worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

Online Alışverişte Güveni Artırmanın Yolları

Online Alışveriş Yaparken Müşterinin Güvenini Dikkate Almanın Önemi

Online alışverişte güven, e-ticaretin günden güne yaygınlaşmasıyla satıcı ve müşteri arasında görünmez bağdır.

Oturduğu yerden, evinden, ofisinden, yazlığından ister bulunduğu yere ister bambaşka bir adrese her cins ürünü yollama şansına sahip olan müşteriler için online alışverişte güven olmazsa olmaz unsurlardan biridir. Hele ki sınırötesi e-ticaret dediğimiz e-ihracatta yani tamamen başka ülkelerden yapılacak alışverişlerde bu unsur daha da ön plana çıkıyor. Peki, online alışverişte güven için ne yapmak gerekiyor?

E-Ticaret ve E-İhracat Faaliyetlerinde Güven Kazanmanın Yolları 

Mağazaya giden müşterinin, gerek marka gerek satış elemanlarıyla ilişkileri sayesinde online alışverişte güvenin ilk adımı somut biçimde tamamlanıyor. E-ticaret üzerinden yapılan satışlarda ise durum farklı. Zira tüketici ile satıcının ilişkileri olmaksızın yapılan alışverişlerde tüketicinin satın alma işlemini güvenle yapabilmesi için öncelikle alışverişte kullandığı kredi kartının üçüncü şahıslarla paylaşılmayacağından emin olması gerekiyor. Bunun için e-ticaret organizasyonunda tüm mali, finansal ve teknik kuralların maksimum dikkat ve özenle hazırlanarak birebir uygulanması şart oluyor.

Mağazaya giderek alışveriş yapan tüketiciler ürünü yerinde inceleme, eksilerini artılarını görme şansına sahipler. Eğer alışveriş hazır giyim, aksesuar kategorisinden yapılıyorsa alıcının ürünleri deneyerek satın alma şansları da bulunuyor. Ancak tablet, bilgisayar ve telefon başında alışveriş yapan kişilerin ürünler hakkında yeterli bilgi donanımına ulaşmaları için öncelikle markanın ya da mağazanın internet siteleri maksimum gelişmiş olmalı. İade koşulları, cayma hakkı, ürünlerin yıkama prosedürleri, aksesuarlar için renk, materyal, ağırlık özellikleri de belirleyici faktörler arasında yer alıyor. Bu nedenle e-ticaret markasının tüketiciyi karşılama alanı olan internet sitesi, bir nevi mağazası olarak kabul ediliyor.

Her Detayı Düşünülen İnternet Sitesi 

E-ihracatın çatısı sayılan internet sistemi A’dan Z’ye her detayı düşünülerek tasarlandığında işin büyük bölümü halledilmiş oluyor. Araştırmalar gösteriyor ki siteye giriş yapan müşterinin ilk izlenimi olumluysa alışveriş yapma olasılığı yüksek oluyor. Siteyi ilk ziyaret edişinde alışveriş yapmayan müşterinin ilk izlenimi pozitif olduğunda, siteye sonraki girişlerinde sipariş oluşturduğu gözleniyor. Müşterinin aradığı ürünlere rahatlıkla ulaşabildiği, online alışverişte güven hissiyatını yakalayabildiği, fiyatlandırmayı görebildiği e-ticaret adreslerini tercih ettiği su götürmez bir gerçek.

Web sitesinin tasarımı, renkleri, logosu, tüketiciye kendini ifade biçimi, sloganları ve benzeri tüm detaylar büyük önem taşıyor. E-ihracat yapılan sitenin genel yapısı ve dışarıdan görünümü profesyonel olduğunda markanın tüketici gözünde değeri yükseliyor ve markaya ilgi günden güne artıyor. E-ihracatta veya online alışverişte güven için markanın sitesindeki fiyatlarının özenle hazırlanması da dikkat edilmesi gereken çok önemli noktalardan biri. Tüketicinin sayfada gezinirken gördüğü fiyatlarla sepete gittiğinde ödeyeceği rakamlar arasında fark olmaması güvenilirlik açısından son derece gerekli bir unsuru oluşturuyor.

