worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

Önemli Alışveriş Günlerinde Satış

Yılbaşı, Sevgililer Günü, Noel, Türkiye'de Şeker Bayramı ve Kurban Bayramı öncesi ve benzeri dönemlerde tüketicilerin satın alma eğilimlerinin yüksek olduğu zamanlardır.

Önemli alışveriş günleri, rekabetin yüksek olduğu günlerdir.

Yılbaşı, Sevgililer Günü, Noel, Türkiye’de Şeker Bayramı ve Kurban Bayramı gibi önemli alışveriş günleri öncesi ve benzeri dönemlerde tüketicilerin satın alma eğilimlerinin yüksek olduğu zamanlardır. Bu durum, e-ticaret sitelerinin de yüzünü güldürür. Ancak, satış sitelerinin ve markaların dönemsel bazda yaşanan bu yoğunlukları maksimum performansla ve yüksek geri dönüşle değerlendirmeleri için durum analizleri ve planlama yapmaları da büyük önem arz eder. Bunun için de e-ticaret sitelerinin marka ve mağazaların çalışmalarına çok önceden başlamaları gerekir.

Önemli Alışveriş Günleri Nelerdir?

  • Öncelikle yıl içindeki önemli alışveriş günleri, ayrıntılı olarak belirlenmeli. Örneğin 31 Aralık, perşembe gününe denk geliyorsa yılbaşı tatilini dört günlük bir seyahat programı olarak değerlendirecek tüketiciler göz önünde bulundurulmalı. Planlama bu doğrultuda yapılmalı.
  • Önemli alışveriş günleri arasında bulunan Sevgililer Günü hangi tarihe denk geliyor? Sevgililer Günü için hangi ürünlerin satışı artar? Bu tür bilgiler de detaylı olarak plana dâhil edilmeli.
  • Anneler Günü ve Babalar Günü hediye alternatifleri neler olabilir? Çalışmalar; ekonomik faktörler, enflasyon ve benzeri gelişmeler dikkate alınarak oluşturulmalı.
  • Şeker Bayramı ve Kurban Bayramı tatilleri kaç gün sürecek? Turizmciler ve turizm sektörü tedarikçileri için bu tür tatiller çok önemli.
  • Yukarıda yer alan özel günler ayrıntılı olarak çıkarılmalı ve fizibilite çalışmaları detaylandırılmalı.Sevgililer Günü, Babalar Günü, Anneler Günü, bayramlar ve yılbaşı dönemi gibi alışverişin oldukça yoğun olduğu, hediyelik eşya satışlarının tavan yaptığı dönemlerde e-ticaret sitenizi nasıl optimize etmeli ve nasıl bir yol izlemelisiniz?

E-ticaret Siteleri İçin Önemli Gün İpuçları

  1. E-ticaret sitenizi önemli alışveriş günleri için tasarlayın!

Önemli alışveriş günleri öncesi sitenizin faaliyet alanına göre söz konusu duruma hazır olup olmadığınız önemlidir. Örneğin hediyelik eşya satışı yapan bir e-ticaret siteniz varsa yılbaşı, Sevgililer Günü, Anneler Günü ve benzeri dönemlerdeki yoğunluğa hazır mısınız? Sitenizin altyapısı bu yoğunluğu kaldırabilir mi? Güvenlik uygulamalarınız güncel mi? Stoklarınız yeterli mi? Bu sorularınızın cevapları, “evet” olmalıdır.

Bu durumda;

  • 404 hatalarının oluşmaması sağlanmalı.
  • Sitedeki linkleme işlemleri kontrol edilmeli.
  • Kategorilere göz atılarak fiyatlar kontrol edilmeli.
  • Anahtar kelimeler düzenlenmeli. SEO içerikleri gözden geçirilmeli.
  • Rakip siteler incelenmeli; olası eksiklikler giderilmeli.
  • Sayfanızın ve görsellerin açılış hızı olabildiğince yüksek seviyede tutulmalı. Bu durum, rakiplerinizin önüne geçmenizi; en azından onlarla rekabet edebilmenizi sağlar.
  1. Sitenizin mobil uygulamasını gözden geçirin!

