worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

Kuveyt’te E-Ticaret ve E-İhracat

Kuveyt’te e-ticaret nasıl yapılır? Kuveyt’e e-ihracat için lojistik, gümrük işlemleri nelerdir?

Kuveyt’in Demografik Yapısı

Arap Yarımadası’nın kuzeydoğusunda bulunan Kuveyt, geçmişi milattan önce 4. yüzyıla kadar uzanan bir ülkedir. Resmi adıyla “Kuveyt Devleti” olarak da bilinir. Basra Körfezi kıyısında yer alan ülke, kuzeyde Irak’a güneyde ise Suudi Arabistan’a komşudur. “Kuveyt” terimi, “su kenarındaki kale” anlamındaki Arapça “akwat” teriminden türetilmiştir. Ülkenin yüzölçümü 17 bin 818 kilometrekaredir. 2020 itibariyle nüfusu 3 milyona yaklaşmıştır. Zengin petrol yatakları bulunan Kuveyt, petrol rezervleri bakımından dünyada beşinci sırada bulunuyor. Gayri safi yurt içi hasıla bakımından da en zengin yedinci ülkesidir. Ülke, parlamenter monarşi ile yönetiliyor. Ülkede ihracatın yüzde 95’i petrol ürünleri ile yapılıyor. Bu gelirler, ülkenin toplam gelirlerinin yaklaşık yüzde 80’ini oluşturuyor.

Kuveyt’te E-Ticaret

Orta Doğu genel olarak büyük bir perakende pazarıdır; ancak e-ticaret bakımından yeterli potansiyeli yakalayamamıştır. Alışveriş merkezi kültürü hala yaygın olan bölgede bir bütün olarak çevrimiçi alışverişe genel bir güven eksikliği bulunması dikkat çekiyor. Orta Doğu’da e-ticaret pazarının 2019 yılında 70 milyar dolara yaklaştı.

Kuveytli halkın mevcut internet kullanımının% 79,90 olduğu kaydedildi ve bu da e-Ticarete yardımcı oldu. ülkedeki konumunu istikrarlı hale getirmek. Kuveyt’te e-ticaret satışları, 2017 yılında 670 milyon dolara ulaştı ve e-ticaret penetrasyonu yüzde 53 oldu. Ülkedeki akıllı telefon penetrasyonu oranı yüzde 240 gibi yüksek bir oranda olması, Kuveyt’te e-ticaret büyümesinin ana nedenlerinden biridir.

Kuveyt’teki Online Pazaryerleri

Kuveyt’teki en popüler online pazaryerleri ise şöyle sıralanabilir; Amazon.com, Opensooq.com, Ebay.com…

  • Amazon

Amazon, her kategoride satış yapan bir online pazaryeridir. Fiyatların günlük güncellenmesi ve belirli periyotlardaki indirim kampanyaları pazaryerini avantajlı kılıyor. Ayrıca, Amazon’un müşteri dostu ve güvenilir müşteri deneyimi sayesinde Kuveyt’te en popüler pazaryerlerinden biri olmuştur.

  • Opensooq

Opensooq.com, Libya pazarına hizmet vermek için 2008 yılında Libya vatandaşı Salah Sharef tarafından kuruldu. iMena, 2012 yılında Opensooq’a yatırım yaptı ve Adet Salamin, şirketin ortağı ve operasyon direktörü oldu. O zamandan beri, Opensooq, ayda 1,5 milyar sayfa görüntülemesi oluştururken, Temel Performans Göstergeleri 320 katına çıktı ve 15 milyon indirmeye ulaştı. Evden arabaya, modadan elektroniğe kadar neredeyse her kategoride ürün satılan Opensooq, ülkedeki en popüler pazaryerlerinden biri olmaya devam ediyor.

  • eBay

eBay, en iyi açık artırmaları ve tüketiciden tüketiciye satışları ile bilinen bir çevrimiçi alışveriş sitesidir. Ayrıca, çevrimiçi tüccarlar için bir satış kanalı kullanımı oldukça popülerdir. eBay, birçok farklı ülkede operasyonları olan bir pazaryeridir. Ürün yelpazesi çok geniş olan eBay’da her kategoride ürün bulunabilir. Kuveyt pazarında da popüler olan eBay, ülkenin online tüketicilerinin tercihleri arasında ilk sıralarda yer almaya devam ediyor.

Kuveyt’te Popüler Ödeme Yöntemleri

Kuveyt’teki en popüler ödeme yöntemleri şunlardır; Visa ve MasterCart, ön ödemeli kredi kartları (OneCard), PayPal, Knet hesabı üzerinden ödeme (Kuveyt’teki ödeme işlemleri için tasarlanmış şirket), American Express. Amazon’da Visa ve MasterCard; Opensooq’da Visa ve MasterCard, SMS üzerinden veya Knet sistemi; eBay’da ise PayPal veya Visa ve MasterCard yaygın olarak kullanılıyor.