Tüketicilerin ödeme anında paketleme ve kargo dışında hiçbir ilave masraf ve ödemeye tahammüllerinin olmadığı bilinen bir gerçek. Bu nedenle ürüne ait ekstra masraf, aksesuar bedeli ve benzeri ücretlendirme olması durumunda bunun daha en baştan müşterinin göreceği biçimde ürün sayfasında yer alması gerekiyor.

Hazır Giyim ve Ayakkabıda Açıklamalar Oldukça Önemli

Sınır ötesi e-ticaret alışverişlerinde özellikle hazır giyim ve ayakkabı satışında müşteriyle çok yakın bir bağın oluşturulması gerekiyor. Bunun için sitenin görsel tasarımının yanı sıra açıklayıcı bölümü de çok değer taşıyor. Giyim ürünleri söz konusu olduğunda öncelikle fotoğraf çekimlerinin çok net ve farklı açılardan yakalanmış olması işin önemli bir kısmını oluşturuyor. Tüketicinin ürünleri sanki üzerindeymiş gibi görüntüleyebilmesi, renkleri çok net algılayabilmesi dikkate değer unsurlardan. Örneğin; satışa sunulan bir ayakkabıysa ayakkabının doğru model üzerinde gösterilmesi, uygun kıyafet kombinleriyle görselleştirilmesi satışı artıran nitelikler arasında.

Ürün açıklamaları bölümü e-ticaret sitelerinin en önem vermesi gereken alanlardan biri. Hazır giyim, ayakkabı, çanta ve benzeri alanlarda satışa sunulan ürünün boyutu, materyali, kumaşı, iç yapısı, bedenleri, topuk boyu, astarı ve daha birçok detayı tüketicilerle paylaşıldığında satın alma işlemi daha kolay gerçekleşiyor. Ürünlerin temizlenme işlemleri, hangi sezona ait oldukları, menşei ve benzeri her türlü ufak ayrıntısı tüketici için dikkate değer olabiliyor.

Ev Aletleri ve Teknolojik Ürünlerde E-Ticaret Satışı Artıyor

Müşteriler artık mağaza dolaşmak yerine bilgisayar, telefon, tablet gibi teknolojik ürünlerini, beyaz eşyalarını ve elektrikli ev aletlerini internet üzerinden satın almayı tercih ediyor. Söz konusu durum çerçevesinde bu tür ürün satışı yapan sitelerin donanımlı altyapılarla müşterilerin karşılarına çıkmaları satışı kolaylaştırıyor. Sitelerinde ürünlerin çeşitli açılardan kaliteli görsellerine, her tür teknik detaylarına, kullanım biçimlerine yer veren siteler açık ara öne çıkıyor. Kullanıcı yorumları da bu tür ürünlerde son derece yararlı bir alanı oluşturuyor.

Burada ürünlerin fiyat politikaları ve tüketiciye sundukları ekstra hizmetler müşterinin tercih sıralamasını etkiliyor. Özellikle beyaz ev eşyası ve küçük elektrikli ürünlerde yapılan kampanyalar ve müşterilere sunulan hediye ürünler siteyi öne çıkarmak açısından benzersiz bir fırsat yaratıyor. Tüketicide online alışverişte güven oluşturmak, ihtiyacı durumunda muhatap bulabileceği konusunda içini rahatlatmak da önemli detaylar arasında yer alıyor.

Market Alışverişlerinde Hızın ve Kalitenin Değeri Yadsınamaz

Evlerinin ve ofislerinin market ihtiyaçlarını internet ortamında online olarak karşılamaya başlayan çok sayıda müşterinin karşına ürün çeşitliliğiyle, kalitesiyle ve uygun fiyat politikasıyla çıkmak maksimum önemli bir diğer oluşturuyor. Marketlerin öncelikle son derece pratik, görsel olarak zengin ve tüketici algısına hitap eden bir web tasarımına sahip olmaları gerekiyor. Tüketicilerin doğru yönlendirilmeleri, aradıkları ürünlere kolaylıkla ulaşabilmeleri, çok seçenekli ürünlerle karşılaşarak seçim imkanı yakalamaları oldukça önemli. Ürünlerin fiyat politikası, kampanyaları, indirimleri de müşterileri cezbedecek şekilde sunması ve bunların görsel olarak alıcının gözüne çarpması satıcıya fayda sağlayan unsurlardan.

