worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

Ömer Nart: Pandemi, e-ticarette Türkiye’nin miladı oldu

WORLDEF Başkanı Ömer Nart, Covid-19 pandemisi döneminde e-ticaretteki hareketliliği değerlendirerek, “Pandemi öncesi ve pandemi sonrasını tıpkı milattan önce ve milattan sonra gibi düşünebiliriz. Yani Türkiye’nin miladı oldu.” dedi.

Uluslararası e-ihracat platformu WORLDEF bünyesinde Türkiye İş Bankası ana iş ortaklığı ve Fortune Türkiye medya partnerliği ile kurulan Ecom Leaders Club (ELC), Türkiye’deki ünlü markaların e-ticaret yöneticilerini gala gecesinde bir araya getirdi. E-ticaretin nabzının tutulduğu gecede Türkiye’nin en iyi 100 e-ticaret liderine plaketleri takdim edildi. Ömer Nart, Türkiye’nin ilk ve tek c-level e-ticaret kulübü Ecom Leaders Club’ın Nart Resort’te gala gecesinde Fortune Türkiye’nin sorularını cevapladı.

“E-ticaretin geleneksel perakendeye oranı yüzde 10’un altına inmeyecektir”

Nart, Türkiye’nin e ticaret sektörünün durumunu değerlendirdi. Türkiye’de e-ticaret ekosisteminin pandemiyle birlikte inanılmaz derece hareketlendiğini hatırlatan Nart, “Pandemi öncesi ve pandemi sonrasını tıpkı milattan önce ve milattan sonra gibi düşünebiliriz. Yani Türkiye’nin miladı oldu.” dedi.

Ömer Nart, şunları kaydetti; “Türkiye e-ticaretinde pandemiyle beraber inanılmaz şekilde yoğun bir talep oluştu. İnsanların karantina döneminde alışverişlerini yapabilecekleri yegâne yöntemi buydu ve bu şekilde e-ticaret inanılmaz şekilde performans göstermiş oldu. Biraz rakamsallaştırmak gerekirse; pandemi öncesinde e-ticaretin geleneksel perakendeye oranı yüzde 4 ila 5’lerdeyken, bu pandemi döneminde özellikle karantinada kaldığımız sürede bu oran yüzde 20 ila 25’leri buldu. Tabii sular çekilince insanlar yeni yeni dışarıya çıkmaya başlayınca bu oranlar geriye doğru gelecektir; ama artık bundan sonra e-ticaretin geleneksel perakendeye oranı yüzde 10’un altına inmeyecektir.”

“Artık e-ticaret Türkiye’nin vazgeçilmez bir parçası haline gelmiş durumda.” diyen Ömer Nart, “Nitekim geleneksel perakende markalarının yanı sıra küçük esnaf, KOBİ’ler ve herkes bir şekilde gerek sosyal medyadan gerek kendi e-ticaret sitelerini kullanarak, gerek de pazaryerleri üzerinden kendi ürünlerini nasıl satabileceklerini araştırmaya başladılar.” ifadelerini kullandı.

“WORLDEF’e inanılmaz talepler geliyor”

Ömer Nart, şöyle devam etti; “WORLDEF olarak etkinlik, eğitim ve danışmanlık alanında faaliyet gösteren bir şirketler grubuyuz. Özellikle pandemi sonrası daha doğrusu karantina sonrası dönemde WORLDEF’in danışmanlık şirketi olan WORLDEF Enterprise’a inanılmaz bir şekilde talep geldi. Gerek döviz baskısından dolayı gerek Türkiye’de iç talebin daralmasından dolayı gerek de e-ticaretin patlamasından dolayı… Bu işi nasıl yapacaklarını soruyor insanlar, merak ediyorlar. Başarılı olanlar nasıl başarılı oldular? Şirketlere bu işi nasıl yapacaklarını gösteriyoruz. Burada bizden servis alan, herkesin bildiği çok popüler perakende markaları var.”

“Türk üreticiler rekabet avantajı yakaladı”

Nart, şu ifadeleri kullandı; “Özellikle WORLDEF Enterprise’ın müşteri tiplerine baktığımızda genel olarak ev tekstili, hazır giyim ve kuyumculuk sektöründe bir yoğunlaşma görüyoruz. Aslına baktığımız zaman, bunların sebebi yine Türkiye’nin uluslararası rekabette bu ürün gruplarında, sektörlerde inanılmaz rekabetçi olması. Tabii bunu TL’nin değer kaybıyla da kısmen açıklayabiliriz. Çünkü Çin’in para birimi yuan ve dolar karşısındaki pozisyonlaması yine aynı Türk lirasındaki gibi 6,5, 7,5 bandında gidip geliyor ve Çinli üreticiler uluslararası arenada fiyatlamada inanılmaz rekabetçi olabiliyorlardı. Şimdi Türk lirasının değer kaybetmesini biz olumlu açıdan değerlendirdiğimizde artık Türk üreticilerin ciddi anlamda bir rekabet avantajı yakaladığını görüyoruz.”

