödeme avantajları ile tüketiciyi kendi saflarına çekiyorlar.

Tüketiciler de bu noktada kendi kriterlerini daraltmaya devam ediyor: Ödeme avantajı sağlayan e-ticaret sitesinin yanı sıra diğer büyük rakiplerin satış fiyatlarına göz atmadan son kararlarını vermiyor. Perakende satış firmaları da online alışveriş sitelerini satın alarak pastadaki paylarını tekrar belirliyor. Böylelikle şirketler alışverişte, çevrimiçi ve çevrimdışı yöntemleri birlikte kullanarak en doğru şekilde satış gerçekleştirenlerin ayakta kalabileceği daha hızlı bir rekabet ortamına sürükleniyor.

Artırılmış Gerçeklik Uygulamaları

E-ticaret siteleri, mobil alışverişleri çekici hale getirmek için farklı uygulamalar kullanıyor. Müşterinin sanal ürün deneme yapabilmesi için, almayı düşündüğü ürünün üzerinde ya da evinde nasıl duracağını görmek için bir uygulama kullanıyor. Bu uygulama sayesinde ürünü satın almadan ürün hakkında artırılmış gerçeklik sayesinde bir fikir edinebilme avantajına sahip oluyor. Özellikle giyim mağazalarında ve giyimle ilgili e-ticaret sitelerinde kullanılması heyecanla beklenen artırılmış gerçeklik uygulamaları ile ilgili çalışmalar her geçen gün daha da hızlanarak ilerliyor. Yani sanal ürün deneme çalışmaları giderek artıyor.

Ürünün vücut yapısına uyup uymadığını, tüketici kendi ölçülerini girdiği bir sistem ile görebiliyor. Kendi bedeni, giysinin vücudundaki çeşitli bölgelerde nasıl bir duruş sergileyeceğini de belirtiyor. Bu tip uygulamalar ile satışların %30 oranında arttığı gözleniyor. Bu tip uygulamalar sadece müşterilerin kendi ölçülerine göre ürün denemelerini gerçekleştirmelerini sağlamıyor, aynı zamanda yaş ve vücut oranları, beğeni kriterleri, alışveriş alışkanlıkları ve davranışları ile ilgili de çok önemli bilgiler toplayabiliyor. Buna göre alışverişin müşteriye özel hale gelmesi an meselesi oluyor. Deneme sürümlerinin yer aldığı uygulamalar sayesinde e ticaret sitesi kendi çözümlerini perakendeye ihtiyaç duymadan geliştirmiş oluyor. Kabinde ürün deneme yapan ve sonra fotoğrafını çekerek arkadaşlarından öneri almaya çalışan herkes için bu tip bir uygulama çok cazip görünüyor.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

hepsiburada
Markalar

“2024, Hepsiburada için tavsiye yılı olacak”

Hepsiburada CEO’su Nilhan Onal Gökçetekin, Hepsiburada için 2024 yılının “tavsiye yılı” olacağını söyledi. Gökçetekin, “2024 yılında en önemli değişim online ödemelerde yaşanacak.” dedi.