Online Alışverişte Güven Oluşturan İfadeler

Markaların potansiyel müşterilerine online alışverişte güven vermeleri ve onlarda alışkanlık yaratmaları sürdürülebilir bir politika yaratıyor. E-ticaret oluşumlarının bunu muhakkak başarmaları ve tüketicilere hissettirebilmeleri uzun soluklu olmaları açısından oldukça önemli. Tüketici, öncelikle satın aldığı ürün kıyafetse yıpranmamış, yırtılmamış, sipariş oluşturduğu özelliklerle ona ulaşmasını bekliyor. Elektrikli ev eşyası veya teknoloji ürünü satın alan müşteri onun çalışır olmasını istiyor. Market alışverişi yaptığında kapısına gelen ürünlerin taze olması da oldukça önem taşıyor. Bunları her tür alışveriş için uyarlamak mümkün. Bunları ya da genel olarak online alışverişte güven sağlayamayan bir e-ticaret markasının uzun vadede hayatta kalabilmesi mümkün görünmüyor.

Ödeme ve İade Koşulları da Ürün kalitesi Kadar Kıymetli

Bire bir ilişki kurmadan satın alma işlemini yapacak olan tüketici gelen ürünü beğenmezse kolaylıkla iade edebileceğini bilmek istiyor. E-ihracatta, e-ticarette veya genel olarak online alışverişte güven için ticaret sitesinin tüketiciye bu koşulu mutlaka sağlaması ve bunu sitede belirtmesi gerekiyor. Ödeme işlemlerinin SSL ile şifrelenmesi, marka güvenilirliği yüksek olan 3. parti e-ticaret ürünlerinin kullanılması durumunda bunun açıkça ifade edilmesi çok önemli. Bu konudaki hassasiyet, e-ihracatta güven markaların geleceği açısından altın değeri taşıyor.

Sosyal Ağ Sitelerinin Önemi Büyük

Alışverişte e-ticaret sitelerine itimat eden tüketicilerin Facebook, Instagram, Twitter ve benzeri sosyal ağları kullanıyor olmaları yadsınamaz bir gerçeği oluşturuyor. Bu durumda web sitesi aracılığıyla tüketicilerle buluşan markaların bu tür ağların mümkünse tamamını ya da en azından bir iki tanesini profesyonel olarak kullanmaları şart görünüyor. Bu siteler müşteri kazanma konusunda ve yarışta açık ara birinciliği üstleniyor. Tüketicilerin marka hakkındaki pozitif yorumları, markanın yüksek profilli hesap sahibi kişilerin önerilerine sahip olması sitelerin marka bilinirliğini artırıyor.

Güven veren, uzun soluklu bir web sitesi oluşturup yaygınlaştırmak, ele alınması ve baştan aşağı özenle yaratılması gereken bir çalışma alanı olarak değer kazanıyor. Başarılı bir altyapı, doğru ölçümlerle dizayn edilmiş bir görsel tasarım, uygun fiyatlandırma politikası ve her detayın özenle ele alındığı bir anlayış, e-ticaret sitesinin online alışverişte güvenilirliğini ve başarısını  artırmanın yolları arasında değerlendiriliyor.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

allegro
Markalar

Allegro, Slovakya pazarına açıldı

Polonya merkezli online pazaryeri Allegro, Slovakya’da özel bir web sitesiyle hizmete girdi. Şirket, geçen yıl Çek Cumhuriyeti pazarına da açılmıştı.

yemeksepeti
Markalar

Yemeksepeti’ne rekabet soruşturması

Rekabet Kurumu bünyesindeki Rekabet Kurulu Yemek Sepeti Elektronik İletişim Perakende Gıda A.Ş’ye soruşturma açılmasını kararlaştırdı.