İnsanların birbirlerine hediye aldıkları önemli alışveriş günleri için satın alma süreci, çoğunlukla mobil uygulamalar üzerinden gerçekleşir. Bu nedenle mobil uygulamanızın çalışır ve aktif olması ve güncellenmesi, hayati önem taşır.

  1. Sitenizdeki ürünlerin başlık ve isimlerini düzenleyin!

Etkili başlıklarınız, sitenizi arama motorlarında öne çıkarır ve satış oranlarını artırır. Bu nedenle başlıklara ekstra özen göstermeniz yararınıza olacaktır.

  1. Sosyal medya kampanyalarını önemseyin!

Sosyal medya sayfanızı daima hareketli tutmaya özen göstermeniz şarttır. Önemli alışveriş günleri veya özel günler öncesinde sosyal medya ağlarınızda reklam kampanyaları oluşturmak avantajlı olacaktır. Bu sayede daha çok sayıda tüketiciye ulaşırsınız ve sitenizin tanınırlığı artar.

  1. Sosyal medya hesabına vakit ayırın!

Sosyal medya yönetiminizi kendiniz yürütüyorsanız önemli alışveriş günleri öncesi buna mutat olarak vakit ayırmanız çok önemli. Başka bir firma tarafından yürütülen sosyal medya hesabınız varsa planlamayı beraber yürütmeniz ve sizin için çalışan bu kişileri denetlemeniz önem arz eder.

  1. Zaman yönetimini detaylı olarak oluşturun! 

E-ticarette zaman planlaması da çok önemlidir. Ürünlerinizin ne zaman doğru hedef kitleyle buluşacağını öngörmek ve bu doğrultuda satış artırıcı stratejiler belirlemek, faydalı olacaktır.

Amazon’da Satış Yapma Teknikleri

Her e-ihracat markası bir gün yurt dışına açılmanın hayalini kurar ve bunu gerçekleştirmenin yollarını arar. Bunu başarabilen çok sayıda işletme olduğuna göre neden siz de küresel pazarda yer alan bir oyuncu olmayasınız? Bunun için Amazon satışları iyi bir seçenek olabilir. Peki, ürünlerinizin Amazon’da yer alması için nasıl bir yol izlemelisiniz?

  • Amazon ile Avrupa’da satabileceğiniz çok sayıda ürün var. Avrupa’daki tatil takvimi ile senkronize hareket ederek yurt dışında etkin faaliyet gösterebilirsiniz.
  • Amazon’da satışa sunduğunuz ürünlerin milyonlarca kişi tarafından görüntülenmesini sağlayabilirsiniz.
  • Amazon’da fark edilmeniz için potansiyel müşterilerinizin ürünlerinizi tıklamalarını sağlayacak yollar bulmanız önemlidir.
  • Amazon Amerika’da satış teknikleri eğitim kampı düzenlenir. Bu tür etkinliklere, seminerlere katılarak püf noktaları öğrenebilir; daha efektif satış imkânları yakalayabilirsiniz.

Eğitim Kampları ve Online Amazon Eğitimi

  • Amazon satıcı hesabı açma yollarını öğrenebilirsiniz.
  • Para çekme yöntemleri hakkında bilgi sahibi olursunuz.
  • Karşılaşacağınız sorunların çözümünü ve fark yaratmanın yollarını öğrenirsiniz.
  • Üretici bulma yolları hakkında bilgi sahibi olursunuz.
  • Satış stratejileri oluşturma, ilk sayfaya çıkma ve reklam verme yöntemleri hakkında bilgilendirilirsiniz.
  • Web sitesi ve sosyal medya ağlarını efektif kullanabilme yollarını keşfedersiniz.
  • Satışlardan elde edeceğiniz iyi yorum ve olumlu geri bildirim oranlarını artırmanın yollarını keşfedebilirsiniz.