Kuveyt’te Gümrük Uygulamaları

Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkeleri birleştirilmiş gümrük kanunu çerçevesinde Kuveyt gümrük vergisi oranlarını yüzde 5 olarak uygulamaktadır. Çoğu gıda maddesi olan 417 üründe gümrük vergisi oranı sıfır olarak uygulanmaktadır.

Kuveyt’in üye olduğu ekonomik topluluk Arap Birliği ülkeleri arasında gümrüksüz ticaret yapılmasına imkan sağlayan GAFTA, 2005 yılı başında uygulamaya konulmuştur. GAFTA çerçevesinde; Suudi Arabistan, Kuveyt, BAE, Bahreyn, Katar, Umman, Yemen, Suriye, Mısır, Libya, Lübnan, Irak, Sudan, Tunus ve Fas karşılıklı olarak anlaşma kapsamı ürünlerde gümrük muafiyeti uygulamaya başlamıştır. Kuveyt’in İsrail’e uyguladığı boykot nedeniyle bu ülke ile ticaret yapılması ve İsrail menşeli ürünlerin ülkeye girişi yasaktır. Ayrıca, domuz eti ve domuz ürünleri ile alkol ve alkollü bazı maddelerin ülkeye ithalatı yasaktır. Bununla birlikte Kuveyt ürün ithalatlarını belirli bazı ülkelerle sınırlı tutarak yasaklayabilmektedir.

Kuveyt, Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkeleri arasında oluşturulan Gümrük Birliği kapsamında ortak gümrük tarifesi uygulamasına taraftır. Önemli kısmı gıda ve tarım ürünlerinden oluşan 417 kalem üründe ise herhangi bir gümrük vergisi uygulanmamaktadır. Tütün mamullerine uygulanan vergi oranı yüzde 100’dür. Bu ürünlerin dışında kalan ürünlere uygulanan vergi oranı yüzde 5’tir (Kaynak: Türkiye Ticaret Bakanlığı). Ayrıca, yabancıların Kuveyt’te mallarını pazarlayabilmeleri ancak Kuveytli bir acente aracılığı ile mümkün olabilmektedir. Benzer şekilde yalnızca Kuveytliler ve Kuveytli firmalar ithalat yapabilmektedir.

Kuveyt’te Lojistik

Kuveyt’te e-ticaret için iki lojistik kurgusu bulunmaktadır. İlk kurgu, ürünleri Türkiye’deki depodan direkt olarak Kuveyt’e göndermektir. Bunu yapmak için sizin adınıza Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi yani ETGB düzenleme yetkisi bulunan PTT, DHL ve UPS gibi operatör firmaları ile anlaşıp, ürünleri göndermektir. Bu seçenek en başta mantıklı ve az maliyetli olsa da uzun vadede bu seçenekten daha mantıklı olan fulfillment servisi seçeneği vardır.

Kuveyt’te Amazon’un devasa fulfillment depoları vardır. Kuveyt’e e-ticaret ve Kuveyt’e e-ihracat yapmak isteyen firmalar ürünlerini bu depoya gönderdikten sonra siparişle ilgili hiçbir şeyle ilgilenmez. Firma adına bütün e-ticaret lojistik operasyonlarını Amazon Fulfillment sistemi yürütür. Amazon firma adına ürünü deposunda bekletir, paketler, müşteriye ulaştırır. Türkiye’den gönderilen bir ürüne göre çok daha kısa sürede sipariş müşteriye ulaştırılır. Amazon Fulfillment çerçevesinde sipariş teslimi sonrası müşteri memnuniyeti hizmetleri de vardır. E-ticaret firmalarının yapması gereken tek şey ürünleri topluca Amazon Fulfillment depolarına göndermektir.

Kuveyt’ta eBay ve Opensooq’un fulfillment hizmeti bulunmuyor! eBay, bu yıl içinde Amerika’da kullanılmak üzere fulfillment servisi hizmetini tanıtacak; fakat Kuveyt için henüz böyle bir çalışma yok. Bu iki sitede satış yaparken de Kuveyt’te faaliyet gösteren fulfillment servisleri ile bu sorun çözebilmektedir.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

eczane
Markalar

Amazon, ilk fiziksel eczanesini Milano’da açacak

Amazon, 2024 yılının ikinci çeyreğinde ilk eczanesini Milano’da açacak. Eczane, Milano’nun merkezinde yer alacak ve çok çeşitli güzellik ve kişisel bakım ürünleri sunacak. Ayrıca, Amazon’un