Ömer Nart, sözlerinin devamında şunları kaydetti; “Çin’e karşı tabii beraberinde getirdiği çok büyük sorunlar da var. Zaten bu sorunlar medyada yeterince konuşulduğu için biz biraz işin olumlu tarafına bakmak istiyoruz. Belki bu TL’nin değer kaybı kademeli olarak bir politika olarak yapılsaydı ve Çin’deki gibi yuan-dolar paritesi yine belli bir düzeyde kademeli olarak tutulup bugünlere gelinseydi belki de kriz yaşamadan daha rekabetçi hale gelebiliyor olacaktık.

Özellikle bu pandemi döneminde Türkiye’nin göstermiş olduğu bu olumlu performans, yabancı markaların Türkiye ile bir üretici olarak çalışmasında çok ciddi tetikleyici rol oynadı. Diğer taraftan da Çinli markaların ve üreticilerin bu pandemi sürecindeki olumuz imajı bütün ibreleri Türkiye’ye ve Türkiye gibi üretici ülkelere çevirdi. Burada çok ciddi bir avantajdan bahsediyoruz. Eğer biz bu dönemde bu avantajı kullanabilirsek. E-ticaret ile e-ihracatın bize sunduğu kolaylıklarla aslında globalleşmek hiç bu kadar kolay olmamıştı.”

“ELC, sektörün sorunlarını çözen bir komünite olma yolunda ilerliyor”

Ömer Nart, ELC gala gecesini de değerlendirdi. “Pandemi sebebiyle açık mekanda bir etkinliğimiz oldu ve açıkçası biz davet ettiklerimiziz yüzde 50’sini beklerken yüzde 97’sinin katılması açıkçası bizi çok onore etti.” diyen Ömer Nart, “Demek ki yaptığımız iş sektörde ciddi bir karşılık buluyor. Ecom Leaders Club, sektörün sorunlarını çözen, bu konuda içerikler üreten, çalışmalar yapan, sektöre yön veren bir komünite olma yolunda ilerliyor. Fortune Türkiye ve Türkiye İş Bankası ana iş ortaklığı ile Türkiye’nin en iyi 100 e-ticaret liderini anons ettik ve kendilerine plaketlerini takdim ettik. Açıkçası bu listeyi yapmış olmaktan gurur duyuyoruz. Bundan sonraki dönemde Prof. Dr. İbrahim Kırcova’nın başkanlığındaki akademik kurulumuzla beraber ve ELC jüri üyeleriyle daha etkin ve verimli toplantılar, workshoplar yapmaya devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

“ELC üyeleri ile ekosistemin nabzını tutacağız”

WORLDEF Başkanı Ömer Nart, gala gecesindeki konuşmasında da, ELC’nin lansmanını pandemi öncesi yaptıklarını hatırlatarak, o günden sonra bu topluluğa çok büyük bir destek gördüklerini söyledi. Nart, şu sözleri kaydetti; “Ecom Leaders Club olarak hepimiz için ortak faydayı esas alarak temelde e-ticaretin ve e-ihracatın gelişmesine odaklanıyoruz. ELC, Türkiye’nin ilk ve tek kulübü olma özelliği taşıyor. Bu sebeple siz değerli ELC üyeleri ile ekosistemin nabzını tutacağız. Ülkemizin e-ticaret ve ihracatına katkı sunmak amacıyla çıktığımız bu yolda bizi yalnız bırakmayan Türkiye İş Bankası’na, Fortune Türkiye’ye ve tüm sponsorlarımıza teşekkür ediyorum.”

Ömer Nart, ELC Gala Gecesi‘ne katılan konuklarla yakından ilgilendi!

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

eczane
Markalar

Amazon, ilk fiziksel eczanesini Milano’da açacak

Amazon, 2024 yılının ikinci çeyreğinde ilk eczanesini Milano’da açacak. Eczane, Milano’nun merkezinde yer alacak ve çok çeşitli güzellik ve kişisel bakım ürünleri sunacak. Ayrıca, Amazon’un