Amazon eğitimi için tıklayın!

Yurt Dışı Pazar Yerlerinde Satış Yapmak

İnternet aracılığıyla yurt dışına satış yapmak, kolay bir süreç olmasa da doğru yolları izlerseniz başarılı olmanız hayal değil.

Bunun için;

  • Öncelikle hangi pazarda var olmak istediğinizi seçmeniz gerekir.
  • Ürün satışı yapabileceğiniz pazarları ve o pazarlardaki hedef kitlenizi belirlemelisiniz.
  • Seçtiğiniz ülkelerin ekonomik, politik, sosyal yapılarını; yasal prosedürlerini, alışkanlıklarını, eğilimlerini, vergi kurallarını, faturalandırma sistemlerini dikkatle incelemeniz ve bunların olumlu ve olumsuz yanlarını göz önünde bulundurmanız da oldukça önemlidir.
  • Pazardaki olası rakiplerinizi tanımalı; rekabet şartlarını öğrenmeli ve bu ortama hangi noktadan ve seviyeden katılabileceğinizi bilmelisiniz.
  • Seçtiğiniz pazarda ürünlerinize gereksinim olduğundan emin olmalısınız. E-ticarette ve ticaretin hiçbir noktasında garanti yoktur ama yüksel ihtimaller doğrultusunda daha gerçekçi hedefler bulma şansınız olur.
  • Yurt dışına açılırken global pazar yerleri aracılığıyla da satışlarınızı yürütebilirsiniz.

eBay, Alibaba, Aliexpress ve benzeri e-ticaret dünyasının global takımlarının oyuncularından biri olmak, arkanızda bu önemli markaların desteğini hissetmek, sizin açınızdan avantaj oluşturabilir. Zira söz konusu pazar yerleri, zaten hâlihazırda müşterisi olan önemli markalardır. Bu müşterilerin bir kısmı, markanıza ve ürünlerinizi bu noktadan ulaşabilir. Böylelikle potansiyel müşterilerin önemli bir bölümüne en baştan ulaşmış olabilirsiniz.

Kendi İsminizle ve Sitenizle Yurt Dışına Açılmak

Eğer kendi siteniz aracılığıyla yurt dışına açılmak istiyorsanız gönderilerinizin teslimat şartlarını, sürelerini öğrenmelisiniz. Zira teslimat sürelerinin uzaması, marka-müşteri ilişkisi açısından olumsuzluk yaratır. E-ticaret alışverişini tercih eden müşteriler, siparişlerini uzun süre beklemek istemez. Bundan ötürü müşteriler, sınırlar ötesi sipariş vermekten çekinir. Teslimat sürenizi kısaltmak ve yurt dışındaki bağlantılarınızı kuvvetlendirmek için yabancı bir firma ile ortak olma yoluna gidebilirsiniz.

Kendi siteniz üzerinden yurt dışına ürün satışı yapmayı planlıyorsanız uluslararası ödeme yöntemlerini de kabul etmeniz gerekir. Bu nedenle hedef pazar seçimi yapmanızın akabinde ödemeleri nasıl alabileceğinizi öğrenerek sitenizi bu sisteme uyumlu hâle getirmeniz, en önemli noktalardan biridir. Para birimi konusunu da uygun şartlarla düzenlemeniz gerekir. Günlük kurlara göre bu para birimlerini ele alabilir ve ürün fiyatlarınızı bu şekilde belirleyebilirsiniz.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

ticari mesaj
Haberler

İstenmeyen ticari mesajlara 398 milyon lira ceza

Ticaret Bakanlığı, istenmeyen ticari mesajlara 398 milyon lira ceza kesti. Bakanlığa 2015-2023 yılları arasında 866 bin şikayet yapıldı. Ticaret Bakanlığı 2023 Yılı Faaliyet Raporundan derlemeye